Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 10:48

Αλλεργία στο σπέρμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η χρήση προφυλακτικού είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα
Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός της γυναίκας εκλαμβάνει το σπέρμα του συντρόφου της ως κοινό αλλεργιογόνο και σχηματίζει IgE αντισώματα (παράγονται σε περίπτωση αλλεργίας αντί των φυσιολογικών), προκαλώντας διάφορα συμπτώματα. 
Η αντίδραση προκαλείται από το σπέρμα ενός συγκεκριμένου συντρόφου και είναι δυνατόν να εμφανιστεί ξαφνικά, ενώ πριν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τον ίδιο σύντροφο. Θεωρείται σπάνια, σύμφωνα όμως με μεγάλη μελέτη που έχει γίνει στις ΗΠΑ η συχνότητα του προβλήματος έχει μάλλον υποτιμηθεί.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγη ώρα μετά την επαφή και μπορεί να είναι περιορισμένα στα γεννητικά όργανα της γυναίκας (ερεθισμός, οίδημα, κνησμός, κάψιμο), τα οποία παραμένουν για λίγες ώρες, είτε να λάβουν γενικευμένη μορφή (ήπιο ή σοβαρό αλλεργικό σοκ) με εμφάνιση κνίδωσης σε όλο το σώμα, πρόκληση ρινίτιδας ή/και άσθματος, υπότασης κ.ά., η οποία κορυφώνεται μέσα σε μερικά λεπτά. Aν έχετε την υποψία ότι πάσχετε από αλλεργία στο σπέρμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν αλλεργιολόγο, αφού η σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.
Διάγνωση & αντιμετώπιση
Η διάγνωση γίνεται κυρίως με βάση το ιστορικό, αλλά ο γιατρός μπορεί να διενεργήσει και αλλεργικές δοκιμασίες με το σπέρμα του σεξουαλικού συντρόφου. Το πιο χαρακτηριστικό «σημάδι» είναι ότι δεν προκαλούνται συμπτώματα μετά τη σεξουαλική επαφή με χρήση προφυλακτικού από τον άντρα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν συνυπάρχει στη γυναίκα αλλεργία στο λάστιχο.
Η χρήση προφυλακτικού είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λύση στο πρόβλημα, αφού, ακόμα και αν υπάρχει αλλεργία στο λάστιχο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προφυλακτικά άλλης σύστασης (latex-free).

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1747 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φωτιά στα κόκκινα Αντιστρέψτε τους ρόλους »