Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 08:58

Ρουβίδιο Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το ρουβίδιο χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρκίνου

Το ρουβίδιο είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Rb και ατομικό αριθμό 37. Το ρουβίδιο είναι ένα μαλακό, ασημί-λευκό μεταλλικό στοιχείο της ομάδας αλκαλικών μετάλλων, με μια ατομική μάζα από 85,4678. Το ρουβίδιο είναι ένα πολύ μαλακό, όλκιμο, ασημί-λευκό μέταλλο. Είναι το δεύτερο πιο ηλεκτροθετικό από τα μη ραδιενεργά μέταλλα αλκαλίων και τήκεται σε μία θερμοκρασία από 39.3 ° C. Παρόμοια με άλλα μέταλλα αλκαλίων, το ρουβίδιο αντιδρά βίαια με νερό, σχηματίζει αμαλγάματα με υδράργυρο και κράματα χρυσού, σιδήρου, καίσιο, νάτριο, και κάλιο, αλλά όχι με το λίθιο (παρά το γεγονός ότι ρουβίδιο και το λίθιο είναι στην ίδια ομάδα). Όπως το κάλιο και το καίσιο το ρουβίδιο αντιδρά με το νερό.

Το στοιχειακό ρουβίδιο είναι εξαιρετικά αντιδραστικό, με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες των άλλων μετάλλων αλκαλίων, όπως με πολύ ταχεία οξείδωση στον αέρα.

Το φυσικό ρουβίδιο είναι ένα μίγμα δύο ισοτόπων: Το 85Rb, συνιστά το 72% . Το υπόλοιπο 28% είναι το ελαφρώς ραδιενεργό 87Rb.

Τα ιόντα ρουβιδίου μοιάζουν με τα ιόντα καλίου, που ενεργά παραλαμβάνονται από τα φυτά και από τα κύτταρα των ζώων.

Το θαλασσινό νερό περιέχει κατά μέσο όρο από 125 μg / L του ρουβιδίου.

 


Χρήσεις ρουβιδίου

Οι ενώσεις ρουβιδίου έχουν διάφορες χημικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Το μέταλλο ρουβιδίου εύκολα ατμοποιείται και έχει χρήση στα λέιζερ.

Χρησιμοποιείται στη βιοχημεία για να επάγει τα κύτταρα να παραλάβουν το DNA, και ως βιοδείκτης αφού εύκολα παραλαμβάνεται για να αντικαταστήσει το κάλιο, και εμφανίζεται σε μικρές μόνο ποσότητες στους ζωντανούς οργανισμούς.

Άλλες ενώσεις ρουβιδίου είναι το υδροξείδιο ρουβιδίου για χημικές διεργασίες, το ανθρακικό ρουβίδιο (Rb2CO3), το οποίο χρησιμοποιείται σε γυαλιά στην οπτική κ.ά.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων

Οι ενώσεις ρουβιδίου χρησιμοποιούνται μερικές φορές σε πυροτεχνήματα για  να τους δώσει ένα πορφυρό χρώμα.

Το ρουβίδιο χρησιμοποιείται σε θερμοηλεκτρικές  γεννήτριες για  λέιζερ, σε ατομικά ρολόγια ακριβείας και στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών.

Το ρουβίδιο-82 χρησιμοποιείται για την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου για τον εντοπισμό όγκων του εγκεφάλου σε PET CT SCAN και θεραπευτικά έχει χρησιμοποιηθεί στη μανιακή κατάθλιψη και την κατάθλιψη.

Το ρουβίδιο μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές.

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1372 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.