Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013 15:18

Νέα ένδειξη για την ιματινίμπη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Θεραπεία με ιματινίμπη

 

Επέκταση της επικουρικής μετεγχειρητικής θεραπείας των στρωματικών όγκων γαστρεντερικού συστήματος, με ιματινίμπη.

Μετά τα δεδομένα μιας διεθνούς πολυκεντρικής μελέτης που παρουσιάστηκε στο 47ο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η ιματινίμπη πήρε έγκριση για χορήγηση 3 χρόνια, για ενήλικες ασθενείς με στρωματικούς όγκους του γαστρεντερικού συστήματος, θετικούς στην πρωτεΐνη  KIT (KIT+).

Την έγκριση την πήρε όχι μόνο, γιατί βρέθηκε από την μελέτη ότι αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή, αλλά και τη συνολική επιβίωση.

Την έγκριση την πήρε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) και έχει ισχύ σε όλα τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Η ιματινίμπη (imatinib) είναι ένας αναστολέας της πρωτεϊνικής τυροσινικής κινάσης, που ανστέλλει την Bcr-Abl τυροσινική κινάση, που παράγεται παθολογικά από το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας στην χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Η ιματινίμπη αναστέλλει, επίσης, τον υποδοχέα της τυροσινικής κινάσης για τον αυξητικό παράγοντα των αιμοπεταλίων [platelet derived growth factor (PDGF)] και τον παράγοντα των βλαστικών κυττάρων (SCF), που ονομάζεται c-kit.

Ενδείξεις:

  • Χρόνια μυελογενής λευχαιμία.
  • Κακοήθης γαστρεντερικός στρωματικός όγκος (GIST) kit θετικός ανεγχείρητος και/ή µεταστατικός και επικουρική μετεγχειρητική θεραπεία των στρωματικών όγκων γαστρεντερικού συστήματος

Διαβάστε, επίσης,

Στρωματικοί όγκοι γαστρεντερικού συστήματος

Χρόνια μυελογενής λευχαιμίαΠηγή: www.galinos.gr

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1926 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.