Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2014 08:32

Λαπαροσκοπική σπληνεκτομή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πότε γίνεται λαπαροσκοπική σπληνεκτομή

 

Ο Σπλήνας είναι ένα όργανο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της άνω κοιλιάς, έχει μέγεθος γροθιάς και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια. Τραυματίζεται πιο συχνά από κάθε άλλο ενδοκοιλιακό όργανο, αφού είναι πολύ εύθρυπτο και ευάλωτο στις κακώσεις της κοιλιάς. 


Ενδείξεις λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής

  • Δεν είναι σπάνιο στα τροχαία να τραυματίζεται ο σπλήνας και να προκαλεί ενδοκοιλιακή αιμορραγία, η οποία αντιμετωπίζεται με επείγουσα σπληνεκτομή.
  • H ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα είναι η συχνότερη νόσος για την οποία γίνεται λαπαροσκοπική σπληνεκτομή. 
  • Iδιαίτερα για τα ελληνικά δεδομένα, λόγω του μεγάλου αριθμού ασθενών με β-ομόζυγο μεσογειακή αναιμία, που έχουν αναπτύξει υπερσπληνισμό, η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή θα ήταν μία ελκυστική εναλλακτική λύση.

Αντενδείξεις λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής

Το μεγάλο μέγεθος του σπληνός αναφέρεται ως ο κυριότερος παράγοντας που δυσχεραίνει την εκτέλεση λαπαροσκοπικής σπληνεκτομής και αυξάνει την συχνότητα μετατροπής της μεθόδου σε ανοικτή. Eπιμήκης διάμετρος του οργάνου άνω των 20 ή των 30εκ θεωρείται από ορισμένους συγγραφείς απόλυτος αντένδειξη για λαπαροσκοπική σπληνεκτομή, ενώ από άλλους αναφέρεται ως ένδειξη προεγχειρητικού εμβολισμού της σπληνικής αρτηρίας.

Άλλες σχετικές αντενδείξεις, για λαπαροσκοπική σπληνεκτομή είναι οι διαταραχές του μηχανισμού πήξεως, που είναι αρκετά συχνές σε ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις, οι προηγούμενες επεμβάσεις στην άνω κοιλία, η πυλαία υπέρταση, η παχυσαρκία και η διόγκωση των λεμφαδένων των πυλών του σπληνός.


Η λαπαροσκοπική σπληνεκτομή

Όπως και στην ανοικτή μέθοδο, ο ασθενής εμβολιάζεται για πνευμονιόκοκκο, μηνιγγητιδόκοκκο και αιμόφιλο και γίνεται κάθε προσπάθεια, ώστε ο αριθμός των αιμοπεταλίων να υπερβαίνει τις 50.000 κατά την εγχείρηση.

Κατά την αρχή της επέμβασης γίνεται διερεύνηση για επικουρικούς σπλήνες και στο τέλος ο σπλήνας αφαιρείται σε μεγάλα κομμάτια και όχι ομογενοποιημένος, για να μπορεί να γίνει επαρκής ιστολογική διάγνωση.

Χρησιμοποιείται πάντα σάκος για την αποφυγή εμφύτευσης σπληνικού ιστού στην περιτοναϊκή κοιλότητα.

Χρησιμοποιούνται 4-5 port-sites, η επέμβαση διαρκεί 2-4 ώρες και ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι σε 3-4 ώρες.

Διαβάστε, επίσης,

Εύκαμπτη Διαγαστρική Περιτοναιοσκόπηση

Χειρουργική χωρίς τομές

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

Αιμολυτική αναιμία

Χρόνια μυελογενής λευχαιμία

Νόσος Gaucher

Αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση χορήγησης εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3583 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.