Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 20:48

Τι είναι ο λύκος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Ερυθηματώδης λύκος

Ερυθηματώδης λύκος, ICD-10 L93.

Υπάρχουν δύο κοινές μορφές λύκου: ο δισκοειδής και ο συστηματικός.

Ο δισκοειδής λύκος είναι μια ασθένεια του δέρματος, που συχνά είναι χρόνιος και οδηγεί στην δημιουργία ουλών. Μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα και να μην συνδέεται με παθήσεις άλλων συστημάτων του οργανισμού.

Σε άλλες περιπτώσεις ο δισκοειδής λύκος μπορεί να αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της συστηματικής μορφής του λύκου. 

Ο λύκος είναι μια χρόνια, συστηματική, φλεγμονώδης πάθηση.

Χρόνια πάθηση σημαίνει ότι διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με λύκο παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην δραστηριότητα της πάθησης, γνωστές ως εξάρσεις και υφέσεις.

Κατά καιρούς μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ή συμπτώματα του λύκου (υφέσεις). Μερικά άτομα έχουν πλήρεις και μεγάλης διάρκειας υφέσεις.

Η συστηματική πάθηση είναι αυτή στην οποία πολλά διαφορετικά τμήματα του σώματος μπορεί να προσβληθούν.

Ο όρος φλεγμονώδης αναφέρεται στην αντίδραση του οργανισμού, που οδηγεί σε πόνο, θερμότητα, ερυθρότητα και διόγκωση.

Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται, αλλά μπορούν να ελεγχθούν με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.


Πώς προκαλείται ο λύκος;

Η αιτία του λύκου δεν είναι γνωστή. Είναι πιθανό ότι δεν υπάρχει ενιαία αιτία, αλλά ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών, και, ενδεχομένως, ορμονικών παραγόντων που συνεργάζονται για να προκαλέσουν την ασθένεια. Ο Λύκος δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Επίσης, δεν υπάρχει ειδικό «γονίδιο Λύκου»,  αλλά υπάρχει κάποιο οικογενειακό υπόβαθρο.

Τα υποκειμενικά ενοχλήματα κάθε ασθενούς με Λύκο είναι διαφορετικά, ωστόσο υπάρχουν πρότυπα που επιτρέπουν την ακριβή διάγνωση. Οι εκδηλώσεις ποικίλουν από ήπιες έως σοβαρές και συχνά εμφανίζονταιπεριοδικά στην πορεία της νόσου.

Συνήθεις εκδηλώσεις του Λύκου είναι επώδυνες ή οιδηματώδεις αρθρώσεις, πυρετός και δερματικά εξανθήματα, μαζί με αίσθημα κακουχίας.

Χαρακτηριστικά δερματικό εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί γύρω από τη μύτη και τις παρειές, εξάνθημα «πεταλούδας» ή ζυγωματικό εξάνθημα. Εξανθήματα είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στο πρόσωπο, τα αυτιά, τους βραχίονες, τους ώμους, το θώρακα και τα χέρια.

  • Εύκολη κόπωση
  • Πυρετός
  • Επώδυνες ή διογκωμένες αρθρώσεις και μυϊκός πόνος
  • Ερυθρά εξανθήματα, συχνότερα στο πρόσωπο και τον κορμό
  • Θωρακικός πόνος σε βαθιά εισπνοή. Ασυνήθης τριχόπτωση
  • Ωχρά ή κυανά δάχτυλα χεριών ή ποδιών μετά από stress ή έκθεση στο κρύο (φαινόμενο Raynaud)
  • Οίδημα άκρων ή γύρω από τα μάτια

Άλλες εκδηλώσεις του Λύκου είναι:  Ορισμένοι ασθενείς παραπονιούνται για πονοκεφάλους, ναυτία, κατάθλιψη. Νέες εκδηλώσεις συνεχίζουν να εμφανίζονται χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, ενώ διαφορετικές εκδηλώσεις είναι δυνατόν να εμφανισθούν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Σε ορισμένους ασθενείς με Λύκο, προσβάλλεται ένα μόνο σύστημα του σώματος, όπως το δέρμα ή οι αρθρώσεις, ενώ σε άλλους, η συμπτωματολογία οφείλεται σε προσβολή πολλών οργάνων συγχρόνως. Η βαρύτητα της προσβολής ενός συγκεκριμένου συστήματος, επίσης, ποικίλει μεταξύ των ασθενών. Συχνότερα προσβάλλονται αρθρώσεις και μύες, προκαλώντας αρθρίτιδα και μυαλγίες. Η εμφάνιση δερματικών εξανθημάτων είναι αρκετά συχνή.

Από το Λύκο μπορεί επίσης να προσβληθούν τα παρακάτω όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος:

Νεφροί: Η φλεγμονή των νεφρών (νεφρίτιδα) μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να απομακρύνουν αποτελεσματικά άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και άλλες τοξίνες από τον οργανισμό. Ακριβώς, επειδή, οι νεφροί είναι τόσο σημαντικοί για τη συνολική υγεία του οργανισμού, η νεφρική προσβολή του Λύκου, γενικά, απαιτεί εντατική φαρμακευτική αγωγή για να αποτραπούν μόνιμες βλάβες. Η συμμετοχή των νεφρών, συνήθως, δε σχετίζεται με την εκδήλωση πόνου, αν και ορισμένοι ασθενείς παραπονούνται για οιδήματα στους αστραγάλους. Τις περισσότερες φορές, μόνη ένδειξη νεφρικής βλάβης αποτελεί η παθολογική βιοχημική εξέταση αίματος ή ούρων.

Πνεύμονες: Ορισμένοι ασθενείς με Λύκο εμφανίζουν πλευρίτιδα, φλεγμονή του υμένα που καλύπτει το θωρακικό τοίχωμα και τους πνεύμονες, που προκαλεί πόνο, ιδιαίτερα με την αναπνοή. Ασθενείς με Λύκο δυνατόν να αναπτύξουν πνευμονία.

Κεντρικό Νευρικό Σύστημα: Σε ορισμένους ασθενείς, ο Λύκος προσβάλει τον εγκέφαλο ή το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τότε προκαλεί κεφαλαλγία, ιλίγγους, διαταραχές μνήμης, οπτικές διαταραχές, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή αλλαγές στην συμπεριφορά.

Αιμοφόρα Αγγεία: Η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα) επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος στο ανθρώπινο σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ήπια και να μη χρειάζεται θεραπεία ή να είναι βαριά και να απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Αιμοποιητικό Σύστημα: Ασθενείς με Λύκο μπορεί να εκδηλώσουν αναιμία, λευκοπενία (μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, ή θρομβοκυτταροπενία (μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων). Ορισμένοι ασθενείς με Λύκο εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων.

Καρδιά: Σε ορισμένους ασθενείς με Λύκο, η φλεγμονή προσβάλει την ίδια την καρδιά (μυοκαρδίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα) ή τον υμένα που την περιβάλλει (περικαρδίτιδα), προκαλώντας Θωρακικά άλγη ή άλλα συμπτώματα. Ο Λύκος μπορεί, επίσης, να προάγει την αρτηριοσκλήρυνση.


Θεραπεία λύκου

Το πρόγραμμα θεραπείας για τον λύκο περιλαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή, την ανάπαυση όταν η νόσος είναι ενεργός και την προσοχή στην έκθεση στον ήλιο. 

Ο λύκος είναι μια απρόβλεπτη πάθηση. Τα σημεία της πάθησης εμφανίζονται και εξαφανίζονται, μερικές φορές χωρίς κανένα φαινομενικό λόγο.

Επειδή,  ο λύκος παίρνει τόσες πολλές διαφορετικές μορφές το να βρεθεί η σωστή ισορροπία στη θεραπεία παίρνει καιρό, αλλά είναι πολύ σημαντική. 

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 5605 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαΐου 2016 21:02
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Kροταφική αρτηρίτιδα Οζώδης πολυαρτηρίτιδα »