Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014 15:08

Όζοι σε ρευματολογικές παθήσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Διαφορική διάγνωση όζων σε ρευματολογικές παθήσεις

Όζοι σε συστηματικές και ρευματολογικές παθήσεις:

-Όζοι του Heberden. Οζώδης διόγκωση, αμφοτερόπλευρα, πλευρικά, στις εκτατικές επιφάνειες των τελικών φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων των δακτύλων, συνέπεια διογκώσεων χόνδρου και οστεοφύτων, συνήθως, σε γυναίκες μεταεμμηνοπαυσιακά. Μέγεθος μπιζελιών, λίγο αλγώδεις σε πίεση, μη μετατοπιζόμενοι (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα)

-Όζοι του Bouchard. Οζίδια με διάχυτη ατρακτοειδή διόγκωση των μέσων φαλαγγοφαλαγγικών αρθρώσεων των δακτύλων, με διόγκωση και της αρθρικής μεμβράνης (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα)

-Ρευματοειδείς όζοι. Όζοι υποδόριοι, πάνω από τις προεξοχές των οστών, στους εκτατικούς τένοντες ή εξωαρθρικά, μεγέθους μέχρι και γροθιάς στα σημεία μηχανικής καταπόνησης π.χ πηχεοκαρπική ή στον αγκώνα (ρευματοειδής αρθρίτιδα)

-Όζοι ουρικής αρθρίτιδας. Όζοι που είναι αποθέσεις κρυστάλλων ουρικού οξέος στα πτερύγια αυτιών, αλλά και στα χέρια, πόδια και αγκώνες. Μικροί, σκληροί, συχνά κίτρινοι όζοι σε ερυθρό δέρμα (ουρική αρθρίτιδα)

-Γάγγλιο. Είναι κυστική νεοδημιουργία που ξεκινά από άρθρωση, τένοντα ή έλυτρο. Προτιμά την εκτατική επιφάνεια των πηχεοκαρπικών, των άκρων ποδιών, το γόνατο και τα δάκτυλα των ποδιών. Είναι τεταμένος, γεμάτος όζος, μεγέθους μπιζελιού έως μήλου, με κλυδασμό, με καλώς μετατοπιζόμενο πάνω από αυτό δέρμα. Το μέγεθος μεταβάλλεται ανάλογα με την φόρτιση και η θεραπεία γίνεται με έγχυση στερεοειδούς ή χειρουργική αφαίρεση.

Διαβάστε, επίσης,

Oστεοαρθρίτιδα

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Ουρική αρθρίτιδα

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Τι είναι το γάγγλιο

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 6036 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Aντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο Αρτηρίτιδα Takayasu »