Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 21:27

Υποταγή στο δόγμα Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Ένα από τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας

Εσείς είσαστε υποταγμένοι;

Ο όρος δόγμα σημαίνει «γνώμη, φρόνημα», ενώ στην αρχαιότητα σήμαινε επίσης «απόφαση, κρίση», «έννοια» και «εντολή, διαταγή». Είναι δυνατόν να αφορά μια θεμελιώδη αρχή ενός φιλοσοφικού ή θρησκευτικού συστήματος ή να περιγράφει το σύνολο των δοξασιών μιας θρησκευτικής πίστης, το οποίο οι οπαδοί της αποδέχονται ως αληθινό και αναμφισβήτητο.

Στην πολιτική, περιγράφει τη θεμελιώδη καταστατική αρχή ενός πολιτικού κόμματος ή παράταξης.

Στον εκκλησιαστικό χώρο, δόγμα είναι η απόφαση που λαμβάνεται σε θέματα πίστης και η οποία γίνεται γενικά παραδεκτή από το σύνολο των πιστών.

Στην αρχαιότητα, ο όρος περιέγραφε τη νομοθετική απόφαση τής ρωμαϊκής συγκλήτου, τις εντολές τού ιουδαϊκού νόμου και μεταγενέστερα τις αποφάσεις της ιεράς συνόδου.

Δόγμα στη φιλοσοφία είναι η άποψη η οποία, για εκείνον που την ασπάζεται, δεν επιδέχεται απόδειξη και επομένως, υπό μία έννοια, δεν επιδέχεται και αμφισβήτηση, σε αντιδιαστολή με αυτό που ονομάζεται αντικειμενική πραγματικότητα. Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί η ύπαρξη, αλλά και η σαφήνεια μίας διαχωριστικής γραμμής μεταξύ δόγματος και αντικειμενικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, αποτελεί τέτοιου είδους ζήτημα το αν και κατά πόσο ένα πεδίο όπως η αστρονομία, η οποία μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελείται από αντικειμενικές πραγματικότητες, στα πλαίσια των επιστημών, εμπεριέχει δόγμα ή, κατ' αναλογία, αν και κατά πόσο ένα πεδίο όπως η αστρολογία, η οποία μπορεί να ειπωθεί ότι αποτελείται από δόγματα, στα πλαίσια των δοξασιών, εμπεριέχει αντικειμενική πραγματικότητα.

Το δόγμα παρουσιάζεται από τα αρχαιότατα χρόνια στις πολυθεϊστικές αιγυπτιακές και μεσοποταμιακές θρησκείες και αργότερα στις μονοθεϊστικές.

Ο δογματισμός γίνεται σατανικός, όταν πετύχει να συγκεντρώσει ανθρώπινα πλήθη, κράτη, ηπείρους, αλλά και όλη την ανθρωπότητα.

Εμείς που ανήκουμε στον Δυτικό κόσμο και που πιστεύουμε ότι είμαστε ελεύθεροι, δεν έχουμε πια συνείδηση μέχρι ποιο βαθμό χειραγωγούμαστε από την προπαγάνδα που διεξάγουν τα μεγάλα εμπορικά τραστ.

Η μόδα αποτελεί την πιο ακατανίκητη και την πιο αποτελεσματική μέθοδο για τη χειραγώγηση των ανθρώπινων μαζών. Πηγάζει, στην αρχή της από μια φυσιολογική και κοινωνική τάση των ανθρώπων να τονίζουν ότι ανήκουν σε μια εθνική ή πολιτιστική ομάδα, όπως συνέβαινε με τις παραδοσιακές ενδυμασίες.

Διαβάστε, επίσης,

Ο υπερπληθυσμός

Γενετικός μαρασμός

Αισθητηριακή εντροπία

Υποταγή των γυναικών στο σεξ

Η ψυχολογία της μάζας

Το οικονομικό πρόγραμμα εξόντωσης της Ελλάδας

Μήπως κινδυνεύετε με απόλυση;

Η δύναμη της χειραψίας

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1565 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 07:59
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά