Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 20:52

Χειραφέτηση γυναικών το 2013 Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Και όμως κάπου οι γυναίκες δεν είναι χειραφετημένες, ακόμη

 

Πριν από περίπου λίγες μέρες οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας κέρδισαν ένα αρκετά ιδιάζον δικαίωμα: το δικαίωμα στην οδήγηση.

Η εξέλιξη χαιρετίστηκε, ως ιδιαίτερα θετική, από ομάδες που παλεύουν για τα δικαιώματα των γυναικών τόσο μέσα στην χώρα όσο και διεθνώς.

Η Σαουδική Αραβία είναι μια από τις πιο εχθρικές χώρες απέναντι στη χειραφέτηση των γυναικών παγκοσμίως. Είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Επίσης, εφαρμόζει ημιεπίσημα ένα σύστημα επιμέλειας των γυναικών από κάποιον άνδρα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως κάθε γυναίκα οφείλει να έχει έναν άνδρα κηδεμόνα (πατέρα, αδελφό, σύζυγο ή ακόμα και γιο), ο οποίος ανάλογα με τις περιστάσεις πρέπει να συναινεί ώστε η γυναίκα να δουλέψει, να παντρευτεί, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό ή ακόμα και να υποβληθεί σε κάποια εγχείρηση, ειδικά αν αυτή έχει σχέση με την αναπαραγωγική ικανότητά της.

Παρόμοιο ήταν το ζήτημα της οδήγησης. Επίσημα δεν απαγορευόταν, αλλά για να οδηγεί κάποιος νόμιμα θα έπρεπε να έχει ειδική διοικητική άδεια, η οποία δεν δινόταν ποτέ σε γυναίκες. Μάλιστα, το 1990 είκοσι γυναίκες αψήφησαν την απαγόρευση και οδήγησαν χωρίς άδεια έχοντας μάλιστα την υποστήριξη των κηδεμόνων τους. Μετά από αυτό απομακρύνθηκαν προσωρινά από τις εργασίες τους και τους κατασχέθηκαν τα διαβατήρια, ενώ φονταμενταλιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια με τα ονόματά τους χαρακτηρίζοντάς τες «πόρνες» και τους κηδεμόνες τους «νταβατζήδες».

Το 2013 ξεκίνησε η πρώτη καμπάνια ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει υποσχεθεί να επιτρέψει τη συμμετοχή των γυναικών στις τοπικές εκλογές του 2015, ενώ πρόσφατα η χώρα απέκτησε την πρώτη γυναίκα υπουργό. Παράλληλα, το γεγονός ότι επιτράπηκε η οδήγηση στις γυναίκες είναι μια εξέλιξη που διευκολύνει την κίνηση των γυναικών, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους και ενισχύοντας την αυτονομία τους.

Στην Ελλάδα η πρώτη πρόταση χειραφέτησης της γυναίκας κατατίθεται στην Κρητική Βουλή στις 6 Ιουνίου 1901 από τον βουλευτή προασπιστή λαϊκών συμφερόντων και εξέχουσα φυσιογνωμία της επανάστασης του 1897 Γεώργιο Δασκαλογιάννη, ο οποίος πρότεινε:

''... όπως απολαμβάνωσι πάντων των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, μετερχόμεναι και επαγγελλόμεναι πάντα εις τους άνδρας επιτρεπόμενα υπό των εγγράφων και αγράφων νόμων της Κρητικής Πολιτείας επαγγέλματα και αξιώματα, και αι γυναίκες...''

Δασκαλογιάννης Γεώργιος από την Ανώπολη Σφακίων, βουλευτής της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) και δικηγόρος στα Χανιά με προχωρημένες ιδέες για την εξίσωση των δύο φύλων

Διαβάστηκε 1015 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 21:24
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.