Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 17:16

Ατραυματική μέθοδος για την αφαίρεση λιπωμάτων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η νέα θεραπεία για την αφαίρεση λιπωμάτων

Τα λιπώματα, ICD-10 D17, είναι καλοήθεις όγκοι αγνώστου αιτιολογίας, συμπαγείς υποδόριοι όγκοι, που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό και μπορεί να φθάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθη όγκο είναι εξαιρετικά σπάνια και το ποσοστό επανεμφάνισης, ακόμα και μετά από ατελή αφαίρεση, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Σήμερα, η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής δίνει τη δυνατότητα να αφαιρούνται τα λιπώματα από όλες τις περιοχές του σώματος με αναρρόφηση, χωρίς χειρουργική τομή με μια νέα ατραυματική, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική.


Η νέα τεχνική για τα λιπώματα

Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό ακίνδυνα και στο εξωτερικό ιατρείο, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν έχει επιπλοκές.

Η νέα τεχνική που εφαρμόζεται στην αφαίρεση των λιπωμάτων βασίζεται στη χρήση μιας πολύ λεπτής κάνουλας 2 χιλιοστών, που συνδέεται με μια αντλία κενού. Η κάνουλα αυτή έχει σχεδιασθεί με ειδικό τρόπο ώστε να αναρροφά το λιπώδη ιστό χωρίς να τραυματίζει τα αγγεία. Επιπλέον, η νέα τεχνική δεν αφήνει ορατή τομή στο δέρμα. Ιδιαίτερα για τα λιπώματα στη περιοχή του προσώπου, επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να τα αφαιρέσει από απόσταση μέσα από μια μικρή οπή, η οποία κρύβεται στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από το αυτί ή σε κάποιο άλλο κρυφό σημείο.

Μολονότι η αφαίρεση λιπωμάτων με αναρρόφηση είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη σειρά κλινικών ερευνών με μακροχρόνια αναδρομική παρακολούθηση απέδειξε ότι η μέθοδος της αναρρόφησης είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη.


Πλεονεκτήματα ατραυματικής αφαίρεσης λιπωμάτων

  • Η επέμβαση απλοποιείται σημαντικά και μειώνεται η διάρκεια του χειρουργείου
  • Δεν μένουν εμφανή σημάδια από χειρουργική τομή
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρότερη ή καθόλου τοπική δυσμορφία
  • Η ανάρρωση γίνεται ομαλά και ταχύτατα
  • Το κόστος μειώνεται σημαντικά

Μέθοδος Αναισθησίας αφαίρεσης λιπωμάτων:

Στην αφαίρεση λιπωμάτων με αναρρόφηση εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και υπνοχάλαση. Με την τοπική αναισθησία χορηγούνται στην περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά αραιωμένων διαλυμάτων τοπικού αναισθητικού και αδρεναλίνης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατακόρυφα ο δείκτης ασφάλειας των φαρμακευτικών ουσιών χωρίς να μειώνεται η δραστικότητα τους όσον αφορά την αναλγησία και αγγειοσύσπαση.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:

  • Αποφεύγεται η γενική αναισθησία και η καταστολή των ζωτικών λειτουργιών.
  • Επιτυγχάνεται αναίμακτη αφαίρεση του λίπους και αποτρέπονται οι επιπλοκές από την απώλεια αίματος.
  • Αποφεύγονται οι αλλοιώσεις και οι παραμορφώσεις και επιτυγχάνεται φυσικό αποτέλεσμα.

Απώλεια αίματος σε ατραυματική αφαίρεση λιπωμάτων:

Με τη χρήση της σύγχρονης ατραυματικής τεχνικής γίνεται σχεδόν αναίμακτη αφαίρεση των λιπωμάτων. Με την τοπική έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διαλύματος ειδικής σύνθεσης διογκώνεται η περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την επαρκή τοπική αναλγησία, τη μικρού βαθμού λιπόλυση και την αποφυγή παραμορφώσεων, εξασφαλίζεται και πλήρη αιμόσταση.


Αποφυγή οιδήματος σε ατραυματική αφαίρεση λιπωμάτων:

Στα πλαίσια της Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery) και κυρίως λόγω της αναίμακτης τεχνικής αφαίρεσης λιπωμάτων δεν υπάρχουν καθόλου μελανιές. Λίγες, όχι έντονες μελανιές υπάρχουν γύρω από την περιοχή, οι οποίες όμως σε λίγες μέρες εξαφανίζονται.

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 7161 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 17:53
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.