Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 16:41

Καφές για την μετεγχειρητική αποκατάσταση του εντέρου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Καφές και χειρουργείο παχέος εντέρου

 

Ο καφές μετά το χειρουργείο παχέος εντέρου επιτρέπεται;

Και όμως, ο καφές μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη του εντέρου από τη χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου.

Η κατανάλωση καφέ αντί για νερό μπορεί να αποκαταστήσει την  κανονική λειτουργία του εντέρου πιο γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία, διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι ασθενείς ήταν σε θέση να ανεχθούν στερεά τροφή νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν έπιναν καφέ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου 2012 του περιοδικού χειρουργική BJS.

Η μετεγχειρητική απόφραξη του εντέρου είναι ένα κοινό πρόβλημα μετά την εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα και ο σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να εξεταστεί η θεωρία ότι ο καφές θα βοηθήσει στην γρήγορη ανάρωση.

Οι ερευνητές εξέτασαν 80 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, εκκολπωματική νόσος , φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή άλλη κατάσταση. Οι ασθενείς ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών και ελαφρώς περισσότεροι άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε εκείνους που έπιναν καφέ και εκείνοι που έπιναν νερό μετά από χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς έλαβαν 100 χιλιοστόλιτρα (περίπου μισό φλυτζάνι) καφέ ή νερό σε τρεις διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι πότες καφέ σε 60 ώρες είχαν την πρώτη κίνηση του εντέρου τους μετά την επέμβαση. Για τους πότες νερού, από την άλλη πλευρά, πήρε 74 ώρες. Η ομάδα του καφέ ανέκτηκε την στερεά τροφή σε λίγο περισσότερο από 49 ώρες μετά την επέμβαση. Οι πότες νερού σε  56 ώρες έκαναν το ίδιο. Οι λάτρεις του καφέ είχαν αέρια  σε 41 ώρες μετά την επέμβαση σε σύγκριση με τις  46 ώρες για του νερού.

Το πώς ακριβώς ο καφές αποκαθιστά τη λειτουργία του εντέρου είναι αβέβαιο. Όποιος και αν είναι ο μηχανισμός, είναι σαφές ότι η μετεγχειρητική κατανάλωση καφέ είναι ένας φθηνός και ασφαλής τρόπος για την ενεργοποιήση της κινητικότητας του εντέρου μετά από εκλεκτική χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου.

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

S. A. Müller, N. N. Rahbari, F. Schneider, R. Warschkow, T. Simon, M. von Frankenberg, U. Bork, J. Weitz, B. M. Schmied, M. W. Büchler. Randomized clinical trial on the effect of coffee on postoperative ileus following elective colectomy. British Journal of Surgery, 2012; 99 (11): 1530

 

Διαβάστηκε 6363 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.