Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 09:06

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η αγομελατίνη (valdoxan) χορηγείται στα μείζονα καταθλιπυικά επεισόδια

 

Η αγομελατίνη (Agomelatine) είναι μελατονινεργικός αγωνιστής (των υποδοχέων MT1 και MT2) και ανταγωνιστής των υποδοχέων 5-HT2C. Η αγομελατίνη προκαλεί προώθηση του ύπνου, μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και έκκριση της μελατονίνης και χρησιμοποιείται στη θεραπευτική αγωγή των μειζόνων καταθλιπτικών επεισοδίων, ICD-10 F32.2-F33.3, σε ενήλικες.

Αρκετά επεισόδια ηπατοτοξικότητας έχουν αναφερθεί από την χορήγηση του φαρμάκου, μετά την έκδοση της Άδειας Κυκλοφορίας το Φεβρουάριο του 2009.

 


Μέτρα προστασίας κατά την χορήγηση αγομελατίνης

-Όλοι οι ασθενείς που παίρνουν αγομελατίνη πρέπει να κάνουν δοκιμασίες της ηπατικής λειτουργίας:

  • Κατά την έναρξη αγωγής
  • Μετά από 3 και 6 εβδομάδες (οξεία φάση),  12 και 24 εβδομάδες (φάση συντήρησης)  από εκεί και μετά
  • Όταν αυξάνεται η δόση της agomelatine, στα ίδια χρονικά διαστήματα, όπως ισχύει κατά την έναρξη
  • Όποτε ενδείκνυται κλινικά

-Κάθε ασθενείς με αυξημένες τρανσαμινάσες ορού θα πρέπει να τις επαναλαμβάνει σε 48 ώρες.

-Η αγωγή με agomelatine θα πρέπει να διακόπτεται, εάν η αύξηση των τρανσαμινασών του ορού υπερβαίνει κατά 3 φορές το ανώτατο όριο του φυσιολογικού εύρους  ή εάν οι ασθενείς έχουν συμπτώματα ή σημεία ενδεχόμενης ηπατικής βλάβης, όπως σκορόχρωμα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, κίτρινο δέρμα και μάτια, πόνο στη δεξιά άνω κοιλιακή χώρα, νεοεμφανιζόμενη, εμμένουσα και ανεξήγητη κόπωση.

-Οι ασθενείς που παίρνουν valdoxan θα πρέπει να ενημερώνονται για τα συμπτώματα ενδεχόμενης ηπατικής βλάβης και να διακόπτουν άμεσα τη λήψη του, εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.

-Απαιτείται προσοχή όταν το valdoxan χορηγείται σε ασθενείς με από πριν την αγωγή αυξημένες τρανσαμινάσες ή με παράγοντες κινδύνου ηπατικής βλάβης π.χ. παχυσαρκία, υπέρβαροι, μη αλκοολικής αιτιολογίας λιπώδη νόσο του ήπατος, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος ή που λαμβάνουν ταυτόχρονη αγωγή με φαρμακευτικά προϊόντα που σχετίζονται με κίνδυνο ηπατικής βλάβης, όπως ο διαβήτης.

-Αντενδείκνυνται η συνταγογράφηση valdoxan σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία (κίρρωση ή ενεργό ηπατική νόσο.

Βιβλιογραφία

ΣΕΡΒΙΕ ΕΛΛΑΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ

 

 

Διαβάστηκε 3078 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.