Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 14:13

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

30% του ελληνικού σεξουαλικού πληθυσμού έχει στυτικές διαταραχές…

 

 

Η διαταραχή της στύσης είναι πολύ συχνή και είναι η μόνιμη ή περιοδική διάρκειας 6 μηνών αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.

Μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας και μπορεί να οφείλεται σε οργανικά ή ψυχογενή αίτια.

Οργανικά αίτια

 • Αγγειακά αίτια: Πρόκειται για μη ικανοποιητική λειτουργία των αγγείων με αποτέλεσμα να μη διευκολύνεται η αιμάτωση του πέους. Παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιδεινώσουν τα υπάρχοντα αγγειακά προβλήματα είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιοαγγγειακά νοσήματα, η υπερχοληστερολαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο που είναι ο συνδυασμός υπέρτασης υπερχοληστερολαιμίας και υπερτριγλυκεριδαιμίας, παχυσαρκίας και υπεργλυκαιμίας), το κάπνισμα και το stress.
 • Νευρογενή αίτια: Μη ικανοποιητική λειτουργία των νεύρων της περιοχής, με διαταραχή της μεταφοράς του μηνύματος από τον εγκέφαλο στο πέος. Η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, η ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη αλλά και οι άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
 • Νοσήματα του προστάτη: Καλοήθης υπερτροφία του προστάτη, προστατίτιδα.
 • Κλιμακτήριος ή όψιμος υπογοναδισμός: Μπορεί να ξεκινήσει και από την ηλικία των 35 ετών. Η τεστοστερόνη μειώνεται και το ίδιο και η ερωτική επιθυμία.
 • Φάρμακα: Πολλά φάρμακα είναι υπεύθυνα για στυτικές διαταραχές όπως τα αντιυπερτασικά, τα αντικαταθλιπτικά, οι στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης, τα αναβολικά κ.α.
 • Ψυχογενή αίτια: Κατάθλιψη και άγχος απόδοσης για ικανοποιητική στύση.
 • Άλλες σεξουαλικές διαταραχές: Συχνά με τις στυτικές διαταραχές συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές, όπως της εκσπερμάτισης, του οργασμού, της επιθυμίας, κόπωση, διαταραχές ψυχισμού, απογοήτευση, απαισιοδοξία και αδυναμία αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής.
 • Η οικονομική κρίση: Λόγω της οικονομικής κρίσης παγιώνεται ένα αίσθημα απαισιοδοξίας που αγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλα τα κοινωνικά στρώματα.
 • Το stress: Το οξύ stress προκαλεί στα αγγεία του σώματος τις ίδιες βλάβες με το μεταβολικό σύνδρομο.

Αντιμετώπιση στυτικών διαταραχών:

Η παραπομπή σε έναν ειδικό είναι πρωτίστης σημασίας λόγω του ότι η διαταραχή της στύσης μπορεί να είναι πρόδρομο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου. Γι’ αυτό απαιτείται ιατρική διερεύνηση.

Μια καινοτόμος προσέγγιση της στυτικής διαταραχής αποτελεί η χορήγηση της βαρδεναφίλης με τοποθέτησή της πάνω στη γλώσσα. Η διάλυση γίνεται σε 10 λεπτά κι έχει με τον τρόπο αυτό γρήγορη δράση έναρξης και μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα κι έτσι μεγαλύτερη διάρκεια δράσης.

 


Βιβλιογραφία

 • Coretti G and Baldi I (August 1, 2007). "The Relationship Between Anxiety Disorders and Sexual Dysfunction". Psychiatric Times 24 (9).
 • Maurice, William (2007): “Sexual Desire Disorders in Men.” in ed. Leiblum, Sandra: Principles and Practice of Sex Therapy (4th ed.) The Guilford Press. New York
 • Gupta, A; Chaudhry, M; Elewski, B (2003). "Tinea corporis, tinea cruris, tinea nigra, and piedra". Dermatologic Clinics 21: 395–400, v.
 • Michetti, P M; Rossi, R; Bonanno, D; Tiesi, A; Simonelli, C (2005). "Male sexuality and regulation of emotions: a study on the association between alexithymia and erectile dysfunction (ED)". International Journal of Impotence Research 18 (2): 170–4.
 • Saks BR (April 15, 2008). "Common issues in female sexual dysfunction". Psychiatric Times 25 (5).
 • Merck Sharpe & Dohme. "Male genital and sexual disorders" 2010-02-18.
 • Amato P, MD. An update on therapeutic approaches to female sexual dysfunction [1]. 2007. 
 • Wurn, L.J.; Wurn, B.F.; King Iii, C.R.; Roscow, A.S.; Scharf, E.S.; Shuster, J.J. (2006). "O-68Improving sexual function in patients with endometriosis via a pelvic physical therapy". Fertility and Sterility 86: S29–30.
Διαβάστηκε 3524 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2013 00:11
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.