Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 11:37

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αντιμετωπίστε την πνευμονική ίνωση εναλλακτικά

Η πνευμονική ίνωση συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός των πνευμόνων καταστραφεί και φθαρεί από την υπερβολική συσσώρευση ινώδους.

Ο παχύς και δύσκαμπτος ιστός καθιστά δύσκολο για τους πνεύμονες να λειτουργήσουν σωστά, καθώς, θέτει σε κίνδυνο την υγρασία και την ευλυγισία του πνευμονικού ιστού.

Η χρόνια φλεγμονή στη ρίζα της πνευμονικής ίνωσης σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη έκκριση κυτοκινών και ινώδους, οδηγώντας σε μόνιμες ουλές των πνευμόνων.

Καθώς, η πνευμονική ίνωση χειροτερεύει, οι άνθρωποι σταδιακά λαχανιάζουν όλο και πιο πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όπως η άρση βάρους και το περπάτημα.

Η φλεγμονή και οι ουλές που σχετίζονται με την πνευμονική ίνωση μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως οι αερομεταφερόμενες τοξίνες και χημικές ουσίες, η έκθεση σε ακτινοβολία και πολλά χημικά φάρμακα.

Η γενετική και το γήρας παίζουν, επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη της πνευμονικής ίνωσης,

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία, η πάθηση ονομάζεται ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Τα παθολογικά ευρήματα της πνευμονικής ίνωσης είναι η ανισορροπία στην εναπόθεση και διάσπαση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM και μια ανισορροπία προπηκτικής ή αντι-ινωδολυτικής δραστηριότητας των πνευμόνων.

Η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία-extracellular matrix-ECM αποτελείται από κολλαγόνο και ινώδες και λειτουργεί για να παρέχει δομική υποστήριξη για τα κύτταρα στο σώμα. Μια ανισορροπία της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM λαμβάνει χώρα, όταν ο τραυματισμός των πνευμόνων συνδυάζεται με μια ανώμαλη αντίδραση επούλωσης του πνευμονικού ιστού, προκαλώντας υπερβολική και επίμονη φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και διαταραχές πήξης. Ορισμένες κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη 13 (IL-13), διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και την παραγωγή της ECM.

Σε άτομα με πνευμονική ίνωση παρατηρούνται συσσωρεύσεις μακροφάγων, ουδετερόφιλων, Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων πλάσματος και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μπλεομυκίνη, επίσης, προκαλεί πνευμονική ίνωση.

Η ανισορροπία στις προπηκτικές ή αντιινωδολυτικές δραστηριότητες οφείλεται στις ανωμαλίες στην απελευθέρωση του παράγοντα ιστού, του παράγοντα Xa, της θρομβίνης και των ενεργοποιούμενων με πρωτεϊνάση υποδοχέων. Όσοι έχουν πνευμονική ίνωση απελευθερώνουν παράγοντες πήξης και το ινώδες συσσωρεύεται πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διασπαστεί.. Τα επίπεδα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 (PAI-1) αυξάνονται σε όσους έχουν πνευμονική ίνωση κι έτσι περιορίζεται και η διαδικασία ινωδόλυσης στους πνεύμονες.

inosi 2

Συμπτώματα πνευμονικής ίνωσης

Πόνος στο στήθος

Χρόνιος ξηρός βήχας

Δύσπνοια

Κόπωση

Αδυναμία

Απώλεια της όρεξης

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους

Αναπνευστική ανεπάρκεια σε συσσώρευση ουλώδους ιστού στους πνεύμονες

Υψηλό ιξώδες αίματος και συσσώρευση ινώδους στο αίμα και ανεπαρκής οξυγόνωση.

Πνευμονική υπέρταση

Πνευμονική καρδιά

Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια

Καρκίνος πνεύμονα

inosi 8

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ δυσκολία στην αναπνοή; Έχετε έναν πολυετή ξηρό βήχα; Εάν ναι τότε μπορεί να πάσχετε από πνευμονική ίνωση.

Πνευμονική ίνωση ή ίνωση των πνευμόνων είναι μια αναπνευστική νόσος, όπου ο ινώδης ιστός γίνεται παχύτερος και χάνει την ελαστικότητά του και τη φυσιολογική του αρχιτεκτονική.

Οι λευκοί ινώδεις ιστοί, συνήθως, περιέχουν ίνες κολλαγόνου. Παρόλο που ο ινώδης ιστός είναι πολύ σημαντικός, οι ινώδεις ιστοί, συνήθως, δημιουργούνται από ινωτικές ασθένειες που προκαλούνται λόγω τραυμάτων και φλεγμονής. Αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να επεκταθεί στα όργανα και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ο ινώδης ιστός που προκαλείται από πνευμονική ίνωση μπορεί να αντικαταστήσει τους αερόσακους στους πνεύμονες. Ο ιστός ουλής πυκνώνει και προκαλεί μια μη αναστρέψιμη απώλεια στην ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου.

inosi 3

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση:

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με ένζυμα:

Τα ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση του πνευμονικού ουλώδους ιστού, στην αποτροπή περαιτέρω συσσώρευσης ινώδους στους πνεύμονες και στη βελτίωση της γενικής κυκλοφορίαας με διάλυση των θρόμβων ινώδους στο αίμα. Με την ενίσχυση της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, τα συστηματικά ένζυμα μεγιστοποιούν την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος.

1. Σερρεπεπτάση:

Η Serrepetase είναι ένα συμπλήρωμα ενζύμων που βοηθά στην εξώθηση της πλεονάζουσας βλέννας από τους πνεύμονες και το λεμφικό σύστημα. Επιπλέον, η σερρεπτάση μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση της ίνωσης. Η σερραπεπτάση είναι ένα αντιφλεγμονώδες και ινωδολυτικό ένζυμο, που μπορεί να βοηθήσει στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες και στην πνευμονική ίνωση. Η σερραπεπτάση δρα σε περιοχές τοπικής φλεγμονής και στοχεύει στη διάσπαση του ινώδους και τη μείωση της φλεγμονής.

2. Νατοκινάση

Η νατοκινάση είναι ένα ισχυρό ινωδολυτικό ένζυμο και βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης του ινώδους. Η νατοκινάση αφομοιώνει άμεσα το ινώδες και αδρανοποιεί τις προ-ινώδεις επιδράσεις του PA-1 και είναι θεραπεία για την υπάρχουσα ίνωση και προληπτική θεραπεία για την εξέλιξη της ίνωσης. Η υπερέκφραση του PA-1-Ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 προσάγει την εναπόθεση της της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM  και συμβάλλει, επίσης, στην ανάπτυξη της ίνωσης.

3. Βρομελίνη

Με τις άμεσες δράσεις της στον ινώδη ιστό και την έμμεση ρύθμιση της φλεγμονώδους διαδικασίας, η βρομελίνη μειώνει τον πόνο, το πρήξιμο και την περαιτέρω απελευθέρωση του ινώδους, Επίσης, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των κυτοκινών για τον έλεγχο της φλεγμονής και εξομαλύνει τις κυτταρικές αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων, ώστε να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βρομελίνη, ακόμη, μειώνει κατά 50-85% τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων στη θέση της φλεγμονής και μειώνεται, έτσι η φλεγμονή. 

4. Παπαϊνη

Η παπαϊνη είναι παράγοντας απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, καθώς, διασπά τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες και τους διασταυρούμενους δεσμούς κολλαγόνου. Με την απομάκρυνση των διασταυρούμενων δεσμών κολλαγόνου, η παπαϊνη αποδυναμώνει τα ινίδια κολλαγόνου και τα απομακρύνει. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της παπαϊνης αναστέλλουν το σχηματισμό ουλώδους ιστού και την κυτταρική μετανάστευση και φλεγμονή. Η παπαϊνη δρα μόνο στο φλεγμονώδη ιστό και δεν επηρεάζει τον υγιή ιστό.

5. Πρωτεάσες

Οι πρωτεάσες του Aspergillus oryzae εξαλείφουν το ινώδες από τους πνεύμονες, αλλά και τον ουλώδη ιστό. Οι πρωτεάσες έχουν άμεση επίδραση στην αποικοδόμηση του ινώδους. Η μείωση της φλεγμονής παρατηρείται στον ορό του αίματος με μείωση των δεικτών φλεγμονής CRP και ΤΚΕ.

inosi 9

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με αντιοξειδωτικά

-Ρουτίνη

Η ρουτίνη έχει προστατευτική δράση στον πνευμονικό ιστό, μέσω επαγωγής της έκφρασης της οξυγενάσης της αίμης (HO-1) με πυρηνική μετατόπιση του μεταγραφικού παράγοντα Nrf2. Η αποφυγή του οξειδωτικού στρες αποτρέπει από περαιτέρω επιθηλιακό τραυματισμό. Η αυξημένη παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) οδηγεί σε βλάβη του πνευμονικού ιστού. 

-Amla

Το amla ή ινδικό φραγκοστάφυλο έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά του οφέλη έχουν ισχυρή ανρτιφλεγμονώδη δράση και προλαμβάνουν τη πνευμονική ίνωση από τις ανισόρροπες καταστάσεις οξειδοαναγωγής και προστατεύουν από τον περαιτέρω σχηματισμό ινώδους.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με κολλοειδή άργυρο

Ο κολλοειδής άργυρος βοηθάει στην επούλωση των πνευμόνων και ο πρωταρχικός ρόλος του είναι να εξαλείψει τα παθογόνα, τους μύκητες ή τους ιούς που επιδεινώνουν την ίνωση και βοηθούν στη διατήρηση της κατάστασης. Ωστόσο, ο κολλοειδής άργυρος δεν επηρεάζει τα  βακτηρίδια που υπάρχουν στο έντερο. 

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με θρεπτική μαγιά

Το ανοσοσύμπλοκο αυτό είναι κυτταρική θρεπτική ζύμη κυττάρων. Βοηθά στην αποκατάσταση της κυτταρικής αναπνοής. Μπορεί να έχει και άλλα αποτελέσματα: (α) Βελτιώνει την μεταβολική ενέργεια και την οξυγόνωση των ιστών (β) Διευκολύνει την αποτοξίνωση των κυττάρων και του ήπατος. (γ) Βελτιώνει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με γλυκόριζα

Τα καψάκια γλυκόριζας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης. Αυτές οι κάψουλες αναστέλλουν τα υπερευαίσθητα Β-λεμφοκύτταρα για να σταματήσει την επίθεση στους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κάψουλες γλυκόριζας, επίσης, προάγουν την παραγωγή φυσικών στεροειδών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Αυτά τα στεροειδή είναι πιο αποτελεσματικά από τα στεροειδή φάρμακα και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αποκατάσταση της επινεφριδιακής λειτουργίας και ακόμη στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γλυκόριζα είναι ένα από τα καλύτερα αποχρεμπτικά και βοηθά στην εκκαθάριση των πνευμόνων.

inosi 1

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με έλαιο κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο για την ίνωση. Καθώς, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, το πρόγραμμα αποκατάστασης βοηθά στη διάλυση της φλεγμονής και στη μείωση της ίνωσης.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με φύκια

Μια άλλη αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την πνευμονική ίνωση είναι τα φύκια που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα.  Βοηθούν στην προώθηση της ενδοκυτταρικής επικοινωνίας και στην αποτοξίνωση του σώματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με οργανικό πυρίτιο

Το οργανικό πυρίτιο απορροφάται εύκολα από το σώμα. Το πυρίτιο βοηθά στην αποκατάσταση του κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσει στην ανασύσταση των αποθεμάτων πυριτίου στο σώμα σας. Το κολλαγόνο είναι οι γραμμές των πνευμόνων και το διοξείδιο του πυριτίου βοηθά στην επιδιόρθωση, εκτός από την αποβολή των τοξινών και την αποκατάσταση της ελαστικότητας του κολλαγόνου.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με βιολογικό γερμάνιο

Οι κάψουλες βιολογικού γερμανίου βοηθούν στην οξυγόνωση των ιστών. Βοηθούν, επίσης, στην αποτοξίνωση των κυττάρων. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πνευμονική ίνωση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

inosi 7

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

www.emedi.gr

inosi 4

Διαβάστηκε 2814 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:06
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Σύνδρομο Kartagener Σύνδρομο Kartagener

  Το σύνδρομο Kartagener ή τριάδα Kartagener ή σύνδρομο πρωτοπαθούς δυσκινησίας των κροσσών

   

  Πρόκειται για κληρονομική διαταραχή που περιλαμβάνει ένα συνδυαsμό αναστροφής των σπλάχνων, βρογχεκτασιών και παραρρινοκολπίτιδων.

  Είναι γενετικά οικογενής, αυτοσωματική, υπολειπόμενη ασθένεια.

  Το 1/10 των ατόμων που πάσχει είναι ετερόζυγοι.

  Συνήθης πορεία, χρόνια και η εμφάνιση ποικίλλει.

  Αίτια συνδρόμου Kartagener

  Άγνωστα

  Οι αναπνευστικές επιθηλιακές κινητικές σπείρες, οι οποίες μοιάζουν με μικροσκοπικές "τρίχες" είναι σύνθετα οργανίδια της αναπνευστικής οδού, που μετακινούν τη βλέννα προς το λαιμό. Οποιαδήποτε βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε κακή εκκένωση του βλεννογόνου, με επακόλουθη λοίμωξη του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. 

  Σημεία και συμπτώματα συνδρόμου Kartagener

  Η μείωση ή η απουσία κάθαρσης βλέννας από τους πνεύμονες και η ευαισθησία σε χρόνιες υποτροπιάζουσες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η παραρρινοκολπίτιδα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και η μέση ωτίτιδα. Η προοδευτική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος είναι συχνή. Στα αρσενικά, η αδράνεια του σπέρματος μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, αν και η σύλληψη παραμένει δυνατή με τη χρήση γονιμοποίησης in vitro.

  Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν απώλεια ακοής και εμφανίζουν συμπτώματα μέσης ωτίτιδας. Μερικοί ασθενείς έχουν κακή αίσθηση οσμής.

  Η ευαισθησία στις λοιμώξεις μπορεί να μειωθεί δραστικά με την έγκαιρη διάγνωση.

  Η θεραπεία με διάφορες τεχνικές φυσικοθεραπείας στο θώρακα εφαρμόζεται για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης της λοίμωξης των πνευμόνων και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της βρογχεκτασίας. 

  kartagener 1

  Γενετική συνδρόμου Kartagener

  TypeOMIMGeneLocus
  CILD1 244400 DNAI1 9p21-p13
  CILD2 606763 ? 19q13.3-qter
  CILD3 608644 DNAH5 5p
  CILD4 608646 ? 15q13
  CILD5 608647 ? 16p12
  CILD6 610852 TXNDC3 7p14-p13
  CILD7 611884 DNAH11 7p21
  CILD8 612274 ? 15q24-q25
  CILD9 612444 DNAI2 17q25
  CILD10 612518 KTU 14q21.3
  CILD11 612649 RSPH4A 6q22
  CILD12 612650 RSPH9 6p21
  CILD13 613190 LRRC50 16q24.1

  Ένα άλλο γονίδιο που σχετίζεται με αυτή την πάθηση είναι το GAS2L2. 

  Διάγνωση συνδρόμου Kartagener

  Η αναστροφή των εσωτερικών οργάνων, η χρόνια ιγμορίτιδα και οι βρογχεκτασίες, είναι γνωστό ως σύνδρομο Kartagener.

  Γίνεται αξονική θώρακος, μαγνητική εγκεφάλου για έλεγχο ιγμορίτιδας κ.ά. Επίσης, γίνεται μέτρηση των επιπέδων οξειδίου του αζώτου της ρινός, φασματοσκοπία σε βιοψία βλεννογόνου ρινός για έλεγχο του κροσσωτού επιθηλίου. Μόνο το 50% των περιπτώσεων πρωτοπαθούς κυστικής δυσκινησίας περιλαμβάνει αναστροφή των σπλάχνων. Μπορεί να αναπτυχθεί σοβαρή θανατηφόρα αναπνευστική ανεπάρκεια. Η μακροχρόνια θεραπεία με μακρολίδια, όπως η κλαριθρομυκίνη, η ερυθρομυκίνη και η αζιθρομυκίνη εφαρμόζεται εμπειρικά για τη θεραπεία της πρωτοπαθούς κυστικής δυσκινησίας.

  Πρόγνωση συνδρόμου Kartagener

  Η πνευμονική λειτουργία των ανθρώπων με σύνδρομο Kartagener είναι συγκρίσιμη με εκείνη με κυστική ίνωση στην παιδική ηλικία, αλλά είναι καλύτερη στην νεαρή ενηλικίωση.

  Και οι δύο ασθένειες είναι προοδευτικές και η πνευμονική λειτουργία μειώνεται με την ηλικία.

  Τα αναπνευστικά συμπτώματα αυξάνονται προοδευτικά.

  Θεραπεία συνδρόμου Kartagener

  Αναπνευστική φυσικοθεραπεία

  Αντιβίωση

  Βρογχοδιασταλτικά

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σας σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σας σύστημα

  kartagener 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

  Βρογχεκτασία

  www.emedi.gr

   

 • Οι μηχανισμοί γήρανσης Οι μηχανισμοί γήρανσης

  Μειώστε την ταχύτητα που γερνάτε

  Η θεωρία ότι η γήρανση είναι προγραμματισμένη γενετικά δεν ισχύει!!!

  Οι κυτταρικές βλάβες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση.

  Ο τρόπος ζωής επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία γερνάτε!!!

  Όσο περισσότερα χρόνια ζει κάποιος, τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες βλάβες υφίστανται τα κύτταρα του σώματος. Αυτές οι βλάβες είναι υπεύθυνες για τη μείωση της λειτουργίας των οργάνων και ιστών του σώματος.

  Η συντήρηση του σώματος με τον κατάλληλο τρόπο ζωής μπορεί να καθυστερήσει τις κυτταρικές βλάβες, τις απώλειες και τις μεταβολές της γήρανσης.

  antiaging 2

  Οι θεωρίες της γήρανσης:

  -Ο σχηματισμός γλυκοτοξινών

  Οι γλυκοτοξίνες είναι προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης και σχηματίζονται μέσα στο σώμα όταν τα σάκχαρα ενώνονται με τις πρωτεϊνες. Αυτές οι γλυκοτοξίνες προσκολλώνται σε άλλες πρωτεϊνες με σταυροειδείς δεσμούς κι εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία τους και προκαλούν βλάβες σε κύτταρα. Οι γλυκοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν ρυτίδες και πολλές χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες. Οι γλυκοτοξίνες βρίσκονται στην επεξεργασμένη ζάχαρη, στο επεξεργασμένοα κρέας και στα επεξεργασμένα και ανθυγιεινά τρόφιμα.

  -Οι ελεύθερες ρίζες

  Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή άτομα που δημιουργούνται από τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως η αναπνοή και η πέψη. Οι ελεύθερες ρίζες εξουδετερώνονται από αντιοξειδωτικές ουσίες. Όσες ελεύθερες ρίζες δεν εξουδετερώνονται προκαλούν οξειδωτική βλάβη στο DNA, στις πρωτεϊνες και στα μιτοχόνδρια που είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος. Ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται, επίσης, από το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ, το άγχος και την κακή διατροφή.

  -Οι βλάβες του DNA

  Τα λάθη στην αντιγραφή του DNA, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στο DNA. Βλάβες στο DNA συμβαίνουν σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας χιλιάδες φορές κάθε μέρα, αλλά κινητοποιούνται οι μηχανισμοί επιδιόρθωσης. Όμως, κάποιες φορές δεν διορθώνονται όλες οι βλάβες και προκαλούνται μεταλλάξεις, που συσσωρεύονται και τα κύτταρα δυσλειτουργούν και πεθαίνουν.

  -Η μείωση του μήκους των τελομερών

  Τα τελομερή είναι καλύμματα στις άκρες των χρωμοσωμάτων που είναι περιελιγμένα μόρια DNA κι εμποδίζουν το DNA να ξετυλιχθεί. Κάθε φορά που διαιρείται ένα κύτταρο τα τελομερή κονταίνουν και όταν γίνουν πολύ κοντά τα κύτταρα δεν μπορούν να αντιγραφούν και να επιδιορθωθούν και αυτό συμβάλλει στη γήρανση. Ο κακός τρόπος ζωής και η κακή διατροφή επιταχύνουν το κόντεμα των τελομερών.

  antiaging 3

  Διατηρήστε το σώμα και το μυαλό σας νεότερα

  Τα γονίδια καθορίζουν τη διαδικασία γήρανσης σε ένα ποσοστό μόνο 25%.

  Η διαδικασία της γήρανσης καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό 75% από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον.

  Να κάνετε υγιεινή διατροφή

  Η κακή διατροφή είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο, παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση και άνοια. Μερικές απλές διατροφικές αλλαγές αυξάνουν θεαματικά το προσδόκιμο ζωής.

  Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος

  Η παχυσαρκία σε ηλικία 40 ετών μειώνει τη διάρκεια ζωής κατά 6,5 χρόνια. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την αρτηριακή πίεση και υπάρχει κίνδυνος για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Επίσης, αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, άσθμα, οστεοαρθρίτιδα, ασθένειες του ήπατος και νεφρών, υπνική άπνοια, κατάθλιψη και καρκίνο.

  Να κάνετε άσκηση

  Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά, τους πνεύμονες, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μυς και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών, όπως διαβήτης τύπου 2, υπέρταση, εγκεφαλικό, καρκίνος κ.ά. Η άσκηση βοηθάει στην απελευθέρωση ενδορφινών που βελτιώνουν τη διάθεση και καταπολεμούν το άγχος και την κατάθλιψη. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους του σώματος, βελτιώνει τον ύπνο, συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος, στην ισορροπία και στην ευλυγισία και μειώνεται έτσι ο κίνδυνος πτώσεων. Η άσκηση βοηθά στην συνέχιση της εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων κατά τη γήρανση.

   Να ασκείτε το μυαλό σας

  Διατηρώντας ενεργό το μυαλό επιβραδύνεται η μείωση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με το πέρασμα των χρόνων. Να διαβάζετε, να παίζετε παιχνίδια, να κάνετε κατασκευές και να ασχολείστε με το διαδίκτυο για να μην εμφανίσετε απώλεια μνήμης όταν γεράσετε.

  Να μην έχετε άγχος

  Το χρόνιο άγχος οδηγεί σε κακή διατροφή, υπερκατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος και προκαλεί ρυτίδες. Επίσης, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, διαταράσσει την πέψη, επηρεάζει την ποιότητα ύπνου, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες κι εγκεφαλικά και καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και προκαλεί νόσο Alzheimer. Ακόμη, μειώνει το μήκος των τελομερών κι επιταγχύνει τη γήρανση.

  Να μην στενοχωριέστε

  Όταν στενοχωριέστε αυξάνονται οι ρυτίδες, οι πόνοι, τα προβλήματα υγείας, αυξάνονται οι σφυγμοί και η αρτηριακή πίεση και ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες και υποβαθμίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Να γελάτε, να είστε χαρούμενοι και να έχετε θετικές σχέσεις με τους γύρω σας.

  Να κοιμάστε καλά

  Η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, διαβήτη τύπου 2 και νόσο Alzheimer. Όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, κακή διάθεση, μειωμένη συγκέντρωση, νοητικές ικανότητες και μνήμη, αλλά και κατάθλιψη. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες, σε παχυσαρκία και κόπωση.

  Να πίνετε με μέτρο

  Το λίγο αλκοόλ βοηθάει. Το πολύ αλκοόλ προκαλεί ηπατικές νόσους, κίρρωση, παγκρεατίτιδα, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, υπέρταση, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνο, οστεοπόρωση, άνοια και κατάθλιψη και διαταράσσει τον ύπνο.

  Μειώστε το κάπνισμα

  Το υπερβολικό κάπνισμα προκαλεί άσθμα, εμφύσημα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθειες, υπέρταση, εγκεφαλικά, οστεοπόρωση, άνοια, καρκίνο και λευχαιμία.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αντιγήρανση

  antiaging 4

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Τα οφέλη στην υγεία από το εκχύλισμα προνύμφης κηφήνα

  Οι ιατρικές χρήσεις του βασιλικού πολτού

  Γύρη σε κάψουλες

  Πώς να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό

  Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

  Η γήρανση είναι αναστρέψιμη

  Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;

  Αντιγήρανση με μανιτάρια

  Έξυπνο πρόγραμμα αντιγήρανσης

  Αλλάξτε μόνο έναν βιοδείκτη και αναστρέψτε την γήρανση

  Αντιγήρανση χωρίς νυστέρι

  Κάντε αντιγήρανση με καρνοσίνη

  Εσείς τι ηλικία έχετε;

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

   

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βρογχικό άσθμα και κάνναβη