Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 10:28

Αν έχετε στραβό ρινικό διάφραγμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους έχουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Εάν το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό, παραμορφωμένο ή παρουσιάζει κάποια απόκλιση από τη συμμετρία που μόλις παραπάνω περιγράφηκε, τότε στο εσωτερικό της μύτης υφίσταται σημαντικό ανατομικό πρόβλημα. Το ρινικό διάφραγμα δεν είναι πλέον φυσιολογικό, ονομάζεται σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα και λέμε ότι το άτομο πάσχει από σκολίωση ρινικού διαφράγματος.


Συμπτώματα σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

Δεδομένης της φυσιολογίας της αναπνοής, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα συμπτώματα του ρινικού διαφράγματος με σκολίωση. Η αναπνοή από τη μύτη είναι η κατεξοχήν φυσιολογική αναπνοή. Μόνο τότε ο εισπνεόμενος αέρας, με την είσοδό του στα ρουθούνια, γίνεται κατάλληλος για τους πνεύμονες και τον οργανισμό. Οι κυριότερες διεργασίες που υφίσταται ο αέρας εντός της μύτης και πριν φθάσει στους πνεύμονες είναι καθαρισμός από σκόνες και ρύπους (φιλτράρισμα), ύγρανση και ζέσταμα. Έτσι διασφαλίζεται υγεία και αίσθημα ευεξίας στο άτομο. Αντίθετα, όταν η μύτη έχει σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, τότε είναι πολύ πιθανό ότι η αναπνοή από τη μύτη είναι ανεπαρκής και προβληματική.

Το άτομο με σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζει συχνά, άλλοτε λίγα και άλλοτε πολλά από τα παρακάτω συμπτώματα: άσχημος ύπνος, ροχαλητό, πονοκέφαλος, ρινορραγίες, λαχάνιασμα, εύκολη και αδικαιολόγητη κόπωση, διαταραχή της όσφρησης, δυσφορία στην καθημερινότητα από συνεχώς ξηρή, μπουκωμένη ή και τελείως βουλωμένη μύτη, καθώς και φλεγμονές όπως ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ωτίτιδα και άλλα συμπτώματα. Όλα αυτά επειδή το άτομο με σκολιωτικό διάφραγμα αναγκάζεται να αναπνέει και από το στόμα ή μόνο από το στόμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι για τα παραπάνω συμπτώματα του ρινικού διαφράγματος με σκολίωση, δεν ευθύνεται πάντοτε, αποκλειστικά και μόνο, το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα. Πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε οξεία και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα, σε υπάρχοντες ρινικούς πολύποδες, σε υπερτροφικές ρινικές κόγχες και σε άλλες αιτίες.


Διάγνωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

Αρχικά ξεκινάμε με λεπτομερές ιστορικό, για τη αναζήτηση προβλημάτων που σχετίζονται με τη μύτη και το αναπνευστικό σύστημα γενικότερα. Στη συνέχεια ελέγχουμε το εσωτερικό της μύτης, συμπεριλαμβανομένης  και της θέσης του ρινικού διαφράγματος. Για το λόγο αυτό απαιτείται η χρήση ενδοσκοπίου με έντονο φως, ώστε να εξεταστεί η εσωτερική επιφάνεια καθενός ρουθουνιού. Επίσης, ελέγχουμε όλο το εσωτερικό της μύτης, μέσω της κάμερας υψηλής ανάλυσης και αναζητούμε άλλα πιθανά προβλήματα που μπορεί να συνδέονται με τα συμπτώματα του ασθενούς μας, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν στο ίδιο χειρουργείο (προβλήματα στο ιγμόρειο και τους παραρρίνιους κόλπους γενικότερα, ρινικούς πολύποδες, υπερτροφία ρινικών κογχών κ.α.).


Αντιμετώπιση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του διαφράγματος της μύτης (ρινικού διαφράγματος) αντιμετωπίζεται μόνο με εγχείρηση. Οι επεμβάσεις αυτές για να αποδώσουν πρέπει κατά τη γνώμη μας να συμπεριλάβουν και κάποια παρέμβαση στις ρινικές κόγχες οι οποίες διογκώνονται στη χρόνια ρινίτιδα. Η χειρουργική θεραπεία της ρινίτιδας μπορεί να γίνει με ραδιοσυχνότητες ή με κογχοπλαστικές επεμβάσεις. Εάν υπάρχει δυσμορφία του εξωτερικού της μύτης, τότε μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και ρινοπλαστική.

Με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και το σύγχρονο εξοπλισμό, οι επεμβάσεις αυτές έχουν απλοποιηθεί, είναι ανώδυνες και εκτελούνται σε κάθε ηλικία του ασθενούς. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι μια ημέρα, τοποθετείται ένας ελαφρύς πωματισμός (σαν σφουγγαράκι) ο οποίος περιλαμβάνει μικρό σωληνίσκο ώστε να μπορεί ο ασθενής να ανασαίνει από τη μύτη παρά τον πωματισμό. Αυτός αφαιρείται μετά 2 ή 3 μέρες, χωρίς ουσιαστικό πόνο. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να μην τοποθετηθεί καν πωματισμός μετά το χειρουργείο.

Η μετεγχειρητική φροντίδα περιλαμβάνει 1–2 επισκέψεις στο γιατρό σας και καθημερινή περιποίηση της μύτης (ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορρό και αλοιφή) για δέκα περίπου ημέρες.

Η βελτίωση της αναπνοής κυμαίνεται μεταξύ 65 και 100%.

Διαβάστε, επίσης,

Πολύποδες της μύτης

Ιγμορίτιδα

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος

Με τι ασχολείται η ωτορινολαρυγγολογία

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 4778 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 10:58
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.