Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 20:58

Οι διαταραχές αρθρώσεων από τα γαστρεντερικά προβλήματα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τα εντερικά ενοχλήματα υπεύθυνα για τις παθήσεις των αρθρώσεων

 

Το σώμα μας αποτελείται από συναρθρώσεις και διαρθρώσεις.

Οι συναρθρώσεις είναι η συνοστέωση που τα οστά είναι ενωμένα, η συγχόρδωση στην οποία παρεμβάλλεται ιστός χόνδρου και η κινητικότητα είναι μικρή και η συνδέσμωση που παρεμβάλλεται συνδετικός ιστός και η κινητικότητα είναι μικρή. 

Οι διαρθρώσεις των χεριών, πελμάτων, γονάτων, ώμων, αγκώνων και ισχίων είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν εύκολα διαταραχές.

Οι συχνότερες αρθροπάθειες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η ουρική αρθρίτιδα.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα συνδέεται με τα εντερικά ενοχλήματα, όπως διάρροια, ψυχρότητα, οίδημα κάτω και άνω άκρων, αυξημένη εφίδρωση, κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους.

Η γαστρεντερική οδός εκτίθεται, συνεχώς, σε μεγάλο αριθμό ιών, βακτηρίων και παρασίτων. 

Στις τροφές υπάρχουν πολλά αντιγόνα και το πεπτικό σύστημα φορτώνεται με παρασιτοκτόνα, ορμόνες, εντομοκτόνα, υπολείμματα αντιβιοτικών, συντηρητικά και χρωστικές που περιέχονται σε πολλά είδη διατροφής. Επίσης, φορτώνεται με γύρη από λουλούδια, φυτά, με μύκητες, βακτήρια και αντιβιοτικά.

Το ανοσοποιητικό σύστημα που βρίσκεται στην εντερική οδό μας προστατεύει από τα επιβλαβή συστατικά. Για να λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό σύστημα, το πεπτικό και λεμφικό σύστημα πρέπει να λειτουργούν σωστά. Αν, για παράδειγμα, υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ διαταράσσονται οι πεπτικές διεργασίες και συσσωρεύονται τοξικές ουσίες στο αίμα και στη λέμφο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι αυτοάνοσο νόσημα και πλήττει τον αρθρικό υμένα. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει ανοσία στα δικά του κύτταρα. Στο αίμα σχηματίζονται ρευματοειδείς παράγοντες από συμπλέγματα αντιγόνων και αντισωμάτων.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα Β λεμφοκύτταρα στο εντερικό τοίχωμα διεγείρονται και παράγονται αντισώματα ή ανοσοσφαιρίνες όταν έρχονται σε επαφή με τα αντιγόνα. Τα ανοσοκύτταρα κυκλοφορούν στο αίμα και πολλά εναποτίθενται στα λεμφογάγγλια, το σπλήνα, το βλεννογόνο των σιελογόνων αδένων, τους λεμφικούς σχηματισμούς των βρόγχων, τον κόλπο ή την μήτρα, τους μαστικούς αδένες και στον αρθρικό θύλακα.

Όταν ο οργανισμός εκτίθεται επανειλημμένα στα ίδια τοξικά αντιγόνα, η παραγωγή των αντισωμάτων αυξάνεται δραματικά, ειδικά, σε περιοχές, όπου τα ανοσοκύτταρα εναποτίθενται εξαιτίας προηγούμενης αναμέτρησης με εισβολείς.  Αυτά τα επιβλαβή αντιγόνα μπορεί να αποτελούνται από πρωτεϊνικά μόρια που προέρχονται από ζωϊκές τροφές και υφίστανται σήψη και υπάρχει έντονη μικροβιακή δραστηριότητα. Τα επιπλέον αντιγόνα αυξάνουν τα επίπεδα συμπλεγμάτων αντιγόνων και αντισωμάτων στο αίμα και διαταράσσσεται η ισορροπία ανοσοαπάντησης και ανοσοκαταστολής κι έτσι προκύπτουν αυτοάνοσα νοσήματα. Η παραγωγή υψηλών επιπέδων αντισωμάτων στις διαρθρώσεις προκαλεί χρόνια φλεγμονή με πόνο, δυσπλασία των αρθρώσεων και απώλεια της λειτουργικότητά τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει το σώμα. Αν αυτή η μορφή της αυτοκαταστροφής συμβεί στο νευρικό ιστό προκαλείται σκλήρυνση κατά πλάκας, ενώ αν συμβεί σε ιστό μπορεί να προκληθεί καρκίνος, ως μια προσπάθεια αυτοσυντήρησης, όταν η τοξικότητα αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό. Όταν οι κυτταρικές μεμβράνες ενός οργανισμού φράσσονται με ξένες, επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξικές, το  ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται, για να επιβιώσει. 

Αν για παράδειγμα, υπάρχουν χολόλιθοι το σώμα δεν μπορεί να τρέφεται και να αποτοξινώνεται. Το συκώτι δεν μπορεί να αποβάλλει τις επιβλαβείς ουσίες από το αίμα και αυτές καταλήγουν στο εξωκυττάριο υγρό. Όσο περισσότερες τοξίνες συσσωρεύονται στο εξωκυτταρικό υγρό, τόσο περισσότερο φράσσονται οι κυτταρικές μεμβράνες από επιβλαβές υλικό.

Η αυτοάνοση απάντηση μπορεί να είναι απαραίτητη για να καταστρέψει τα μολυσμένα κύτταρα και να σώσει τον υπόλοιπο οργανισμό. Όταν αποβληθούν όλοι οι χολόλιθοι από τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι το ανοσοποιητικό σύστημα ηρεμεί.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι εκφυλιστική μη φλεγμονώδης πάθηση και συμβαίνει όταν η ανανέωση του αρθρικού χόνδρου, που είναι λεία, ελαστική, ολισθηρή και ανθεκτική επιφάνεια που καλύπτει τα οστά που έρχονται σε επαφή με άλλα οστά, δεν έχει τη σωστή αναλογία με την καταστροφή του. Ο αρθρικός χόνδρος γίνεται όλο και πιο λεπτός, ώσπου οι αρθρικές επιφάνειες των οστών έρχονται σε επαφή μεταξύ τους και τα οστά εκφυλίζονται και ακολουθεί ανώμαλη αποκατάσταση των οστών και χρόνια φλεγμονή. Όταν υπάρχουν πεπτικές διαταραχές όλο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά απορροφούνται και χρησιμοποιούνται για τη δόμηση των ιστών, των οστών και αρθρικών χόνδρων.

Ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλεί εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού νατρίου  στις αρθρώσεις και τους τένοντες. Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ στο αίμα αυξάνεται σε παθολογικά επίπεδα. Όταν υπάρχουν χολόλιθοι στο συκώτι επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος στα νεφρά και η έκκριση ουρικού οξέος είναι ανεπαρκής και αυτό προκαλεί αυξημένη κυτταρική φθορά και κυτταρική καταστροφή στο συκώτι και τα νεφρά και σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Το ουρικό οξύ είναι άχρηστο προϊόν του μεταβολισμού που προκύπτει από τη διάσπαση των κυτταρικών πυρήνων και παράγεται σε αυξημένη ποσότητα όταν συμβαίνει αυξημένη κυτταρική καταστροφή. Όλες οι κακές συνήθειες, όπως το πολύ αλκοόλ, το βαρύ κάπνισμα, τα διεγερτικά κ.ά προκαλούν αυξημένη κυτταρική καταστροφή κι εκλύονται μεγάλες ποσότητες εκφυλισμένων κυτταρικών πρωτεϊνών στο αίμα. Το ουρικό οξύ αυξάνει, επίσης, όταν καταναλώνονται πολλές πρωτεϊνες. 


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να διαλύσετε τους χολόλιθους και για αποτοξίνωση 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, για να διαλύσετε τους χολόλιθους και για αποτοξίνωση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος από τους χολόλιθους

Οι διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος από τους χολόλιθους στο συκώτι

Συνταγές για τους χολόλιθους

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Αιμολυτική αναιμία

Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

Δεν απαιτούνται πια βιοψίες για τις παθήσεις ήπατος

Κίρρωση του ήπατος

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Κίνδυνος αναζωπύρωσης ηπατίτιδας από βιολογικές θεραπείες

Οι βιταμίνες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Κετογενική δίαιτα

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Γλουταθειόνη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Νόσος του Wilson

Νόσος Gaucher

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Αλκαλική φωσφατάση

Πώς θεραπεύει το κίτρινο χρώμα

Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος από τους χολόλιθους

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1131 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 17:56
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.