Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 10:25

Νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Θεραπεία ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα

 

Η θεραπεία ασθενών με πολλαπλούν μυέλωμα έχει βελτιωθεί δραματικά κατά την τελευταία δεκαετία, λόγω της διαθεσιμότητας των νέων φαρμάκων (θαλιδομίδη,  λεναλιδομίδη, βορτεζομίμπη) και την ευρύτερη χρήση της αυτόλογης μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Αρκετά νέα φάρμακα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τον Ιούλιο 2012 η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το carfilzomib, έναν δεύτερης γενιάς αναστολέα πρωτεοσώματος για τη θεραπεία ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα που έχουν λάβει τουλάχιστον 2 προηγούμενες θεραπείες (συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας με βορτεζομίμπη και ένα ανοσοτροποποιητικό φάρμακο) και υπάρχει απόδειξη εξέλιξης της νόσου κατά την θεραπεία ή εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της τελευταίας θεραπείας.

Το Carfilzomib μολονότι συνδέεται με την ίδια SS5 υπομονάδα του πρωτεόσωματος,  συνδέεται πιο ισχυρά και ειδικά από τη βορτεζομίμπη και έχει πιο στοχευμένο αποτέλεσμα  με σημαντικά μικρότερη νευροτοξικότητα.


Μονοθεραπεία με Carfilzomib

Οι αρχικές μελέτες μονοθεραπείας με carfilzomib διεξήχθησαν σε περισσότερους από 250 ασθενείς με υποτροπιάζον μυέλωμα. Οι ασθενείς έκαναν κατά μέσο όρο 5 προηγούμενες θεραπείες (88%  πάνω από 4) και το 88% ήταν ανθεκτικοί ή είχαν δυσανεξία στη βορτεζομίμπη. Ένα συνολικό ποσοστό μερικής ανταπόκρισης 24% παρατηρήθηκε με διάμεση διάρκεια ανταπόκρισης τους 8 μήνες. Σε μια μεταγενέστερη μελέτη, μονοθεραπεία με  carfilzomib δόθηκε σε υποτροπή σε ασθενείς που είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία, αλλά όχι βορτεζομίμπη. Μια συνολική μερική ανταπόκριση 42% παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν 20 mg/m2 και 52% στην ομάδα που έλαβε 27 mg/m2. Ένα 17% ανέπτυξε βαθμού 1-2 περιφερική νευροπάθεια και ένας μόνο ασθενής βαθμού 3.


Σχήματα συνδυασμού με Carfilzomib

Το Carfilzomib, σε συνδυασμό με λεναλιδομίδη και δεξαμεθαζόνη, δόθηκε σε 52 ασθενείς με υποτροπιάζον/ανθεκτικό μυέλωμα που είχαν λάβει προηγουμένος 1-3 θεραπείες. Μια συνολική ανταπόκριση 18% παρατηρήθηκε χωρίς περιφερική νευροπάθεια βαθμού 3-4. Το σχήμα αξιολογήθηκε, επίσης, ως πρώτη γραμμή θεραπείας με δόσεις carfilzomib έως 36 mg/m2 με έναν ρυθμό πλήρους ανταπόκρισης CR 62% και  συνολικής ανταπόκρισης ORR 98%. Η συχνότητα εμφάνισης περιφερικής νευροπάθειας βαθμού 1-2 ήταν 23%.


Περιφερική νευροπάθεια με Carfilzomib vs βορτεζομίμπη

Η συνολική επίπτωση της περιφερικής νευροπάθειας σε δοκιμές φάσης ΙΙ σε 500 ασθενείς ήταν περίπου 10% με βαθμούς 3/4  σε λιγότερο από 2% των ασθενών. Αντιθέτως, η συχνότητα της περιφερικής νευροπάθειας που συνδυάζεται με τη βορτεζομίμπη κυμαίνεται από 30% έως 60% με πιο σοβαρού βαθμού 3 & 4  σε ποσοστό 12% έως 15%. Πρόσφατα, η υποδόρια (SC) βορτεζομίμπη έδειξε να μειώνει την περιφερική νευροπάθεια κατά 50%, γεγονός που έχει καταστήσει την υποδόρια-SC βορτεζομίμπη το προτιμώμενο δοσολογικό σχήμα για ασθενείς με προϋπάρχουσα περιφερική νευροπάθεια ή σε εκείνους που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν περιφερική νευροπάθεια.

Το πρόγραμμα που θα εγκριθεί για την carfilzomib είναι 2 συνεχόμενες ημέρες κάθε εβδομάδα για 3 εβδομάδες για 4 κύκλους εβδομάδα. Η εγκεκριμένη δοσολογία είναι 20 mg/m2.


Αναδυόμενος ρόλος του Carfilzomib

Ποιος θα είναι ο ρόλος και η χρήση του carfilzomib; Θα αντικαταστήσει πλήρως τη βορτεζομίμπη;

Η βορτεζομίμπη παραμένει ένα σημαντικό φάρμακο για το μυέλωμα, αλλά για το υποσύνολο των ασθενών που έχουν προϋπάρχουσα περιφερική νευροπάθεια ή που έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν περιφερική νευροπάθεια, το carfilzomib θα γίνει ένα σημαντικό φάρμακο για το πολλαπλούν μυέλωμα.

Διαβάστε για τον εργαστηριακό έλεγχο σε πολλαπλούν μυέλωμα

Διαβάστηκε 4627 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.