Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 17:20

Θεραπεία καρκίνου λάρυγγα με χρήση λέιζερ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς ακρωτηριαστικές επεμβάσεις

Θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς ακρωτηριαστικές επεμβάσεις, όπως η λαρυγγεκτομή, επιτυγχάνεται με τη χρήση των λέιζερ. Πρόκειται για μία μέθοδο με την οποία επιτυγχάνεται μία ταχεία και πολύ καλή εκρίζωση του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς πολλές επιπλοκές και χωρίς να απαιτείται μεγάλη παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία ήταν η ολική λαρυγγεκτομή, η οποία είναι μια ριζική ακρωτηριαστική επέμβαση. Μετά από αυτή την επέμβαση ο ασθενής τις περισσότερες φορές έχανε τη φωνή του. Σήμερα, όμως, με τα λέιζερ γίνεται η εκρίζωση του καρκίνου του λάρυγγα χωρίς ο ασθενής να χάσει τη φωνή του. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του όγκου, τη σταδιοποίησή του και εφόσον ο καρκίνος είναι εντός των ορίων του λάρυγγα. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχουν μεταστάσεις.

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι συχνός και αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες θανάτου από την πλευρά των ωτορινολαρυγγολογικών παθήσεων. Για την εμφάνισή του ενοχοποιούνται το κάπνισμα και η γαστροοισοφαγική και η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση.

Σε περίπτωση επιμένουσας βραχνάδας στη φωνή για 15 ημέρες, η οποία δεν υποχωρεί στη συνήθη θεραπευτική αγωγή ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί ωτολαρυγγολόγο για να κάνει ενδοσκόπηση του λάρυγγα.

Η λαρυγγοφαρυγγική παλινδρόμηση είναι η παρουσία όξινου γαστρικού υγρού στον λαρυγγοφάρυγγα. Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται χρόνια με ένα συνεχές αίσθημα καθαρισμού του λαιμού, με χρόνιο βήχα, με μια βραχνάδα στη φωνή και ένα αίσθημα κόμπου.

Η διάγνωση γίνεται με εκτίμηση των προαναφερόμενων κλινικών συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την στροβοσκόπηση του λάρυγγα με την οποία βρίσκονται ειδικά σημεία όξινης παλινδρόμησης, καθώς και με την παρουσία οπίσθιας λαρυγγίτιδας δηλαδή φλεγμονής και οιδήματος στον οπίσθιο λάρυγγα. Η θεραπεία γίνεται με αναστολείς αντλίας πρωτονίων, δηλαδή, με χορήγηση ουσιών που μπλοκάρουν την έκκριση γαστρικού οξέος με αποτέλεσμα να μην είναι μεγάλη η παραγωγή του και να μην υπάρχει αθρόα εισβολή γαστρικού υγρού στον λαρυγγοφάρυγγα.

Η μη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να προκαλέσει και καρκίνωμα οισοφάγου, ενώ ενοχοποιούνται και πολύποδες των φωνητικών χορδών, οιδήματα και κοκκιώματα φωνητικών χορδών δηλαδή για τις λεγόμενες φλεγμονώδεις βλάβες του λάρυγγα.

Έχει επίσης αποδειχτεί ότι μπορεί να προκαλέσει προκαρκινωματώδεις βλάβες στο λάρυγγα οι οποίες τις περισσότερες φορές αναστρέφονται με τους αναστολείς αντλίας πρωτονίων δηλαδή, με φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα

Έχετε καούρες στο στομάχι;

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2603 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 18:16
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ωτοσκλήρυνση Ιγμορίτιδα »