Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 21:09

Καταμήνιος πνευμοθώρακας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας οφείλεται στην ενδομητρίωση

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας είναι μια σπάνια πάθηση που μπορεί να ταλαιπωρεί κάποιες  γυναίκες λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης τους.

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας είναι η κατάρρευση του πνεύμονα (πνευμοθώρακας) που συμβαίνει σε συνδυασμό με την έμμηνο ρύση και πιστεύεται ότι προκαλείται, κυρίως, από ενδομητρίωση του υπεζωκότα (η μεμβράνη που περιβάλλει τον πνεύμονα).

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας είναι η πιο συχνή μορφή του θωρακικής ενδομητρίωσης, και μπορεί να υπάρχει και αιμοθώρακας και αιμόπτυση, και αιμοπνευμοθώρακας και οζίδια ενδομητρίωσης του πνεύμονα.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καταμήνιος  πνευμοθώρακας είναι το αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης, μιας κατάστασης στην οποία τα κύτταρα αντιδρούν στην έμμηνο ρύση παρόμοια με τα κύτταρα της μήτρας: ρήξη και αιμορραγία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.

Η ενδομητρίωση σε περιοχές κοντά στη μήτρα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Είναι εξαιρετικά σπάνιο τέτοια κύτταρα να εμφανίζονται αλλού, ιδίως στους πνεύμονες. Όταν είναι παρόντα στους πνεύμονες και ενεργοποιούνται από την έμμηνο ρύση, μπορούν να σχηματίσουν κύστεις που διογκώνονται και αιμορραγούν. Οι  κύστεις μπορεί να ανοίξουν και γίνεται διαρροή αέρα από τον πνεύμονα στην πλευρική επένδυση και τη θωρακική κοιλότητα. Εντός περίπου 72 ωρών από τη ρήξη, είναι πιθανό ότι ο πνεύμονας θα καταρρεύσει.

Ο καταμήνιος πνευμοθώρακας μπορεί δυνητικά να ταλαιπωρεί κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν έχει φθάσει ακόμα στην εμμηνόπαυση. Είναι πιο συχνή σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 30 και 40.


Τα συμπτώματα και σημεία του καταμήνιου πνευμοθώρακα

Μια γυναίκα με καταμήνιο πνευμοθώρακα είναι πιθανό να εμφανίζει δύσπνοια που χειροτερεύει την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχει έντονους πόνους στο στήθος, ταχύ καρδιακό ρυθμό, και χαμηλή αρτηριακή πίεση, συμπτώματα που φέρνουν κόπωση και ζάλη. Χωρίς άμεση θεραπεία, μπορεί να χάσει τις αισθήσεις της.


Παθοφυσιολογία του καταμήνιου πνευμοθώρακα

Ο ενδομήτριος ιστός σχηματίζει σοκολατοειδείς κύστεις.

Γενικά, ο υπεζωκότας εμπλέκεται, αλλά και ο πνεύμονας και το διάφραγμα, και σπανιότερα το τραχειοβρογχικό δέντρο μπορεί, επίσης, να προσβληθεί. Πώς ο ενδομήτριος ιστός φτάνει στο θώρακα παραμένει αίνιγμα. Ελαττώματα στο διάφραγμα θα μπορούσαν να παρέχουν μια διαδρομή εισόδου ή θα μπορούσε να γίνεται με μεταφορά μέσω των πυελικών φλεβών.

Οι κύστεις μπορεί να απελευθερώσουν αίμα στον πνεύμονα. Αέρας μπορεί να εμφανιστεί με έναν άγνωστο μηχανισμό. Το αίμα και ο αέρας μπορεί να προκαλέσουν την σύμπτωση του πνεύμονα (αιμοπνευμοθώρακας).


Διάγνωση του καταμήνιου πνευμοθώρακα

Η επείγουσα φροντίδα είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό και τη θεραπεία. Εάν h ασθενής είναι σταθερή, οι γιατροί μπορούν να κάνουν ακτινογραφίες θώρακος και αιματολογικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί η θέση των κύστεων και να επιβεβαιωθεί ο πνευμοθώρακας.

Η βιοψία και ο ορμονολογικός έλεγχος αποκαλύπτει την ενδομητρίωση.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από τα υψηλά ποσοστά υποτροπής της σύμπτυξης του πνεύμονα σε μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με ενδομητρίωση.

Το CA-125 είναι αυξημένο.

Video-θωρακοσκόπηση χρησιμοποιείται για την επιβεβαίωση.


Πρόληψη του καταμήνιου πνευμοθώρακα

Πολλές γυναίκες λαμβάνουν καθημερινά από του στόματος αντισυλληπτικά για να καταστείλουν την έμμηνο ρύση. Η ορμονική θεραπεία, γίνεται με φάρμακα ή ενέσεις,  για να μειωθεί ο κίνδυνος της ενδομητρίωσης.


Θεραπεία καταμήνιου πνευμοθώρακα

Μια γυναίκα στα επείγοντα, συνήθως, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να διατηρήσει την αναπνοή της. Ένας σωλήνας εισάγεται στο στήθος για να απομακρυνθεί η περίσσεια του αέρα και του αίματος.

Ο πνευμοθώρακας είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Η χειρουργική αφαίρεση του ενδομήτριου ιστού θα πρέπει να επιχειρηθεί κατά την έμμηνο ρύση για βέλτιστη οπτικοποίηση της κύστης.

Η πλευροδεσία, επίσης, είναι χρήσιμη.

Η έμμηνος ρύση και ο καταμήνιος πνευμοθώρακας μπορεί να κατασταλούν με ορμονοθεραπεία, όπως και με Lupron Depot ή δαναζόλη ή συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια.

Διαβάστε, επίσης,

Για πoιους λόγους δεν μπορείτε να κάνετε παιδί

Ενδομήτριες συμφύσεις

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή;

Κύστη ωοθηκών

Έκτοπη κύηση

Ο καρκινικός δείκτης CA-125

Ενδομητρίωση

Δυσμηνόρροια

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

Λεμφαγγειολειομυομάτωση

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 3786 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 22:07
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.