Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 18:25

Ελλάδα Κύριο

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το κλείσιμο του κύκλου της μεταπολίτευσης

Γράφει ο

Ιωάννης Κριαράς

Φίλες και φίλοι,

Δηλώνω αστός που ανήκω ιδεολογικά στον κεντρώο φιλελεύθερο χώρο, από τον οποίο δεν προτίθεμαι να αποστασιοποιηθώ. Μέχρι και αύριο θέλω να ανήκω στους αναποφάσιστους.

Η πατρίδα μας μετά από δεκαετίες εναλλαγής των δύο κυρίαρχων κομμάτων της μεταπολίτευσης στην εξουσία, εισήλθε πριν 5 χρόνια στην πιο κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης της ιστορίας. Και αυτό όχι μόνο από κακή διαχείριση αλλά και εσκεμμένα αφού κάποιες φορές προείχε η εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, εκτός αυτών που έπρεπε.

Πίστεψα τότε στην ανάγκη μιας εσωτερικής ανατροπής του συστήματος, που με κόστος αλλά και με δεδομένη την πείρα στην διακυβέρνηση, θα επανέφερε την τάξη. Αν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, τότε την ανατροπή θα την έκανε η απέναντι πλευρά, ίσως πιο επώδυνα, ίσως πιο αναποτελεσματικά. Δεν δίστασα τότε να συστρατευτώ σε μια προσπάθεια η οποία δεν είχε αποτέλεσμα.

Τελικά το σύστημα επιβίωσε και αναλώθηκε σε ένα είδος lifting χωρίς να ακουμπήσει σε πολλούς τομείς την ουσία των προβλημάτων.

Τώρα η ανατροπή έχει δρομολογηθεί και δεν είναι αναστρέψιμη. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων, με την διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, προκειμένου να διασώσουν κακώς κείμενα και συμφέροντα, θυσίασαν την μεσαία τάξη, αυτή που είναι η buffer zone της κοινωνίας.

Η έλευση του άλλου πόλου στην εξουσία, σίγουρα δεν προεξοφλεί, αν και το εύχομαι, την ομαλή και επιτυχημένη πορεία της χώρας. Είναι ένα plan B απέναντι στο plan A το δικό τους, που απέτυχε.

Η ανατροπή αυτή επιβάλλει από μεθαύριο, οι υγιείς δυνάμεις που είναι εγκλωβισμένες στα κόμματα που κυβέρνησαν, να απελευθερωθούν και να πρωτοστατήσουν στις διεργασίες για την επανίδρυση του μεσαίου χώρου. Η ανάδειξη του χώρου αυτού είναι επιβεβλημένη για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και εκτός των άλλων, προστατεύει την νέα εξουσία να μην κάνει τα ίδια λάθη. Αν δεν το πράξουν ενώ μπορούν, εκτός από την ψήφο κάποιων από εμάς θα χάσουν τελεσίδικα και την εκτίμηση μας.

Γιατί όπως είπε κάποτε κάποιος, στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα!

www.emedi.gr

Γράφει ο

Δρ Ιωάννης Κριαράς,

Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα για τον Γιάννη Κριαρά

Διαβάστηκε 1441 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 19:02
Emedi

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.