Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 08:35

Από τι υποφέρουν οι μουσικοί

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μουσικές παρενέργειες

Μουσικοί, καθώς και άλλοι καλλιτέχνες, μπορεί να διακόψουν τη σταδιοδρομία τους, από  επαγγελματικά προβλήματα υγείας που αφορούν το νευρομυοσκελετικό σύστημα. Οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας, η έλλειψη οργάνωσης, και η έντονη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μουσικών, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε όλα τα επίπεδα. 

Οι πόνοι στην πλάτη είναι συχνοί, λόγω της στάσης που πρέπει να έχουν για να παίξουν καλύτερα ένα μουσικό όργανο, οι μουσικοί όπως επίσης και τα προβλήματα όρασης λόγω του χαμηλού φωτισμού στην προσπάθειά τους να παρακολουθήσουν την παρτιτούρα.

Τα ειδικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με υπερβολική δύναμη είναι η στατική φόρτιση, η  επαναλαμβανόμενη κίνηση, και η διάρκεια της μουσικής παράστασης.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

1) αλλαγή της τεχνικής

2) εντατική προετοιμασία για μια παράσταση

3) προετοιμασία ενός νέου και δύσκολου ρεπερτορίου

4) παρατεταμένες περίοδοι εργασίας χωρίς ανάπαυση

Τα πρωτόκολλα θεραπείας και προαγωγής της υγείας και τα προγράμματα πρόληψης των ασθενειών που αναπτύσσονται στους μουσικούς περιλαμβάνουν:

  • Συχνά ντους
  • Μασέρ για μαλάξεις στα πονεμένα μέρη του σώματος των μουσικών
  • Καλός φωτισμός
  • Ανατομικές καρέκλες

Άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τους μουσικούς είναι ο ήχος. Έως 100 decibel μπορεί να φθάσει ο ήχος στα αυτιά των μουσικών μιας συμφωνικής ορχήστρας την ώρα που παίζουν σε φορτίσιμο κάποιο μουσικό κομμάτι και οι ακροατές απολαμβάνουν την ένταση. Στους μουσικούς, επειδή αυτό επαναλαμβάνεται για χρόνια, δημιουργούνται βλάβες στην ακοή τους.

Βιβλιογραφία

  • John Chong, Melody Lynden, David Harvey, and Marie Peebles, Occupational Health Problems of Musicians, Can Fam Physician. 1989 November; 35: 2341–2348.
  • science, 09/06/2013

 www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1280 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014 08:55
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.