Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 09:29

Η παγκοσμιοποίηση νεκρώνει τις γλώσσες Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Νεκρές γλώσσες

 

Με την παγκοσμιοποίηση, η γλωσσική ποικιλομορφία υφίσταται κατακόρυφη πτώση με πρωτοφανή ρυθμό.

Σαράντα τοις εκατό από τις 7000 γλώσσες που υπάρχουν παγκοσμίως κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προγράμματος απειλούμενων γλωσσών.

Αυτή η τάση συνδέεται με την οικονομική παγκοσμιοποίηση, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βιολογίας Proceedings of the Royal Society B.

Η οικονομική ανάπτυξη, η άνοδος του ΑΕΠ και η παγκοσμιοποίηση είναι οι κυριότερες αιτίες για αυτήν την εξέλιξη. Καθώς, αναπτύσσεται η οικονομία μία γλώσσα συχνά καταλήγει να κυριαρχεί στην πολιτική και εκπαιδευτική σφαίρα της χώρας.

Το 25 τοις εκατό των γλωσσών του κόσμου βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης για πάντα.

Απειλούμενες γλώσσες είναι οι γλώσσες σε οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η Αυστραλία, αλλά και σε περιοχές που παρουσιάζουν οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την UNESCO, οι γλώσσες απειλούνται από εξωτερικές δυνάμεις, όπως στρατιωτικές, οικονομικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές ή από εσωτερικές δυνάμεις, όπως η αρνητική στάση μιας κοινότητας προς τη δική του γλώσσα.

Ακόμη και το διαδίκτυο έχει συνδεθεί με την εξαφάνιση των γλωσσών με τη δύναμη του ψηφιακού χάσματος που κλειδώνει κάποιες ομάδες και τα προνόμιά τους, όπως και τη γλώσσα τους.

Η γλώσσα, πράγματι, είναι ένας ιδιαίτερα εξέχον τομέας του πολιτισμού, που φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένος με την οικονομική εξουσία. 

Διαβάστε, επίσης,

Εθνική ισχύς

Υποταγή στο δόγμα

Ο υπερπληθυσμός

Γενετικός μαρασμός

Αισθητηριακή εντροπία

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1116 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 13:37
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.