Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013 08:34

Ινσουλίνη που αδυνατίζει για άτομα με διαβήτη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ένας νέος τύπος ινσουλίνης είναι αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους σε διαβητικούς
Σύμφωνα με τα ευρήματα από το Διαβητολογικό και Ενδοκρινολογικό Κέντρο του Ντάλας στις ΗΠΑ, ένα νέο ανάλογο ινσουλίνης που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, βοηθά τους διαβητικούς και των δύο τύπων να χάσουν βάρος, παρότι τα αποτελέσματα ήταν πιο θεαματικά για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.
Η μελέτη έγινε σε δύο φάσεις: η πρώτη σε 2888 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 για 12 εβδομάδες και η άλλη σε 137 ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 για 8 εβδομάδες.
Και στις δύο παράλληλες μελέτες, τα αποτελέσματα ήταν καλά και για τον γλυκαιμικό έλεγχο και για την απώλεια βάρους.
Η βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου αποτυπώθηκε και στις τιμές της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, σε σχέση με άλλους τύπους ινσουλίνης.
Επίσης, αποτυπώθηκε απώλεια βάρους, ίση με 5% του συνολικού σωματικού βάρους κατά μέσο όρο.
Οι παρενέργειες της νέας ινσουλίνης είναι η υπογλυκαιμία, αλλά όχι η νυχτερινή υπογλυκαιμία που ο κίνδυνος ήταν μικρότερος από τις άλλες ινσουλίνες.
Η εξήγηση της απώλειας βάρους με την νέα ινσουλίνη είναι ότι πιθανόν αυτή δουλεύει πολύ στο ήπαρ σε σχέση με άλλες ινσουλίνες και βοηθά το σώμα να διασπάσει περισσότερο λίπος.
Βιβλιογραφία
Jacober SJ, et al "Contrasting weight changes with LY2605541, a novel long-acting insulin, and insulin glargine despite similar improved glycemic control in T1D and T2D" ADA 2012; Abstract 1023-P.
Rosenstock J, et al "Better glycemic control and weight loss with novel long-acting basal insulin LY2605541 compared with insulin glargine in patients with type 1 diabetes" ADA 2012; Abstract 1026-P.
Διαβάστηκε 2756 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 09:16
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.