Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 00:19

Προσοχή όταν υπάρχει μεγάλη υπεζωκοτική συλλογή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τι πρέπει να προσέξετε σε μεγάλη υπεζωκοτική συλλογή;

Γιατί στις μεγάλες υπεζωκοτικές συλλογές υγρών, η εκκενωτική παροχέτευση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει προϋπάρχουσα υποξαιμία;

Η μεγάλη υπεζωκοτική συλλογή υγρού στο ημιθωράκιο, πιέζει το πνευμονικό παρέγχυμα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ατελεκτασία τμημάτων ή και λοβών.

Η διαταραχή του αερισμού αυτών των περιοχών είναι προφανής.

Η υποξαιμία που ακολουθεί οφείλεται:

-σε διαταραχή της διάχυσης αερίων, επειδή υπάρχει ελάττωση της αναπνευστικής επιφάνειας ανταλλαγής αερίων

-σε κυψελιδικό υποαερισμό, επειδή υπάρχει ελάττωση της έκπτυξης του ημιθωρακίου από τη συλλογή υγρού και από τον πιθανό πόνο, πλευριτικού τύπου

-σε διαταραχή της σχέσης αερισμού αιμάτωσης (V/Q), επειδή υπάρχουν περιοχές με ελαττωμένο αερισμό, περιοχές με ελαττωμένη αιμάτωση ή περιοχές με συνδυασμό των δυο, που είναι και ο κύριος μηχανισμός

-σε shunt, επειδή υπάρχει μεγάλη ατελεκτασία

Η απότομη εκκένωση του ημιθωρακίου με βελόνα ή σωλήνα παροχέτευσης ποσοτήτων > 600-800 cmπροκαλεί σημαντικές και επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενή διαταραχές:

-διάμεσο ή κυψελιδικό πνευμονικό οίδημα στο τμήμα του πνεύμονα που εκπτύθηκε απότομα, ειδικά στις υπεζωκοτικές συλλογές που έχουν εγκατασταθεί από ημερών. Η διαπερατότητα του τριχοειδικού ενδοθηλίου είναι αυξημένη και οι μεγάλες πιέσεις στην πνευμονική κυκλοφορία προκαλούν το οίδημα.

-επιδείνωση της σχέσης αερισμού-αιμάτωσης (V/Q). Η αποκατάσταση των κυψελιδικών τοιχωμάτων, δηλαδή η έκπτυξη των κυψείδων, χρειάζεται αρκετές ώρες ή μέρες και ο αερισμός δεν αποκαθίσταται αμέσως με την έκπτυξη του πνεύμονα. Αποκαθίσταται, όμως, γρήγορα η κυκλοφορία στα πνευμονικά τριχοειδή, με αποτέλεσμα να υπάρχει λειτουργικό shunt στο τμήμα του πνεύμονα που έχει εκπτυχθεί απότομα.

Με το μηχανισμούς αυτούς, προκαλείται υποξαιμία στον ασθενή ή επιδείνωση της υπάρχουσας, όταν ο ρυθμός παροχέτευσης της μεγάλης υπεζωκοτικής συλλογής είναι απότομος και η ποσότητα μεγάλη.

Η ανάγκη για άμεση ακτινογραφία θώρακος και αέρια αρτηριακού αίματος, είναι προφανής σε αυτούς τους ασθενείς.

Διαβάστε, επίσης,

Πνευμονική εμβολή

Πλευρίτιδα

Διαφοροδιάγνωση πλευριτικών συλλογών με PET/CT scan

Οξυγονοθεραπεία

Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 2011 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 01:13
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.