Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 23:38

Τι είναι ο βελονισμός;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ο Βελονισμός είναι μέθοδος αναλγησίας και όχι μόνο.

 

Γράφει o

Γεώργιος Κυρίτσης

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης

Η είσοδος της βελόνας προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις:

  • Τοπική αντίδραση: Με την είσοδο της βελόνας προκαλείται ένα ερέθισμα, που ενεργοποιεί ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας που δρουν στην περιοχή που έχει τοποθετηθεί η βελόνα.
  • Περιοχική αντίδραση: Το ερέθισμα που προκαλεί η είσοδος της βελόνας μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό και από εκεί παράγεται μια αντίδραση που μπορεί να αφορά έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιοχής ερεθισμού μέσω διαφόρων αντανακλαστικών τόξων.
  • Γενικευμένη αντίδραση: Μετά την είσοδο των βελονών, αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών που είναι ενδογενή οπιοειδή με ισχυρή παυσίπονη δράση. Σημαντικό ρόλο στην αναλγητική δράση του βελονισμού παίζουν και διάφορες άλλες ουσίες όπχς σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη, GABA, ACTH, κορτιζόλη και προσταγλανδίνες που παράγονται μετά την είσοδο της βελόνας.

Περίπου 300 παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με το βελονισμό. Για 40 όμως από αυτές τα αποτελέσματα με την εφαρμογή του βελονισμού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κάτι που αναγνωρίζει και η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.)


Ενδείξεις βελονισμού:

  • Μυοσκελετικές παθήσεις:

Περιαρθρίτιδα ώμου

Αυχενικό σύνδρομο

Επικονδυλίτιδα αγκώνα

Οσφυαλγία

Ισχιαλγία

Οστεοαρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  • Νευρολογικές παθήσεις

Κεφαλαλγία- Ημικρανία

Νευραλγία τριδύμου

Πάρεση προσωπικού νεύρου

Πάρεση μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Νόσος του Meniere

Μεσοπλεύριος Νευραλγία

  • Παθήσεις της στοματικής κοιλότητας
  • Οφθαλμικές παθήσεις
  • Αναπνευστικές παθήσεις
  • Γαστρεντερικές παθήσεις

Η πρακτική εφαρμογή του βελονισμού είναι απλή και ανώδυνη. Υπάρχει μια προοπτική 10-12 βελονισμών με ρυθμό 2-3 φορές την εβδομάδα. Συνήθως στον 5ο -7ο βελονισμό εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις προοδευτικής βελτίωσης. Αφορά άνδρες και γυναίκες και όλες τις ηλικίες.

Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διέγερση, σήμερα σε όλα τα ιατρεία βελονισμού χρησιμοποιούνται συσκευές ηλεκτροβελονισμού. Ο ηλεκτροβελονισμός, αποτελεί πλέον, τμήμα της θεραπευτικής του βελονισμού.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στην αντιμετώπιση του πόνου ο ηλεκτροβελονισμός είναι αποτελεσματικότερος από τον απλό παραδοσιακό βελονισμό.


Γράφει ο

Γεώργιος Κυρίτσης

Ιατρός Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης

Δ/ντής Κλινικής Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας

Χρ. Βουρνάζου 29,

Αμπελόκηποι

Τηλ. 210 6463023

Διαβάστηκε 5549 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 09:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων Εγέρθητι »