Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 17:34

Το ρομπότ Τάλως που προστάτευε την Κρήτη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο πρώτος κατευθυνόμενος πύραυλος των Αμερικανών είχε το όνομα Τάλως

 

Η Μυθολογία των Αρχαίων Ελλήνων αναφέρεται στον Τάλω...

Με το όνομα Τάλως υπάρχουν δύο μυθολογικά πρόσωπα...

Το ένα ήταν γιος της Πέρδικας που ήταν αδελφή του Δαιδάλου. Η μητέρα του όταν έγινε 12 χρονών τον παρέδωσε στον αδελφό της για να του μάθει την τέχνη του, αλλά επειδή τον ξεπέρασε στην τέχνη ο Δαίδαλος θύμωσε και τον τιμώρησε ρίχνοντάς τον από την Ακρόπολη.

Το άλλο μυθικό πρόσωπο αφορά την Κρήτη. Κι εδώ υπάρχουν δύο μύθοι.

Ο ένας λέει ότι ο Τάλως ήταν βασιλιάς της Κρήτης, γιος του Κρητός και πατέρα του Ήφαιστου.

Ο άλλος λέει ότι ο Τάλως ήταν έμψυχος γιγαντιαίος ανδριάντας από χαλκό που τον είχε κατασκευάσει ο Ήφαιστος και  τον δώρισε στο βασιλιά της Κρήτης Μίνωα, για να φροντίζει για την τήρηση των νόμων και να φρουρεί όλο το νησί από τους ξένους. Δεν άφηνε κανέναν ξένο να αποβιβαστεί αν δεν είχε άδεια.

Ο Τάλως για την προφύλαξη της Κρήτης από τους εχθρούς έκανε τον γύρο της Κρήτης τρεις φορές την ημέρα.

Ο Τάλως ήταν άτρωτος, αλλά στον αστράγαλό του υπήρχε μία φλέβα που αν κάποιος την χτυπούσε θα έχανε τις δυνάμεις του, όπως στην περίπτωση του Αχιλλέα.

Ο Τάλως όποιος επιχειρούσε παράνονα να αποβιβαστεί στο νησί τον σκότωνε με φωτιά που έβγαζε από τα σπλάχνα του ή τους συνέθλιβε μέσα στους φλογώδεις βραχίονές του. Ο Τάλως ξερίζωνε δέντρα και τα έριχνε εναντίον όποιου δεν πειθαρχούσε.

Ο Τάλως αντιμετώπισε και τους Αργοναύτες του Ιάσονα. Η Μήδεια μάντεψε το αδύνατο σημείο του μυθικού ρομπότ και με μάγια τον τρέλανε και σκάλωσε σε ένα βράχο και κόπηκε η φλέβα και το ρομπότ έχασε τη δύναμή του και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του και οι Αργοναύτες βγήκαν στις ακτές της Κρήτης και ίδρυσαν ιερό της Αθηνάς.

Ο Τάλως της Μινωϊκής Εποχής είναι το πρώτο ρομπότ της ιστορίας των ανθρώπων και βοήθησε τους Μινωϊτες και την Κρήτη ώστε να επικρατήσουν εκείνον τον καιρό και να είναι ανεξάρτητοι.

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1984 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 18:26
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.