Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 19:22

Εσείς χρησιμοποιείτε οικολογικές μπογιές; Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι οικολογικές μπογιές είναι πράγματι ασφαλείς για το περιβάλλον;

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι ακόμη ασχολούνται μόνο με το χρώμα και όχι με τα συστατικά της μπογιάς, ένα είναι το σίγουρο: Πρέπει να χρησιμοποιούμε χρώματα όσο γίνεται πιο φιλικά για το περιβάλλον και την υγεία των ενοίκων.

Οι συμβατικές βαφές τοίχου είναι γεμάτες οργανικές πτητικές ενώσεις τα VOCs (Volatile Organic Compounts) οι οποίες έχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδράσεις.

Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις είναι πονοκέφαλοι, άσθμα, ζαλάδες, αίσθημα κόπωσης.

Οι μακροπρόθεσμες είναι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Τα Volatile Organic Compounds  συνεχίζουν να εκπέμπονται για χρόνια μετά το βάψιμο. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψε να πέσουν τα VOCs μόλις στο μισό της παλιάς περιεκτικότητας, δηλαδή στα 200 γρ. ανά λίτρο, αλλά άλλες οικολογικές οργανώσεις, όπως η Green Seal, για να δώσουν τη δική τους σφραγίδα, απαιτούν μέχρι 50 γρ. ανά λίτρο, ενώ για ένδειξη μηδενικής περιεκτικότητας σε VOCs («Zero VOCs») πρέπει η περιεκτικότητα να μην ξεπερνά τα 5 γρ. ανά λίτρο.

Τα οικολογικά αυτά χρώματα διακρίνονται και για την ωραία τους μυρωδιά, αφού περιέχουν αιθέρια έλαια από διάφορα φυτά. Ο λόγος που χρησιμοποιούνται είναι γιατί βοηθούν να εισχωρεί στους πόρους των τοίχων και των άλλων υλικών το νερό, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης, αντί για τις βλαβερές πτητικές οργανικές ουσίες. Ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα μάλιστα πετυχαίνουμε αν πρώτα εμποτίσουμε την επιφάνεια που θα βαφτεί με ένα αστάρι, ώστε να γίνεται πιο εύκολη η πρόσφυση του χρώματος.


Τι προσέχουμε όταν διαλέγουμε μπογιές

● Υπάρχουν περίπου 10.000 χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις μπογιές των τοίχων και των επίπλων του σπιτιού μας.
● Τα χρώματα για τους εξωτερικούς τοίχους είναι πραγματικά φιλικά προς το περι­βάλλον αν δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες.
● Πολλά παρασκευάσματα για τη διάλυση της παλιάς μπογιάς έχουν ως βάση το ­πετρέλαιο και επιπλέον, περιέχουν μεθυλοχλωρίδιο ή διχλωρομεθάνιο, ιδιαίτερα βλαπτικές για τον άνθρωπο ουσίες.
● Τα δοχεία με το χρώμα είναι έξυπνο, όταν τα αποθηκεύουμε, να τα τοποθετούμε ανάποδα. Έτσι, διαπιστώνουμε αμέσως αν το καπάκι δεν έχει κλείσει καλά και υπάρχει ορατή διαρροή. Επίσης, αν απλά υπάρχει χαραμάδα από όπου μπορεί να μπει αέρας, σε αυτή τη στάση εμποδίζεται να μπει σε μεγάλη ποσότητα και να αλλοιώσει με οξείδωση τη σύσταση του χρώματος.
● Οι χαρακτηρισμοί «οργανικό» (δηλαδή ότι περιέχει άνθρακα) ή «φυσικό» ­προϊόν δεν εξασφαλίζουν το ότι πρόκειται για κάτι που δεν βλάπτει την υγεία.
● Οι εταιρείες χρωμάτων έχουν καταφέρει να εξαιρεθούν από την ­υποχρέωση να αναφέρουν τη λεπτομερή σύσταση του προϊόντος τους, ­αλλά προφανώς, όταν δεν την αναφέρουν, εμείς πρέπει να γινόμαστε ­πολύ καχύποπτοι.
● Χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανικές πτητικές ουσίες (VOCs) δεν σημαίνει και εντελώς ακίνδυνη σύνθεση. Ακετόνη, αμμωνία, αιθυλένιο, γλυκόλη, βενζόλιο μπορούν μια χαρά να προσφέρουν τις «κακές τους υπηρεσίες».
● Μερικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δίνουν το χαρακτηριστικό χρώμα σε μια μπογιά, όπως η κρυσταλλική σιλικόνη (crystalline silica), έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν καρκίνο στους ποντικούς, ίσως και στους ανθρώπους, αλλά προϊόντα που τις περιέχουν έχουν την ένδειξη «οικολογικό».
● Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει ξύλα, όπως το MDF, που έχουν εμποτιστεί με βλαβερές ουσίες, όπως η φορμαλδεΰδη, μπορεί να βρει προϊόντα που να περνιούνται από πάνω και να εξουδετερώνουν έως και κατά 99% τις βλαβερές συνέπειές τους.
● Το οξείδιο τιτανίου που υπάρχει σε μερικές μπογιές δεν είναι επικίνδυνο.
● Απέναντι σε προϊόντα που διαλαλούν ότι δεν μυρίζουν, πρέπει να είμαστε επίσης επιφυλακτικοί, γιατί μερικές φορές χρησιμοποιούνται τοξικές ουσίες για να σκεπάσουν την οσμή των πτητικών οργανικών ουσιών.
● Το θέμα «χρώμα», στην οικοδομή ή στις ανακαινίσεις, θέλει πολύ περισσότερο «ψάξιμο» από ό,τι συνήθως φαντάζεται ο μέσος καταναλωτής.

Διαβάστε, επίσης,

Οικολογικά καθαριστικά

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1601 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014 19:47
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.