Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2013 18:36

Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αλγινικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα και δυσπεψία

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που οφείλεται στην παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στομάχου προς τον οισοφάγο.

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων είναι τα αλγινικά σκευάσματα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καούρα και δυσπεψία κι εμποδίζουν την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών.

Τα αλγινικά φάρμακα είναι συνδυασμός αλγινικού νατρίου και διττανθρακικού άλατος.

Τα αλγινικά δεν είναι αντιόξινα, αλλά δρουν σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα που επιπλέει στο στομαχικό περιεχόμενο και έτσι συγκρατεί τα οξέα στο στομάχι, εμποδίζοντας την παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική ανακούφιση από τα κύρια συμπτώματα της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία του στομάχου και δεν αλλάζουν το pH του στομαχικού περιεχομένου, επομένως μπορούν να συγχορηγηθούν με άλλα φάρμακα (π.χ.PPIs), αφού δεν επηρεάζουν τη απορρόφηση και τη δράση τους, προσφέροντας στη συνολική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου.

Διαιτητικοί παράγοντες, όπως η μεγάλη κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών, καφέ, βαριών και λιπαρών γευμάτων, αλκοόλ και καυτερών τροφών επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Παράλληλα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να συντελέσουν στην επιδείνωση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι το 60% των πασχόντων από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ταλαιπωρούνται από την πάθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως προκύπτει από μελέτες, το 80% των ασθενών κοιμάται δύσκολα, το 50% υποφέρει από καούρες κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το 40% δεν μπορεί να γυμναστεί.

Η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μείωση ή ακόμη και στην απουσία των ανεπιθύμητων και επίπονων συμπτωμάτων.

Συνιστάται διακοπή καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ, μείωση του λίπους, αλλά και της ποσότητας των γευμάτων, αποφυγή κατάκλισης μετά το γεύμα, απώλεια βάρους (αν χρειάζεται), καθώς και αποφυγή κατανάλωσης σοκολάτας, μέντας, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών και χυμών.

Από έρευνες βρέθηκε ότι τα αλγινικά σκευάσματα ανακουφίζουν το σύμπτωμα της καούρας στο 85% των ασθενών σε λίγα λεπτά και η διάρκεια δράσης τους είναι 4 ώρες, χωρίς να επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία του στομάχου. Δρουν σημαντικά ταχύτερα από ότι άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να χορηγηθούν και σε ασθενείς που παίρνουν πολλά φάρμακα, αλλά και στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε, επίσης,

Έχετε καούρες στο στομάχι;

Γαστροπάρεση

Δυσπεψία

 

Διαβάστηκε 4716 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αναστολείς της τοποϊσομεράσης Ι Everolimus »