Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 10:56

Οι άντρες πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Για πιο πετυχημένους γάμους και πιο ευτυχισμένες οικογένειες
Τα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα και ο γάμος τους μπορεί να κρατήσει περισσότερο όταν… οι άντρες συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, αναφέρει νέα έρευνα.
Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη ανάμεσα σε 160 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 30 ετών, όσο περισσότερο βοηθά ο άντρας στο νοικοκυριό, τόσο πιο καλή είναι η σχέση ανάμεσά τους.
Όλα τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο 5 χρόνια, είχαν τουλάχιστον ένα παιδί μέχρι 5 ετών, ενώ το 40% των γυναικών εργάζονταν είτε σε πλήρες ωράριο είτε σε μερική απασχόληση. Οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν κατά πόσο το μοίρασμα ή όχι των υποχρεώσεων ενός νοικοκυριού και των παιδιών μπορεί να επηρεάσει ή όχι τη σχέση των συζύγων.
Σύμφωνα με τον βοηθό καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Adam Galovan, το «μοίρασμα» δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι το ίδιο για όλους. Κάθε ζευγάρι λειτουργεί διαφορετικά. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να σημαίνει ότι ο κάθε ένας από τους δύο γονείς κάνει βάρδιες στη φροντίδα των παιδιών, ή ότι ενώ ο ένας ασχολείται με τα παιδιά, ο άλλος ετοιμάζει φαγητό.
Το να κάνουν, επίσης, πράγματα μαζί και να συμφωνήσουν στο πώς θα διαμοιράσουν τις δουλειές του σπιτιού, κάνει πολύ καλό στη σχέση ενός ζευγαριού. Όσο περισσότερο οι γυναίκες έχουν την αίσθηση ότι οι άντρες τους συμμετέχουν ενεργά στην “οικογενειακή ρουτίνα” τόσο καλύτερα και για τους δύο.
Η  μελέτη αυτή απέδειξε ότι οι γυναίκες επιθυμούν οι σύζυγοί τους να συμμετέχουν τόσο στη φροντίδα των παιδιών όσο και στις οικιακές εργασίες, καθώς έτσι αναπτύσσουν δεσμούς με τα παιδιά τους, ενώ οι άντρες αντιλαμβάνονται καλύτερα πόσα μπορεί να προσφέρουν οι γυναίκες “στο σπίτι”.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Family Issues».

Διαβάστε, επίσης,

Οι άντρες μετά την οικονομική κρίση

Αντιστρέψτε τους ρόλους

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1589 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.