Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 19:20

Δυσπρόσιο Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χρησιμοποιείται σε υβριδικά αυτοκίνητα, σε ανεμογεννήτριες και στα φώτα που κάνουν τη νύχτα μέρα

 

Το όνομά του έχει σχέση με το δυσπρόσιτος, γιατί ανακαλύφθηκε πολύ δύσκολα και παίρνεται με την τεχνολογία της χρωματογραφίας με ανταλλαγή ιόντων.

Το δυσπρόσιο έχει ατομικό αριθμό 66 και ατομικό βάρος 162,5.

Δεν περνάει μέσα από τις ρίζες των φυτών και δεν φθάνει στον άνθρωπο με τη διατροφική αλυσίδα. Τα άλατά του με χλώριο ή νιτρική ρίζα είναι, όμως, τοξικά.

Το δυσπρόσιο χρησιμοποιείται στην κατασκευή μαγνητών για νέες τεχνολογίες, όπως στους πυρηνικούς αντιδραστήρες cernet, στις επιβραδυντικές ράβδους του αντιδραστήρα για να λειτουργούν αξιόπιστα, χωρίς φθορές, για πυκνωτές, σε οπτικούς δίσκους λέιζερ, δηλαδή συστήματα ανάγνωσης και διαγραφής CD, DVD, σε sonar, σε αισθητήρες, σε δοσίμετρα για τη μέτρηση της ιονίζουσας ακτινοβολίας που μπορεί να δέχεται ένας άνθρωπος, σε προηγμένες εγκατάστεις φωτισμού, σε υβριδικά αυτοκίνητα, σε μεγάλες ανεμογεννήτριες

Προφυλάξεις για το δυσπρόσιο

Η σκόνη δυσπροσίου έχει κίνδυνο έκρηξης όταν αναμειγνύεται με αέρα και όταν υπάρχει μια πηγή ανάφλεξης. Λεπτές ταινίες της ουσίας μπορούν, επίσης, να αναφλεγούν από σπινθήρες ή από στατικό ηλεκτρισμό. Μπορεί να αντιδράσει με το νερό για να παράγει εύφλεκτο αέριο υδρογόνο. Οι φωτιές με χλωριούχο δυσπρόσιο, ωστόσο, μπορεί να σβηστούν με νερό. Τα φθορίδιο δυσπρόσιο  και οξείδιο του δυσπροσίου είναι μη εύφλεκτα. Το νιτρικό δυσπρόσιο,είναι ένα ισχυρό οξειδωτικό μέσο και αναφλέγεται εύκολα κατά την επαφή με οργανικές ουσίες. 

Τα διαλυτά άλατα δυσπροσίου, όπως το χλωριούχο δυσπρόσιο και νιτρικό δυσπρόσιο, είναι ελαφρώς τοξικά αν καταποθούν. Τα αδιάλυτα άλατα, ωστόσο, είναι μη-τοξικά. Με βάση την τοξικότητα του χλωριούχου δυσπροσίου σε ποντικούς, εκτιμάται ότι η κατάποση 500 γραμμαρίων ή περισσότερο θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για έναν άνθρωπο. 

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 714 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 21:46
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ποιοι θα τρώνε τα μεταλλαγμένα μήλα Βηρύλλιο »