Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 16:56

Ο κίνδυνος από την καλσιτονίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η καλσιτονίνη συσχετίζεται με κακοήθεια

 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ολοκλήρωσε μια ανασκόπηση των οφελών και κινδύνων της καλσιτονίνης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υφίσταται αυξημένος κίνδυνος κακοήθειας στους ασθενείς με μακροχρόνια χρήση καλσιτονίνης.

Άρα λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης κακοηθειών:

Η καλσιτονίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον για την θεραπεία της μεταεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης.

Όσοι ασθενείς θεραπεύονται με καλσιτονίνη πρέπει να αλλάξουν το φάρμακο με άλλο εναλλακτικό.

Η καλσιτονίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που παράγεται από τα παραθυλακικά κύτταρα C του θυρεοειδούς αδένα. Η δράση της, ωστόσο, δεν συσχετίζεται με τη δράση των θυρεοειδικών ορμονών. Εμπλέκεται στο μεταβολισμό του ασβεστίου, μαζί με την παραθορμόνη και τη βιταμίνη D.

Το φυσιολογικό ερέθισμα για την έκκριση καλσιτονίνης είναι η αύξηση του ασβεστίου του αίματος. Αντίθετα, η ελάττωση του ασβεστίου του αίματος αναστέλλει την έκκρισή της.

Ακριβώς τα αντίστροφα ισχύουν για την παραθορμόνη.

Η καλσιτονίνη δρα στους οστεοκλάστες, ένα είδος κυττάρων του οστίτη ιστού που απορροφούν τις οστικές δοκίδες, ως μέρος της φυσιολογικής αναδόμησης του οστού. Συγκεκριμένα, η καλσιτονίνη αναστέλλει τη δράση των οστεοκλαστών και με τον τρόπο αυτό εμποδίζει την απελευθέρωση του ασβεστίου στο αίμα από τους οστεοκλάστες. Συνεπώς, με τη δράση της ελαττώνει τη στάθμη του ασβεστίου του αίματος. Η αναστολή της δράσης των οστεοκλαστών βρίσκει εφαρμογή στη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και της νόσου του Paget και της υπερασβεστιαιμίας από κακοήθεια. Στην περίπτωση της οστεοπόρωσης, η καλσιτονίνη χορηγείται και με τη μορφή spray ενδορρινικών ψεκασμών και βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας.

Η καλσιτονίνη δεν είναι απαραίτητη για τη ζωή, και αυτό φαίνεται στις περιπτώσεις ολικής θυρεοειδεκτομής, όπου δεν απαιτείται ορμονική υποκατάσταση με καλσιτονίνη δια βίου.

Επίσης, η καλσιτονίνη αυξάνει στο μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, όπου χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης, για την παρακολούθηση της εξέλιξης του νοσήματος.

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 2189 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Everolimus Κλοπιδιγρέλη και ασπιρίνη »