Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 11:37

Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αντιμετωπίστε την πνευμονική ίνωση εναλλακτικά

Η πνευμονική ίνωση συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός των πνευμόνων καταστραφεί και φθαρεί από την υπερβολική συσσώρευση ινώδους.

Ο παχύς και δύσκαμπτος ιστός καθιστά δύσκολο για τους πνεύμονες να λειτουργήσουν σωστά, καθώς, θέτει σε κίνδυνο την υγρασία και την ευλυγισία του πνευμονικού ιστού.

Η χρόνια φλεγμονή στη ρίζα της πνευμονικής ίνωσης σχετίζεται με την ανεξέλεγκτη έκκριση κυτοκινών και ινώδους, οδηγώντας σε μόνιμες ουλές των πνευμόνων.

Καθώς, η πνευμονική ίνωση χειροτερεύει, οι άνθρωποι σταδιακά λαχανιάζουν όλο και πιο πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων, όπως η άρση βάρους και το περπάτημα.

Η φλεγμονή και οι ουλές που σχετίζονται με την πνευμονική ίνωση μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως οι αερομεταφερόμενες τοξίνες και χημικές ουσίες, η έκθεση σε ακτινοβολία και πολλά χημικά φάρμακα.

Η γενετική και το γήρας παίζουν, επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη της πνευμονικής ίνωσης,

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος. Όταν δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία, η πάθηση ονομάζεται ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση.

Τα παθολογικά ευρήματα της πνευμονικής ίνωσης είναι η ανισορροπία στην εναπόθεση και διάσπαση της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM και μια ανισορροπία προπηκτικής ή αντι-ινωδολυτικής δραστηριότητας των πνευμόνων.

Η εξωκυττάρια θεμέλια ουσία-extracellular matrix-ECM αποτελείται από κολλαγόνο και ινώδες και λειτουργεί για να παρέχει δομική υποστήριξη για τα κύτταρα στο σώμα. Μια ανισορροπία της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM λαμβάνει χώρα, όταν ο τραυματισμός των πνευμόνων συνδυάζεται με μια ανώμαλη αντίδραση επούλωσης του πνευμονικού ιστού, προκαλώντας υπερβολική και επίμονη φλεγμονή, οξειδωτικό στρες και διαταραχές πήξης. Ορισμένες κυτοκίνες, όπως η ιντερλευκίνη 13 (IL-13), διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών και την παραγωγή της ECM.

Σε άτομα με πνευμονική ίνωση παρατηρούνται συσσωρεύσεις μακροφάγων, ουδετερόφιλων, Τ λεμφοκυττάρων, κυττάρων πλάσματος και άλλων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μπλεομυκίνη, επίσης, προκαλεί πνευμονική ίνωση.

Η ανισορροπία στις προπηκτικές ή αντιινωδολυτικές δραστηριότητες οφείλεται στις ανωμαλίες στην απελευθέρωση του παράγοντα ιστού, του παράγοντα Xa, της θρομβίνης και των ενεργοποιούμενων με πρωτεϊνάση υποδοχέων. Όσοι έχουν πνευμονική ίνωση απελευθερώνουν παράγοντες πήξης και το ινώδες συσσωρεύεται πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διασπαστεί.. Τα επίπεδα του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 (PAI-1) αυξάνονται σε όσους έχουν πνευμονική ίνωση κι έτσι περιορίζεται και η διαδικασία ινωδόλυσης στους πνεύμονες.

inosi 2

Συμπτώματα πνευμονικής ίνωσης

Πόνος στο στήθος

Χρόνιος ξηρός βήχας

Δύσπνοια

Κόπωση

Αδυναμία

Απώλεια της όρεξης

Ανεπιθύμητη απώλεια βάρους

Αναπνευστική ανεπάρκεια σε συσσώρευση ουλώδους ιστού στους πνεύμονες

Υψηλό ιξώδες αίματος και συσσώρευση ινώδους στο αίμα και ανεπαρκής οξυγόνωση.

Πνευμονική υπέρταση

Πνευμονική καρδιά

Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια

Καρκίνος πνεύμονα

inosi 8

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ δυσκολία στην αναπνοή; Έχετε έναν πολυετή ξηρό βήχα; Εάν ναι τότε μπορεί να πάσχετε από πνευμονική ίνωση.

Πνευμονική ίνωση ή ίνωση των πνευμόνων είναι μια αναπνευστική νόσος, όπου ο ινώδης ιστός γίνεται παχύτερος και χάνει την ελαστικότητά του και τη φυσιολογική του αρχιτεκτονική.

Οι λευκοί ινώδεις ιστοί, συνήθως, περιέχουν ίνες κολλαγόνου. Παρόλο που ο ινώδης ιστός είναι πολύ σημαντικός, οι ινώδεις ιστοί, συνήθως, δημιουργούνται από ινωτικές ασθένειες που προκαλούνται λόγω τραυμάτων και φλεγμονής. Αυτός ο ουλώδης ιστός μπορεί να επεκταθεί στα όργανα και να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

Ο ινώδης ιστός που προκαλείται από πνευμονική ίνωση μπορεί να αντικαταστήσει τους αερόσακους στους πνεύμονες. Ο ιστός ουλής πυκνώνει και προκαλεί μια μη αναστρέψιμη απώλεια στην ικανότητα μεταφοράς του οξυγόνου.

inosi 3

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση:

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με ένζυμα:

Τα ένζυμα βοηθούν στη διάσπαση του πνευμονικού ουλώδους ιστού, στην αποτροπή περαιτέρω συσσώρευσης ινώδους στους πνεύμονες και στη βελτίωση της γενικής κυκλοφορίαας με διάλυση των θρόμβων ινώδους στο αίμα. Με την ενίσχυση της κυκλοφορίας σε όλο το σώμα, τα συστηματικά ένζυμα μεγιστοποιούν την παροχή οξυγόνου σε όλους τους ιστούς του σώματος.

1. Σερρεπεπτάση:

Η Serrepetase είναι ένα συμπλήρωμα ενζύμων που βοηθά στην εξώθηση της πλεονάζουσας βλέννας από τους πνεύμονες και το λεμφικό σύστημα. Επιπλέον, η σερρεπτάση μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά στη μείωση της ίνωσης. Η σερραπεπτάση είναι ένα αντιφλεγμονώδες και ινωδολυτικό ένζυμο, που μπορεί να βοηθήσει στις χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες και στην πνευμονική ίνωση. Η σερραπεπτάση δρα σε περιοχές τοπικής φλεγμονής και στοχεύει στη διάσπαση του ινώδους και τη μείωση της φλεγμονής.

2. Νατοκινάση

Η νατοκινάση είναι ένα ισχυρό ινωδολυτικό ένζυμο και βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης του ινώδους. Η νατοκινάση αφομοιώνει άμεσα το ινώδες και αδρανοποιεί τις προ-ινώδεις επιδράσεις του PA-1 και είναι θεραπεία για την υπάρχουσα ίνωση και προληπτική θεραπεία για την εξέλιξη της ίνωσης. Η υπερέκφραση του PA-1-Ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 προσάγει την εναπόθεση της της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας-extracellular matrix-ECM  και συμβάλλει, επίσης, στην ανάπτυξη της ίνωσης.

3. Βρομελίνη

Με τις άμεσες δράσεις της στον ινώδη ιστό και την έμμεση ρύθμιση της φλεγμονώδους διαδικασίας, η βρομελίνη μειώνει τον πόνο, το πρήξιμο και την περαιτέρω απελευθέρωση του ινώδους, Επίσης, παίζει ρόλο στη ρύθμιση των κυτοκινών για τον έλεγχο της φλεγμονής και εξομαλύνει τις κυτταρικές αντιδράσεις των λεμφοκυττάρων, ώστε να ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βρομελίνη, ακόμη, μειώνει κατά 50-85% τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων στη θέση της φλεγμονής και μειώνεται, έτσι η φλεγμονή. 

4. Παπαϊνη

Η παπαϊνη είναι παράγοντας απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, καθώς, διασπά τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες και τους διασταυρούμενους δεσμούς κολλαγόνου. Με την απομάκρυνση των διασταυρούμενων δεσμών κολλαγόνου, η παπαϊνη αποδυναμώνει τα ινίδια κολλαγόνου και τα απομακρύνει. Τα αντιφλεγμονώδη συστατικά της παπαϊνης αναστέλλουν το σχηματισμό ουλώδους ιστού και την κυτταρική μετανάστευση και φλεγμονή. Η παπαϊνη δρα μόνο στο φλεγμονώδη ιστό και δεν επηρεάζει τον υγιή ιστό.

5. Πρωτεάσες

Οι πρωτεάσες του Aspergillus oryzae εξαλείφουν το ινώδες από τους πνεύμονες, αλλά και τον ουλώδη ιστό. Οι πρωτεάσες έχουν άμεση επίδραση στην αποικοδόμηση του ινώδους. Η μείωση της φλεγμονής παρατηρείται στον ορό του αίματος με μείωση των δεικτών φλεγμονής CRP και ΤΚΕ.

inosi 9

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με αντιοξειδωτικά

-Ρουτίνη

Η ρουτίνη έχει προστατευτική δράση στον πνευμονικό ιστό, μέσω επαγωγής της έκφρασης της οξυγενάσης της αίμης (HO-1) με πυρηνική μετατόπιση του μεταγραφικού παράγοντα Nrf2. Η αποφυγή του οξειδωτικού στρες αποτρέπει από περαιτέρω επιθηλιακό τραυματισμό. Η αυξημένη παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) οδηγεί σε βλάβη του πνευμονικού ιστού. 

-Amla

Το amla ή ινδικό φραγκοστάφυλο έχει αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριδιακές και κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά του οφέλη έχουν ισχυρή ανρτιφλεγμονώδη δράση και προλαμβάνουν τη πνευμονική ίνωση από τις ανισόρροπες καταστάσεις οξειδοαναγωγής και προστατεύουν από τον περαιτέρω σχηματισμό ινώδους.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με κολλοειδή άργυρο

Ο κολλοειδής άργυρος βοηθάει στην επούλωση των πνευμόνων και ο πρωταρχικός ρόλος του είναι να εξαλείψει τα παθογόνα, τους μύκητες ή τους ιούς που επιδεινώνουν την ίνωση και βοηθούν στη διατήρηση της κατάστασης. Ωστόσο, ο κολλοειδής άργυρος δεν επηρεάζει τα  βακτηρίδια που υπάρχουν στο έντερο. 

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με θρεπτική μαγιά

Το ανοσοσύμπλοκο αυτό είναι κυτταρική θρεπτική ζύμη κυττάρων. Βοηθά στην αποκατάσταση της κυτταρικής αναπνοής. Μπορεί να έχει και άλλα αποτελέσματα: (α) Βελτιώνει την μεταβολική ενέργεια και την οξυγόνωση των ιστών (β) Διευκολύνει την αποτοξίνωση των κυττάρων και του ήπατος. (γ) Βελτιώνει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με γλυκόριζα

Τα καψάκια γλυκόριζας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης. Αυτές οι κάψουλες αναστέλλουν τα υπερευαίσθητα Β-λεμφοκύτταρα για να σταματήσει την επίθεση στους πνεύμονες, το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κάψουλες γλυκόριζας, επίσης, προάγουν την παραγωγή φυσικών στεροειδών που παράγονται από τα επινεφρίδια. Αυτά τα στεροειδή είναι πιο αποτελεσματικά από τα στεροειδή φάρμακα και συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αποκατάσταση της επινεφριδιακής λειτουργίας και ακόμη στην αποκατάσταση της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γλυκόριζα είναι ένα από τα καλύτερα αποχρεμπτικά και βοηθά στην εκκαθάριση των πνευμόνων.

inosi 1

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης με έλαιο κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο για την ίνωση. Καθώς, περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα, το πρόγραμμα αποκατάστασης βοηθά στη διάλυση της φλεγμονής και στη μείωση της ίνωσης.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με φύκια

Μια άλλη αποτελεσματική φυσική θεραπεία για την πνευμονική ίνωση είναι τα φύκια που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για το σώμα.  Βοηθούν στην προώθηση της ενδοκυτταρικής επικοινωνίας και στην αποτοξίνωση του σώματος.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με οργανικό πυρίτιο

Το οργανικό πυρίτιο απορροφάται εύκολα από το σώμα. Το πυρίτιο βοηθά στην αποκατάσταση του κολλαγόνου και μπορεί να βοηθήσει στην ανασύσταση των αποθεμάτων πυριτίου στο σώμα σας. Το κολλαγόνο είναι οι γραμμές των πνευμόνων και το διοξείδιο του πυριτίου βοηθά στην επιδιόρθωση, εκτός από την αποβολή των τοξινών και την αποκατάσταση της ελαστικότητας του κολλαγόνου.

Θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης  με βιολογικό γερμάνιο

Οι κάψουλες βιολογικού γερμανίου βοηθούν στην οξυγόνωση των ιστών. Βοηθούν, επίσης, στην αποτοξίνωση των κυττάρων. Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για την πνευμονική ίνωση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πνευμονική ίνωση

inosi 7

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

www.emedi.gr

inosi 4

Διαβάστηκε 5004 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Σεπτεμβρίου 2018 09:06
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πρωτοπαθή πνευμονική υπέρταση

  Πρωτοπαθής πνευμονική υπέρταση είναι πνευμονική αρτηριακή πίεση άγνωστης αιτιολογίας όπου οι δευτεροπαθείς αιτίες έχουν αποκλεισθεί.

  Έχουν αναγνωρισθεί 3 παθολογικές υποκατηγορίες:

  • Θρομβωτική 
  • Πλεγματογενής (σχηματισμός πλεγματοειδών αλλοιώσεων)
  • Φλεβοαποφρακτική 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Πνευμονικό, Καρδιαγγειακό

  Γενετική: 7% οικογενής, αυτοσωματικό επικρατές με ποικίλη έκφραση 

  Επικρατέστερη ηλικία: Μέσος όρος ηλικίας 34-36 χρόνια, μέγιστο δεύτερης επίπτωσης στους άνδρες 50-59 χρόνια

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες > Άνδρες (3:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  • Έντονος δεύτερος τόνος πνευμονικής S2
  • Ανύψωση της κορυφής της καρδιάς λόγω υπερτροφίας της δεξιάς κοιλίας (> 80%)
  • Δύσπνοια (> 75%)
  • Φύσημα ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας (50-80%)
  • Αύξηση πίεσης της σφαγίτιδας φλέβας (50-80%)
  • Θωρακικό άλγος (> 50%)
  • Κόπωση (> 50%)
  • Αίσθημα παλμών (< 50%)
  • Συγκοπτικά επεισόδια (< 50%)
  • Βήχας (< 50%)
  • Φαινόμενο Raynaud (< 50%)
  • Ηπατομεγαλία (< 50%)
  • Πνευμονικό κλικ εξώθησης (< 50%)
  • S3 δεξιάς κοιλίας 
  • Φύσημα ανεπάρκειας πνευμονικής αρτηρίας (< 50%)
  • Οίδημα κάτω άκρων (< 50%)

  ΑΙΤΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  Άγνωστα, πιθανή πνευμονική αρτηριδιακή υπερδραστηριότητα και αγγειοσύσπαση, λανθάνουσα θρομβοεμβολή, πιθανά αυτοάνοσα (αντιπυρηνικά αντισώματα σε μεγάλη συχνότητα)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  Φύλο γυναίκες 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Νόσος πνευμονικού παρεγχύματος (ΧΑΠ, άσθμα, πνευμονική ίνωση, κοκκιωματώδης νόσος, κακοήθεια)
  • Πνευμονική αγγειακή νόσος (πνευμονική θρομβοεμβολή, αγγειακή νόσος κολλαγόνου, πνευμονική αρτηρίτιδα, σχιστοσωμίαση, δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Καρδιακή νόσος (μυοκαρδιοπάθεια, βαλβιδική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια)
  • Άλλες διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας (σύνδρομα άπνοιας στον ύπνο, νευρομυϊκές παθήσεις, πλευριτικές νόσοι, ανωμαλίες θωρακικού κλωβού)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • ΑΝΑ (αντιπυρηνικά αντισώματα) θετικά (1/3 των ασθενών)

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Υδραλαζίνη, προκαϊναμίδη, ισονιαζίδη, κλπ

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Πολλές άλλες παθήσεις, π.χ. λύκος, σκληρόδερμα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Συνήθης είναι η υπερτροφία του μέσου χιτώνα των αρτηριδίων και η αρτηριακή θρόμβωση σε όλες τις υποκατηγορίες 
  • Φαινόμενο σχηματισμού πλεξοειδών αγγειωματωδών αλλοιώσεων (30-70%). Πολλαπλασιασμός της ελαστικής μεμβράνης του έσω χιτώνα σαν "φύλλα κρεμμυδιού" κατά τόπους ρήξη του μέσω χιτώνα, ανευρυσματικές διαστάσεις 
  • Μικροθρομβοέμβολα (20-50%)
  • Φλεβοαποφρακτική νόσος (10-15%)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • ΗΚΓ - υπερτροφία δεξιάς κοιλίας και δεξιά απόκλιση του ηλεκτρικού άξονα 
  • Δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας - αρτηριακή υποξαιμία, μειωμένη ικανότητα διάχυσης, υποκαπνία
  • Σπινθηρογράφημα αερισμού - αιμάτωσης - πρέπει να αποκλείσω εγγύς εμβολή πνευμονικής αρτηρίας 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακος - διογκωμένες κύριες πνευμονικές αρτηρίες. Αν υπάρχουν σημεία διάμεσης νόσου σκεφτείτε τη νόσο πνευμονικού παρεγχύματος ή τη φλεβοαποφρακτική νόσο
  • Echo-Doppler - διόγκωση δεξιάς κοιλίας και υπερφόρτωση, είναι σημαντικό να αποκλεισθεί υποκείμενη καρδιοπάθεια, όπως στένωση μιτροειδούς ή διαφυγή αίματος 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Πρέπει να γίνουν ακτινογραφία θώρακος, δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας, αέρια αρτηριακού αίματος και έλεγχος αερισμού-αιμάτωσης 
  • Καρδιακός καθετηριασμός - καθετηριασμός των δεξιών κοιλοτήτων είναι απαραίτητος για να μετρήσει τις πιέσεις της πνευμονικής αρτηρίας και την αιμοδυναμική της, αποκλείστε υποκείμενη καρδιοπάθεια 
  • Πνευμονική αγγειογραφία - Πρέπει να γίνεται αν εμφανισθεί έλλειμα λοβών πνευμονικών τμημάτων στο σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης. Προσοχή στην πνευμονική υπέρταση, χρησιμοποιείστε παράγοντες με μικρή ωσμωτική ικανότητα, υποεπιλεκτικά αγγειογραφήματα
  • Η βιοψία πνεύμονα δεν ενδείκνυται

  Pulmonary Arterial Hypertension

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Η ιατρική θεραπεία είναι στην πρώτη γραμμή και κύρια ανακουφιστική, η φροντίδα της υγείας κατευθύνεται από το κλινικό επίπεδο 
  • Εισαγωγή στο νοσοκομείο με παρακολούθηση σε μόνιτορ είναι αναγκαία για να απεικονισθεί η ανταπόκριση στα αγγειοδιασταλτικά και να ξεκινήσει αγγειοδιασταλτική θεραπεία

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Κύρια μέτρα είναι βοηθήματα οξυγόνου, αγγειοδιασταλτικά, αντιπηκτικά και θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας 
  • Η υποστήριξη με οξυγόνο ενδείκνυται για την υποξαιμία σε ανάπαυση, άσκηση ή τη νυχτερινή 
  • Χειρουργικές διαδικασίες - ασθενείς με αποδεδειγμένη θρομβοεμβολική νόσο των μεγάλων αγγείων πρέπει να τεθούν υπόψη για πνευμονική θρομβεκτομή 
  • Μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιάς - πνεύμονα είναι μία εκδοχή για τους κατάλληλους ασθενείς, όταν έχει αποτύχει η φαρμακευτική αγωγή 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Περιορισμένη, η άσκηση επιδεινώνει τις πνευμονικές αγγειακές αντιστάσεις 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Φτωχή σε αλάτι σε καρδιακή ανεπάρκεια

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Είναι απαραίτητο να συζητηθεί η πρόγνωση, εκδοχές όπως μεταμόσχευση 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΩΤΟΠΑΘΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να καθοδηγείται από την υποψιαζόμενη υποκατηγορία:

  • Πλεγματογενής  (καθαρά πνευμονικά πεδία, φυσιολογικό σπινθηρογράφημα αιμάτωσης) - τα αγγειοδιασταλτικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Αγγειοδιασταλτικά - οι αναστολείς καναλιών ασβεστίου πρώτης γραμμής, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί σε μεγάλες δόσεις. Άλλοι παράγοντες: αναστολείς ενζύμου αγγειοτενσίνης, α-ανταγωνιστές, υδραλαζίνη - κανένα δεν έδειξε να βελτιώνει την επιβίωση 
  • Θρομβωτική (καθαρά πνευμονικά πεδία, λοβώδες σπινθηρογράφημα αιμάτωσης - τα αντιπηκτικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Αντιπηκτικά - βαρφαρίνη, ηπαρίνη, αντιαιμοπεταλιακοί παράγοντες 
  • Φλεβοαποφρακτική (συμφόρηση πνευμονικής φλέβας, λοβώδες σπινθηρογράφημα αιμάτωσης) - τα αγγειοδιασταλτικά μάλλον είναι άχρηστα 

  Όλοι οι τύποι: η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αντιμετωπισθεί με διουρητικά. Η χρήση της διγοξίνης είναι αμφιλεγόμενη - δεν έδειξε να είναι ωφέλιμη η επιβλαβής. Η διγοξίνη μπορεί αντίστροφα να επηρεάσει την ικανότητα άσκησης λόγω αύξησης των πνευμονικών αγγείων

  Αντενδείξεις: Αποφύγετε τη βαρφαρίνη σε ασθενείς με συγκοπικά επεισόδια ή αιμόπτυση

  Προφυλάξεις: Η αγγειοδιασταλτική θεραπεία και απάντηση πρέπει να εκτιμώνται με παρακολούθηση σε μόνιτορ. Παράγοντες βραχείας δράσης όπως προστακυκλίνη, αδενοσίνη ή ακετυλοχολίνη είναι χρήσιμοι στον έλεγχο 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Συνεχής ενδοφλέβια έγχυση προστακυκλίνης ή των ανάλογών της

  -Αγγειοδιασταλτικά φάρμακα: Τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν και ανοίγουν τα στενά αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αγγειοδιασταλτικά για πνευμονική υπέρταση είναι η εποπροστινόλη. Αυτό το φάρμακο ρέει συνεχώς μέσω μιας ενδοφλέβιας (IV) γραμμής συνδεδεμένης σε μια μικρή αντλία, την οποία φοράτε σε μια συσκευασία στη ζώνη ή στον ώμο σας. Οι πιθανές παρενέργειες της εποπροστενόλης περιλαμβάνουν πόνο στη γνάθο, ναυτία, διάρροια, κράμπες στα πόδια και πόνο και λοίμωξη στη θέση της έγχυσης.

  Άλλοι τύποι αγγειοδιασταλτικών, συμπεριλαμβανομένης της τρεπροστινίλης, μπορούν να εισπνευστούν, να ενεθούν ή να ληφθούν από το στόμα. Το φάρμακο iloprost (Ventavis) χορηγείται ενώ εισπνέετε μέσω ενός νεφελοποιητή, ενός μηχανήματος που εξατμίζει το φάρμακο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρεπροστινίλη περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, συχνά με πονοκέφαλο και ναυτία και δύσπνοια. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του iloprost περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια.

  -Διεγέρτες της γουανυλικής κυκλάσης (GSC). Το Riociguat (Adempas) αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο χαλαρώνει τις πνευμονικές αρτηρίες και μειώνει την πίεση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη και λιποθυμία. Δεν πρέπει να λαμβάνετε διεγερτικά GSC εάν είστε έγκυος.

  -Ανταγωνιστές υποδοχέα ενδοθηλίνης. Αυτά τα φάρμακα αντιστρέφουν την επίδραση της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τέτοια φάρμακα είναι η bosentan, η macitentan και η ambrisentan. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν το επίπεδο ενέργειας και τα συμπτώματά σας. Ωστόσο, μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Μπορεί να χρειαστείτε μηνιαίες εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τη λειτουργία του ήπατος. Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων ενδοθηλίνης δεν πρέπει να λαμβάνονται εάν είστε έγκυος.

  -Σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη. Το Sildenafil (Revatio, Viagra) και η ταδαλαφίλη (Adcirca, Cialis) χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αλλά ανοίγουν, επίσης, τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες και επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πιο εύκολα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στο στομάχι, πονοκέφαλο και διαταραχές στην όραση.

  -Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Περιλαμβάνουν την αμλοδιπίνη, τη διλτιαζέμη  και τη νιφεδιπίνη. Αν και οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων με πνευμονική υπέρταση βελτιώνεται κατά τη λήψη τους.

  -Βαρφαρίνη. Η βαρφαρίνη είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται αντιπηκτικό (αραιωτικό αίματος). Ο γιατρός σας είναι πιθανό να συνταγογραφήσει βαρφαρίνη για να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων. Αυτό το φάρμακο καθυστερεί τη διαδικασία πήξης και μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά εάν έχετε χειρουργική επέμβαση ή επεμβατική διαδικασία. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το εάν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο αραίωσης αίματος πριν από τη χειρουργική επέμβαση και για πόσο καιρό. Πολλά άλλα φάρμακα, φυτικά συμπληρώματα και τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη βαρφαρίνη, οπότε μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη διατροφή σας και άλλα φάρμακα. Θα χρειαστείτε περιστασιακές εξετάσεις αίματος ενώ παίρνετε βαρφαρίνη για να ελέγξετε πόσο καλά λειτουργεί.

  -Διγοξίνη. Η διγοξίνη βοηθά τον καρδιακό παλμό να δυναμώνει και να αντλεί περισσότερο αίμα. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού εάν έχετε αρρυθμίες.

  -Διουρητικά. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν τους νεφρούς σας να απομακρύνουν την περίσσεια υγρού από το σώμα. Αυτό μειώνει το έργο που πρέπει να κάνει η καρδιά σας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον περιορισμό της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες, τα πόδια και την κοιλιά σας.

  -Θεραπεία οξυγόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ότι αναπνέετε μερικές φορές καθαρό οξυγόνο για να βοηθήσετε στη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, ειδικά εάν ζείτε σε μεγάλο υψόμετρο ή έχετε άπνοια ύπνου. Μερικοί άνθρωποι που έχουν πνευμονική υπέρταση χρειάζονται τελικά συνεχή θεραπεία οξυγόνου.

  -Χειρουργική επέμβαση. Ένας χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα μεταξύ του άνω αριστερού και του δεξιού θαλάμου της καρδιάς σας (κόλπων) για να ανακουφίσει την πίεση στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας. μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).

  -Μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιά-πνεύμονα μπορεί να είναι μια επιλογή, ειδικά για νεότερους ανθρώπους που έχουν ιδιοπαθή πνευμονική υπέρταση.

  Οι κύριοι κίνδυνοι οποιουδήποτε τύπου μεταμόσχευσης περιλαμβάνουν απόρριψη του μεταμοσχευμένου οργάνου και σοβαρή μόλυνση. Πρέπει να παίρνετε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για τη ζωή για να μειώσετε την πιθανότητα απόρριψης.

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συχνή

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Θρομβοεμβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αιφνίδιος θάνατος 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Μέσος όρος επιβίωσης είναι 2-3 χρόνια από τη στιγμή της διάγνωσης, 75% θνησιμότητα σε 5 χρόνια

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Πυλαία υπέρταση
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  ΚΥΗΣΗ

  Πρέπει να αποφεύγεται, υψηλό ποσοστό θνησιμότητας της μητέρας και του εμβρύου 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  0cc42f46 81b9 4b4e af8b 404bc4eaae69 tcm990 370510

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη σαρκοείδωση

  Πνευμονική καρδία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονική εμβολή

  Πνευμονικό οίδημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

  Ανοιχτός αρτηριακός πόρος

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμιάντωση

  Αποφρακτική άπνοια του ύπνου

  Χρήσιμες πληροφορίες για το άσθμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

  Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό

  Αναπνεύστε ελεύθερα

  Ανεπάρκεια τριγλώχινας

  Σύνδρομο Pickwick

  Οι καλύτερες εξετάσεις για το αναπνευστικό σας

  Τσιρότα κλείνουν τρύπες στην καρδιά

  Ανοικτός κολποκοιλιακός πόρος

  Κυστική ίνωση

  Σάρκωμα πνευμονικής αρτηρίας

  Πνευμονική τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία

  Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

  Αέρια αρτηριακού αίματος

  Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

  Η αμιάντωση

  Κέντρα αναφοράς για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης

  Κυάνωση

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  Tι να κάνετε για το ροχαλητό

  Πνευμονική εμβολή

  Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις συγγενείς καρδιοπάθειες

  Πνευμονική Υπέρταση

  Μεταμόσχευση πνεύμονος

  Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

  Η τεχνική της ακρόασης των φυσημάτων στα παιδιά

  Βρογχοπνευμονική δυσπλασία

  Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τη σαρκοείδωση Χρήσιμες πληροφορίες για τη σαρκοείδωση

  Σαρκοείδωση

  Σαρκοείδωση είναι μία μη λοιμώδης, πολυσυστηματική νόσος άγνωστης αιτιολογίας που προσβάλλει, συχνά, νέους και μέσης ηλικίας ενήλικες. Συχνά, παρουσιάζεται με αμφοτερόπλευρη πυλαία λεμφαδενοπάθεια, πνευμονικά διηθήματα, οφθαλμικές και δερματικές βλάβες. Άλλα όργανα μπορούν να προσβληθούν, όπως το ήπαρ, ο σπλήνας, οι λεμφαδένες, η καρδιά και το κεντρικό νευρικό σύστημα

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφαδένες/Ανοσολογικό/Αναπνευστικό, Καρδιαγγειακό, Γαστρεντερικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 20-60 χρόνια

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗΣ

  • Οι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί 
  • Βήχας 
  • Βράχυνση αναπνοής 
  • Δερματικές βλάβες 
  • Πόνος ή ευερεθιστότητα οφθαλμών 
  • Γενικευμένη κακουχία, αδιαθεσία
  • Πυρετός
  • Βραδινοί ιδρώτες 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Λοιμώδεις, κοκκιωματώδεις νόσοι, όπως φυματίωση και οι μυκητιασικές λοιμώξεις 
  • Αντιδράσεις ξένου σώματος 
  • Άλλες κακοήθειες σχετιζόμενες με λεμφαδενοπάθεια 
  • Βηρυλλίωση 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λεμφαδενοπάθεια, αναιμία ή λευκοπενία βρίσκεται στους μισούς ασθενείς 
  • Παθολογική ηπατική λειτουργία (κυρίως, αυξημένη αλκαλική φωσφατάση) αναφέρεται συχνά

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η πρεδνιζόνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης και να ομαλοποιήσει τα ευρήματα του σπινθηρογραφήματος με Γάλλιο

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Μη τυρεοειδοποιημένα επιθηλιοειδή κοκκιώματα χωρίς ευρήματα μυκητιασικής ή μικροβακτηριδιακής λοιμώξεως 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE) είναι αυξημένο στο 60% των ασθενών 
  • Σπινθηρογράφημα με Γάλλιο - φαίνεται να προσλαμβάνουν ο πνεύμονας, οι λεμφαδένες και οι παρωτίδες σε ενεργό νόσο (καλύτερα να μη γίνεται)
  • Χαρακτηριστικά σε ενεργό νόσο, βρογχοκυψελιδική έκπλυση παρέχει ένα υγρό που έχει αυξημένο ποσοστό CD4 - θετικών λεμφοκυττάρων (Τ/βοηθοί/επαγωγείς λεμφοκύτταρα)
  • Οφθαλμολογική εξέταση 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφίες θώρακος σταδοποιούνται σύμφωνα με τη σταδιοποίηση του Scadding:

  • Στάδιο 0 = φυσιολογική
  • Στάδιο 1 = μόνο πυλαία λεμφαδενοπάθεια
  • Στάδιο 2 = πυλαία λεμφαδενοπάθεια και πνευμονικά διηθήματα
  • Στάδιο 3 = μόνο πνευμονικά διηθήματα
  • Στάδιο 4 = πνευμονική ίνωση

  Το σπινθηρογράφημα με Γάλλιο θα είναι θετικό σε περιοχές οξείας νόσου.

  Η αξονική τομογραφία μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα αναγνώρισης λεμφαδένων και η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας δείχνει περιβρογχική νόσο 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση με διαβρογχική βιοψία και βρογχοκυψελιδική έκπλυση εκτελείται συχνά για να διαγνωσθεί η πνευμονική νόσος (
  • Μεσαυλιοσκόπηση, βιοψία δέρματος ή λεμφαδένος (αν είναι αναγκαία για να τεθεί η διάγνωση)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής 

  sarcoidosis main

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Η νόσος μπορεί να μην απαιτεί ειδική θεραπεία στο ασυμπτωματικό άτομο ή μπορεί να απαιτείται θεραπεία με βάση ειδικές ενδείξεις, όπως καρδιακές ή επιπλοκές κεντρικού νευρικού συστήματος, οφθαλμικές ή υπερασβεστιαιμία
  • Θεραπεία πνευμονικών και δερματικών εκδηλώσεων γίνεται συνήθως με βάση τη βελτίωση της κλινικής εικόνας 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Αποφυγή τροφών πλούσιων σε ασβέστιο 
  • Σε ασθενείς με κορτικοστεροειδή, αποφυγή τροφών πλούσιων σε αλάτι

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Γενικά επιμείνετε στην καλοήθη φύση της νόσου και στο γεγονός ότι δεν είναι μεταδοτική στους άλλους και δεν είναι κακοήθης

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΡΚΟΕΙΔΩΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Συστηματικά κορτικοστεροειδή στον ασθενή με συστηματικά συμπτώματα, συνήθως πρεδνιζόνη, αρχικά 40 mg την ημέρα ή κάθε 2η ημέρα. Η θεραπεία με βαθμηδόν μειούμενες δόσεις πρέπει να διαρκέσει για τουλάχιστον ένα έτος
  • Σε ασθενείς με δερματική ή οφθαλμική νόσο τοπικά στεροειδή μπορεί να είναι αποτελεσματικά 

  Αντενδείξεις: Ασθενείς με γνωστά προβλήματα για κορτικοστεροειδή 

  Προφυλάξεις: Προσεκτική παρακολούθηση σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και/ή υπέρταση 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Μεθοτρεξάτη 10 mg την εβδομάδα, υδροξυχλωροκίνη 100-200 mg την ημέρα, αζαθειοπρίνη 50-150 mg την ημέρα και χλωραμβουκίλη (0,1-0,2 mg/kg). Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκινογενέσεως. Χρήση ανοσοκατασταλτικών όπως μεθοτρεξάτης, αζαθειοπρίνης ή χλωραμβουκίλης, θα απαιτήσει προσεκτική, τακτική παρακολούθηση γενικής αίματος 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ασθενείς σε πρεδνιζόνη για συμπτώματα πρέπει να εξετάζονται κάθε ένα ή δύο μήνες ενώ είναι σε θεραπεία 
  • Ασθενείς που δεν χρειάζονται θεραπεία πρέπει να εξετάζονται τακτικά (κάθε τρεις μήνες) για τα δυο τουλάχιστον χρόνια μετά τη διάγνωση 
  • Ακτινογραφίες θώρακα και δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας είναι χρήσιμες για παρακολούθηση πνευμονικής προσβολής 
  • Επίπεδα μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης χρησιμοποιείται από μερικούς για παρακολούθηση της ενεργότητας της νόσου. Σε ασθενείς με αρχικά αυξημένα επίπεδα ACE μπορεί αυτά να ελαττωθούν στα φυσιολογικά με την ύφεση της νόσου

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

  • Οι ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν σημαντική προσβολή αναπνευστικού, όπως πνευμονική υπέρταση και δεξιά καρδιακή κάμψη
  • Άλλα όργανα, κυρίως η καρδιά (συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες), τα μάτια (σπάνια τύφλωση) και το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορούν να προσβληθούν με σημαντικές επιπτώσεις. Ευτυχώς προσβολή καρδιάς, οφθαλμών και ΚΝΣ, συνήθως εκδηλώνονται πρώιμα σε ασθενείς με αυτές τις επιπλοκές της νόσου

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • 80% των ασθενών θα έχουν αυτόματη θα έχουν αυτόματη ίαση μέσα σε 2 χρόνια
  • 10% θα έχουν σημαντική ίνωση, αλλά όχι περαιτέρω επιδείνωση της νόσου μετά δυο χρόνια
  • 10% (υψηλότερο σε ορισμένους πληθυσμούς όπως οι Αφροαμερικανοί) θα έχουν χρόνια, επιδεινούμενη νόσο

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Σπάνια

  Γηριατρικό: Λιγότερο από 5% των ασθενών με ενεργό νόσο είναι κάτω των 60 χρονών 

  Άλλα: Η σαρκοείδωση είναι νόσος των νεαρών και των μεσήλικων 

  ΚΥΗΣΗ

  Όχι αυξημένη συχνότητα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα αυτοάνοσα νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα αυτοάνοσα νοσήματα

  sarcoidosis main

  Διαβάστε, επίσης,

  Πυριτίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

  Βακτηριακή πνευμονία

  Πνευμονική καρδία

  Κοκκιωμάτωση του Wegener

  Χλαμύδια της πνευμονίας

  Σημαντικές πληροφορίες για την αμυλοείδωση

  Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

  Πολύμορφο ερύθημα

  Οζώδες ερύθημα

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Κρυπτοκοκκίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για το γάλλιο

  Βηρύλλιο

  Ασπεργίλλωση

  Η αμιάντωση

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  Σύνδρομο Sweet

  Σαρκοείδωση

  Κοκκιδιοειδομύκωση

  Όγκοι μεσοθωρακίου

  Μεταμόσχευση πνεύμονος

  Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

  Ραγοειδίτιδα

  Λεμφαγγειολειομυομάτωση

  www.emedi.gr

   

   

   

   

 • Πυριτίαση Πυριτίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πυριτίαση

  Πυριτίαση είναι πνευμοκονίωση ή πνευμονοκονίαση ή πνευμονοκονίωση (ινογόνος) που προκαλείται από την εισπνοή σκόνης πυριτίου (υπό τη μορφή χαλαζία quartz, χρυσοβαλίτη ή τριδυμίτη)

  • Η χρόνια πυριτίαση είναι μπορεί να είναι απλή ή με επιπλοκές
  • Η χρόνια απλή πυριτίαση είναι ασυμπτωματική, μη προοδευτικού τύπου όταν η έκθεση σταματά και χαρακτηρίζεται μόνο από μικρές οζώδεις πνευμονικές σκιερότητες ακτινολογικά 
  • Η χρόνια πυριτίαση με επιπλοκές χαρακτηρίζεται από προοδευτικά επιδεινούμενα συμπτώματα και διογκούμενα πνευμονικά οζίδια και μετά το πέρας της έκθεσης στον εκλυτικό παράγοντα 
  • Υποξεία πυριτίαση αναπτύσσεται 3-6 χρόνια μετά από βαριά έκθεση και προσομοιάζει με τη χρόνια πυριτίαση με επιπλοκές 
  • Οξεία πυριτίαση αναπτύσσεται δύο χρόνια μετά από μαζική έκθεση και κλινικά ξεχωρίζει από τις άλλες μορφές

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 40-75

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΡΙΤΙΑΣΗΣ

  Χρόνια απλή πυριτίαση:

  • Ασυμπτωματικός
  • Βήχας και ήπια δύσπνοια τυπικά συνοδεύουν και οφείλονται στο κάπνισμα ή σε επαγγελματικού τύπου βρογχίτιδα

  Χρόνια πυριτίαση - Υποξεία πυριτίαση:

  • Σφίξιμο στο στήθος 
  • Βήχας 
  • Δύσπνοια 
  • Απόχρεμψη 
  • Σημεία και συμπτώματα δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας καθώς αναπτύσσεται πνευμονική καρδία

  Οξεία πυριτίαση:

  • Ξηρός βήχας 
  • Πυρετός 
  • Βαριά δύσπνοια

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΡΙΤΙΑΣΗΣ

  • Χρόνια απλή πυριτίαση - 10-12 χρόνια έκθεσης σε σκόνη πυριτίου 
  • Χρόνια πυριτίαση - > 20 χρόνια έκθεσης 
  • Υποξεία πυριτίαση - 3-6 χρόνια βαριάς έκθεσης 
  • Οξεία πυριτίαση - < 2 χρόνια μαζικής έκθεσης 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΙΤΙΑΣΗΣ

  Βιομηχανικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κοπή, τεμαχισμό και στίλβωση βράχων ή τη χορήγηση άμμου σε:

  • Ορυχεία μετάλλου (χαλκού, αργύρου, χρυσού, μολύβδου, άνθρακα)
  • Σιδηρουργία
  • Εργαστήρια πηλού
  • Τεμαχισμός χαλαζία 
  • Τεμαχισμός γρανίτη 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΡΙΤΙΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Χρόνια απλή πυριτίαση:

  • Σαρκοείδωση 
  • Ακτινογραφικές αποτιτανώσεις δίκην κελύφους ωού παρατηρούνται στη σαρκοείδωση και νόσο του Hodgkin

  Χρόνια πυριτίαση:

  • Πνευμονοκονίωση των ανθρακωρύχων
  • Όταν οι πνευμονικές πυκνώσεις αυξάνουν με ταχύ ρυθμό, είναι μονόπλευρες και παρουσιάζουν κεντρική τήξη τότε είναι πιθανή η φυματίωση, ο καρκίνος πνεύμονα και η μυκητιασική πνευμονία  

  Οξεία πυριτίαση:

  • Κυψελιδική πρωτεΐνωση

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Πνεύμονες:

  • Υπεζωκοτικές συμφύσεις
  • Πάχυνση υπεζωκότα 
  • Γκρίζα υποϋπεζωκοτικά οζίδια 
  • Πνεύμονες με μελανίζουσα χρώση 
  • Σκληρός πνεύμονας
  • Συγκεντρικές στιβάδες πυκνού συνδετικού ιστού 
  • Κυτταρικές διηθήσεις 
  • Ισχαιμική εκφύλιση κεντρικού οζιδίου 
  • Μεταχρωματικά σωματίδια πυριτίου

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Υποξαιμία 
  • Υπερκαπνία

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Η σπιρομέτρηση είναι φυσιολογική στην απλή πυριτίαση. Οι άλλες μορφές δείχνουν ελαττωμένη πνευμονική compliance ή ενδοτικότητα, μειωμένους όγκους, μειωμένη ικανότητα διάχυσης 
  • Σύστημα ταξινόμησης για ποσοτικοποίηση των ανωμαλιών στις ακτινογραφίες θώρακα

  1202232491

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφία θώρακος

  Χρόνια απλή πυριτίαση:

  • Αποτιτανώσεις δίκην κελύφους ωού σε πυλαίους λεμφαδένες και λεμφαδένες μεσοθωρακίου 
  • Μικρές στρογγυλές σκιερότητες, αρχικά στους άνω λοβούς 

  Χρόνια πυριτίαση - Υποξεία πυριτίαση:

  • Πνευμονικές σκιερότητες > 1 cm
  • Οι πυκνώσεις συρρέουν και σχηματίζουν αμφοτερόπλευρες εκτεταμένες σκιάσεις (προοδευτική μαζική ίνωση)
  • Πυκνώσεις αρχικά περιφερικές που μεταναστεύουν αργότερα προς τις πύλες 
  • Πυκνώσεις που παρουσιάζουν κεντρική τήξη (να αποκλειστεί η φυματίωση)

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση 
  • Λεπτομερές ιστορικό επαγγελματικής έκθεσης 
  • Ανοικτή βιοψία πνεύμονος 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΡΙΤΙΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Πρόληψη - προστατευτικές συσκευές του αναπνευστικού συστήματος σε επιπτώσεις βραχυχρόνιας έκθεσης 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Καμία γνωστή αποτελεσματική θεραπεία
  • Παροχέτευση εκκριμάτων 
  • Εισπνοή υδρατμών 
  • Φυσιοθεραπεία αναπνευστικού
  • Αναπνευστικές ασκήσεις 
  • Μεταμόσχευση πνευμόνων 
  • Κατά τμήματα έκπλυση ολόκληρου του πνεύμονα σε περίπτωση οξείας πυριτίασης 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Αυξημένη λήψη υγρών

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Κανένα ειδικό φάρμακο για την πυριτίαση 
  • Ισονιαζίδη 300 mg/ημέρα για ένα έτος, εάν η αντίδραση φυματίνης είναι θετική 
  • Ο συνδυασμός πυριτίασης με φυματίωση απαιτεί αρχική αγωγή με 3 τουλάχιστον αντιφυματικά φάρμακα, περιλαμβανομένης της ριφαμπικίνης 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Παρακολούθηση για συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και υποξαιμία
  • Αντιμετώπιση παρεμπίπτουσας λοίμωξης, επιθετικά 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή έκθεσης στη σκόνη, υποκατάσταση άλλων υλικών για πυρίτιο 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

  • Προοδευτική μαζική πνευμονική ίνωση 
  • Αναπνευστική λοίμωξη 
  • Πνευμοθώρακας 
  • Εμφύσημα 
  • Πνευμονική καρδία 
  • Δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια 
  • Λοιμώξεις από μυκοβακτηρίδια
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Χρόνια απλή πυριτίαση - παραμένει ασυμπτωματική και δεν επιδεινώνεται όταν σταματήσει η έκθεση στο νοσογόνο παράγοντα
  • Χρόνια πυριτίαση - Υποξεία πυριτίαση - προοδευτική πνευμονική ίνωση με πνευμονική καρδία και δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και όταν σταματήσει η έκθεση στο νοσογόνο παράγοντα

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Φυματίωση
  • Σύνδρομο Caplan

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Ασυνήθη

  Γηριατρικό: Τα συμπτώματα και οι επιπλοκές είναι βαρύτερης μορφής 

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Διοξείδιο πυριτίου - τύπος για τον υπολογισμό της οριακής τιμής (TLV) για εισπνεόμενη σκόνη: = 10 mg ανά κυβικό μέτρο/% SiO2) + 2

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  Silicosis

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Ρευματοειδής πνευμονοκονίαση

  Πνευμονικό απόστημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμιάντωση

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Η αμιάντωση

  Όγκοι μεσοθωρακίου

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Ραβδομυοσάρκωμα Ραβδομυοσάρκωμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το ραβδομυοσάρκωμα

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Το ραβδομυοσάρκωμα είναι ένας πολύ κακοήθης όγκος των γραμμωτών μυών. 

  Υπάρχουν τρεις μορφές, η πλειομορφική που εμφανίζεται, κυρίως, στα άκρα των ενηλίκων, η κυψελιδική, η οποία εμφανίζεται, κυρίως, στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες και προσβάλει τους μυς των άκρων, του κορμού και της κογχικής περιοχής και  η εμβρυϊκή μορφή, που εμφανίζεται, κυρίως, στα βρέφη και τα παιδιά και προσβάλλει την κεφαλή και το λαιμό, την κατώτερη ουρογεννητική οδό, την πύελο και τα άκρα.

  Συνήθης πορεία - προϊούσα. 

  Το ραβδομυοσάρκωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που σχηματίζεται σε μαλακό ιστό - συγκεκριμένα σκελετικός μυϊκός ιστός ή μερικές φορές κοίλα όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη ή η μήτρα. Το ραβδομυοσάρκωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά επηρεάζει τα παιδιά.

  Αν και το ραβδομυοσάρκωμα μπορεί να προκύψει οπουδήποτε στο σώμα, είναι πιο πιθανό να ξεκινήσει από:

  • Την περιοχή κεφαλής και λαιμού
  • Το ουροποιητικό σύστημα, όπως η ουροδόχος κύστη
  • Το αναπαραγωγικό σύστημα, όπως ο κόλπος, η μήτρα και οι όρχεις
  • Τα χέρια και τα πόδια

  Η πρόγνωση και οι αποφάσεις θεραπείας εξαρτώνται από τον τύπο του ραβδομυοσάρκωματος, από όπου ξεκινά, το μέγεθος του όγκου και από το εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.

  Η θεραπεία γίνεται συνήθως με συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Οι σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία του ραβδομυοσαρκώματος έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, οι άνθρωποι χρειάζονται δια βίου παρακολούθηση για πιθανές παρενέργειες της έντονης χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας.

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΑΒΔΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

  Τα σημεία και τα συμπτώματα του ραβδομυοσαρκώματος εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο καρκίνος.

  Για παράδειγμα, εάν ο καρκίνος βρίσκεται στην περιοχή του κεφαλιού ή του λαιμού, σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Πονοκέφαλος
  • Οίδημα ή πρήξιμο των ματιών
  • Αιμορραγία στη μύτη, το λαιμό ή τα αυτιά

  Εάν ο καρκίνος βρίσκεται στο ουροποιητικό ή στο αναπαραγωγικό σύστημα, σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Πρόβλημα ούρησης και αίμα στα ούρα
  • Δυσκολία στην κινητικότητα του εντέρου
  • Μάζα ή αιμορραγία στον κόλπο ή στο ορθό

  Εάν ο καρκίνος βρίσκεται στα χέρια ή στα πόδια, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Οίδημα ή όγκος στο χέρι ή στο πόδι
  • Πόνος στην πληγείσα περιοχή, αν και μερικές φορές δεν υπάρχει πόνος

  464907 1 En 68 Fig15 HTML

  ΑΙΤΙΕΣ ΡΑΒΔΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

  Δεν είναι σαφές τι προκαλεί ραβδομυοσάρκωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι το ραβδομυοσάρκωμα ξεκινά όταν ένα κύτταρο αναπτύσσει αλλαγές στο DNA του. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στο κύτταρο να πολλαπλασιάζεται γρήγορα και να συνεχίζει να ζει όταν τα υγιή κύτταρα θα πέθαναν κανονικά. Το αποτέλεσμα είναι μια μάζα (όγκος) μη φυσιολογικών κυττάρων που μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν υγιή σωματικό ιστό. Τα ανώμαλα κύτταρα μπορούν να διασπαστούν και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε όλο το σώμα.

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΡΑΒΔΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

   Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ραβδομυοσάρκωμα περιλαμβάνουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ο κίνδυνος για ραβδομυοσάρκωμα είναι υψηλότερος σε παιδιά με συγγενή εξ αίματος, όπως γονέα ή αδέλφια, τα οποία είχαν καρκίνο, ιδιαίτερα εάν αυτός ο καρκίνος εμφανίστηκε σε νεαρή ηλικία. Αλλά τα περισσότερα παιδιά με ραβδομυοσάρκωμα δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.
  • Γενετικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το ραβδομυοσάρκωμα έχει συνδεθεί με γενετικά σύνδρομα που μεταδίδονται από γονείς σε παιδιά, όπως η νευροϊνωμάτωση τύπου 1, το σύνδρομο Noonan, το σύνδρομο Li-Fraumeni, το σύνδρομο Beckwith-Wiedemann και το σύνδρομο Costello.

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΡΑΒΔΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

  Οι επιπλοκές του ραβδομυοσαρκώματος:

  • Καρκίνος που εξαπλώνεται (μεταστάσεις). Το ραβδομυοσάρκωμα μπορεί να εξαπλωθεί από εκεί που ξεκίνησε σε άλλες περιοχές, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία και την ανάρρωση. Το ραβδομυοσάρκωμα εξαπλώνεται συχνότερα στους πνεύμονες, στους λεμφαδένες και στα οστά.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΑΒΔΟΜΥΟΣΑΡΚΩΜΑΤΟΣ

  • Χειρουργική εξαίρεση 
  • Προσθήκη ακτινοθεραπείας στις περισσότερες περιπτώσεις 
  • Προσθήκη χημειοθεραπείας με βινκριστίνη συν δακτινομυκίνη
  • Συνδυασμός χημειοθεραπείας για προχωρημένη νόσο

  Οι επιθετικές θεραπείες που απαιτούνται για τον έλεγχο του ραβδομυοσάρκωμα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές παρενέργειες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και να σας παράσχει μια λίστα με τις παρενέργειες που πρέπει να παρακολουθήσετε τα χρόνια μετά τη θεραπεία.

  Απαιτούνται νέες θεραπευτικές επεμβάσεις στο ραβδομυοσάρκωμα με σεβασμό στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

  Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για το ραβδομυοσάρκωμα, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

  Η ζωή είναι πολύτιμη.

  Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

  archdischild 2018 January 103 1 95 F1.large

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα σαρκώματα

  Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

  Τα καρκινικά μονοπάτια των σαρκωμάτων

  Σαρκώματα μαλακών μορίων

  Σάρκωμα Ewing

  Σύνδρομο Noonan

  Αφιέρωμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

  Ογκογονίδια

  www.emedi.gr

   

 • Ρευματοειδής πνευμονοκονίαση Ρευματοειδής πνευμονοκονίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο Caplan 

  Η ρευματοειδής πνευμονοκονίαση ή πνευμονοκονίωση (σύνδρομο Caplan ή νόσος Caplan) είναι ένας συνδυασμός ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πνευμονοκονίασης που εκδηλώνεται ως ενδοπνευμονικά οζίδια, τα οποία εμφανίζονται ομοιογενή και καλά καθορισμένα στην ακτινογραφία του θώρακα.

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Το σύνδρομο Caplan παρουσιάζεται με βήχα και δύσπνοια σε συνδυασμό με χαρακτηριστικά ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως επώδυνες αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία. Η εξέταση πρέπει να αποκαλύπτει ευαίσθητες, πρησμένες μετακαρποφαλαγγικές αρθρώσεις και ρευματοειδή οζίδια.

  Η ακρόαση πνευμόνων μπορεί να αποκαλύψει διάχυτους τρίζοντες που δεν εξαφανίζονται όταν κάποιος βήχει ή παίρνει βαθιές αναπνοές.

  Το σύνδρομο Caplan είναι μια οζώδης κατάσταση του πνεύμονα που εμφανίζεται σε άτομα που εκτίθενται στη σκόνη είτε με ιστορικό ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή που στη συνέχεια αναπτύσσουν ρευματοειδή αρθρίτιδαεντός των επόμενων 5-10 ετών.

  Τα οζίδια του πνεύμονα εμφανίζονται, συνήθως, αμφοτερόπλευρα και περιφερειακά, όπως στην πνευμονιοκονίαση άνθρακα.

  Συνήθως, υπάρχουν πολλά οζίδια, που κυμαίνονται σε μέγεθος από 0,5 έως 5,0 cm. Τα οζίδια εμφανίζονται, συνήθως, γρήγορα, συχνά, μόνο σε λίγες εβδομάδες.

  Τα οζίδια μπορούν να αναπτυχθούν, να παραμείνουν αμετάβλητα στο μέγεθος, να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν. Μπορούν να δημιουργούν σπήλαια, να έχουν επασβεστώσεις ή να αναπτύσσονται επίπεδα αέρα-υγρού. Σε γενικές γραμμές, μπορούν να μοιάζουν με ένα τεράστιο πυριτικό οζίδιο.

  Ιστολογικά, έχουν, συνήθως, ένα νεκρωτικό κέντρο που περιβάλλεται από μια ζώνη κυττάρων πλάσματος και λεμφοκυττάρων, και συχνά με μια περιφερική φλεγμονώδη ζώνη φτιαγμένη από μακροφάγα και ουδετερόφιλα.

  ΑΙΤΙΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Το σύνδρομο Caplan εμφανίζεται μόνο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδακαι πνευμονοκονίωση που σχετίζονται με την εξόρυξη σκόνης (άνθρακας, αμίαντος, σίλικα). Η κατάσταση εμφανίζεται σε ανθρακωρύχους (ειδικά σε όσους εργάζονται σε ανθρακωρυχεία ανθρακίτη) ή μπορεί να προκληθούν από αμίαντο, πυρίτιο, αλλά μπορεί να συμβούν και άλλες πνευμονιοκονιάσεις.

  Υπάρχει πιθανώς, επίσης, μια γενετική προδιάθεση και το κάπνισμα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.

  ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Η παρουσία ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου ανταποκρίνεται σε ξένα υλικά, όπως η σκόνη από ανθρακωρυχεία. Όταν ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα εκτίθεται σε τέτοια προσβλητικά υλικά, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονιοκονίωσης.

  EcEOtjiWAAA3BWz

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Η ακτινογραφία του θώρακα δείχνει πολλαπλά, στρογγυλά, καλά καθορισμένα οζίδια, συνήθως διαμέτρου 0,5-2,0 cm, τα οποία μπορεί να σχηματίζουν κοιλότητα και να μοιάζουν με φυματίωση. Οι δοκιμασίες λειτουργίας των πνευμόνων ενδέχεται να αποκαλύψουν ένα μικτό περιοριστικό και αποφρακτικό ελάττωμα αερισμού με απώλεια του όγκου των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να υπάρχει μη αναστρέψιμος περιορισμός ροής αέρα και μειωμένη DLCO (Διαχυτική Ικανότητα Πνευμόνων).

  Μπορεί να υπάρχει αυξημένος ρευματοειδής παράγοντας, αντιπυρηνικά αντισώματα και αντισώματα που δεν είναι ειδικά.

  Η πυριτίαση και ο αμίαντος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη διαφοροδιάγνωση με τη φυματίωση και τον καρκίνο πνεύμονα.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Μόλις αποκλειστεί η φυματίωση, η θεραπεία γίνεται με στεροειδή.

  Πρέπει να σταματήσει όλη η έκθεση στη σκόνη άνθρακα και να σταματήσει το κάπνισμα.

  Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με πρώιμη χρήση DMARDs. 

  ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΚΟΝΙΑΣΗΣ

  Τα οζίδια μπορεί να προηγούνται της εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας κατά αρκετά χρόνια. Διαφορετικά, η πρόγνωση ισχύει για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η πνευμονική νόσος μπορεί να υποχωρήσει αυτόματα, αλλά μπορεί, επίσης, να προχωρήσει η πνευμονική ίνωση. 

  Να μη χρησιμοποιούνται καλύτερα χημικά φάρμακα...

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  maxresdefault 35

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμιάντωση

  Η αμιάντωση

  Πνευμονική καρδία

  Πνευμονικό οίδημα

  Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

  Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Φυσικές θεραπείες της πνευμονικής ίνωσης

  Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

  Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

  Μεταμόσχευση πνεύμονος

  Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση

  www.emedi.gr