Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 22:44

Κυκλοθυμία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η επίμονη αστάθεια της διάθεσης

 

Η κυκλοθυμία ICD-10 F34.0 είναι η επίμονη αστάθεια της διάθεσης, η οποία περιλαμβάνει πολλές περιόδους ήπιας κατάθλιψης και ήπιας υπερθυμίας. Η αστάθεια αυτή αναπτύσσεται νωρίς κατά την ενήλικη ζωή και ακολουθεί χρόνια πορεία, αν και κατά διαστήματα η διάθεση επανέρχεται στο φυσιολογικό και διατηρείται σταθερή για μερικούς μήνες κάθε φορά.

Πάντως το βασικό χαρακτηριστικό είναι η επίμονη αστάθεια της διάθεσης που περιλαμβάνει πολλές περιόδους ήπιας κατάθλιψης και ήπιας υπερθυμίας που δεν είναι αρκετά σοβαρές ή παρατεταμένες για να πληρούνται τα κριτήρια της διπολικής διαταραχής (μανιακό επεισόδιο, καταθλιπτικό επεισόδιο).

Η κυκλοθυμία είναι μια συναισθηματική διαταραχή της προσωπικότητας (κυκλοθυμική προσωπικότητα).

Τελικά όμως, κάποια άτομα θα αναπτύξουν διπολική συναισθηματική διαταραχή.

Όταν  συναισθήματά  εναλλάσσονται και η διάθεση είναι  απρόβλεπτη, αυτό είναι η κυκλοθυμία.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της συναισθηματικής αυτής διαταραχής είναι η παρουσία για τουλάχιστον δύο χρόνια επαναλαμβανόμενων περιόδων υπομανίας, που ακολουθούνται από κατάθλιψη.

Στην υπομανία κυριαρχεί η ανεβασμένη διάθεση, όπως και:

* Ευερεθιστότητα

* Υπερδιέγερση

* Υψηλή αυτοεκτίμηση

* Μειωμένη ανάγκη για ύπνο

* Έντονη ομιλητικότητα

* Αίσθηση ότι οι σκέψεις «τρέχουν»

* Εύκολη απόσπαση της προσοχής

* Συμμετοχή σε ευχάριστες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές (π.χ. καταναλωτική μανία, υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, τζόγος)

Ακολουθεί η περίοδος κατάθλιψης, η άλλη σκοτεινή όψη της υπομανίας, η οποία εκφράζεται με παρατεταμένη χαμηλή διάθεση και:

* Άγχος

* Δυσκολία ευχαρίστησης

* Ενοχές και αίσθημα αναξιότητας

* Αναποφασιστικότητα, δυσκολίες στη συγκέντρωση

* Μεταβολές του βάρους και της όρεξης

* Μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος

* Αϋπνία ή υπερυπνία

* Κινητική επιβράδυνση, κόπωση

* Απομόνωση

Η κυκλοθυμία πλήττει άνδρες και γυναίκες το ίδιο σε ποσοστό περίπου 0,4%- 1% στον γενικό πληθυσμό. Εμφανίζεται συχνότερα μέσα στις οικογένειες, ενώ τραυματικές απώλειες και οι προσαρμοστικές αντιδράσεις του ατόμου σε αυτές μπορεί να έχουν προηγηθεί.

Οι συχνές υποτροπές και η χρονιότητα του κυκλοθυμικού ψυχισμού συνιστούν αναγκαία την ψυχοθεραπεία. Η ύφεση των συμπτωμάτων, η ομαλοποίηση της συναισθηματικής διάθεσης και η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών αποτελούν κεντρικούς θεραπευτικούς στόχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα υπό την αυστηρή παρακολούθηση ψυχιάτρου, η ψυχοφαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία και μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυκλοθυμική διάθεση συνδέεται με τη δημιουργικότητα....

 

Διαβάστηκε 1432 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.