Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 16:27

Κλοπιδιγρέλη και ασπιρίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η συνδυασμένη θεραπεία με κλοπιδογρέλη και ασπιρίνη

 

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συχνό κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή μικρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συνδυασμένη θεραπεία με κλοπιδογρέλη και ασπιρίνη μπορεί να παράσχει μεγαλύτερη προστασία από το μετέπειτα εγκεφαλικό επεισόδιο από την ασπιρίνη μόνη της.

Οι ερευνητές σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή, τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη  με εικονικό φάρμακο χορήγησαν τυχαία σε 5170 ασθενείς μέσα σε 24 ώρες μετά την έναρξη ενός ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή υψηλού κινδύνου παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συνδυασμένη θεραπεία με κλοπιδογρέλη και ασπιρίνη (κλοπιδογρέλη σε ένα αρχική δόση των 300 mg, ακολουθούμενη από 75 mg την ημέρα για 90 ημέρες, σε συνδυασμό με ασπιρίνη σε δόση των 75 mg ανά ημέρα για τις πρώτες 21 ημέρες) ή εικονικό φάρμακο συν ασπιρίνη (75 mg την ημέρα για 90 ημέρες).

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ασπιρίνη σε δόση των 75-300 mg την 1η ημέρα.

Μετέπειτα εγκεφαλικό επεισόδιο συνέβη στο 8,2% των ασθενών στην ομάδα κλοπιδογρέλης-ασπιρίνης, σε σύγκριση με το 11,7% των ατόμων στην ομάδα της ασπιρίνης μόνο.

Μέτρια ή σοβαρή αιμορραγία εμφανίστηκε σε επτά ασθενείς (0,3%) στην ομάδα κλοπιδογρέλης-ασπιρίνης και σε οκτώ (0.3%) στην ομάδα της ασπιρίνης. Το ποσοστό του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 0,3% σε κάθε ομάδα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι σε ασθενείς με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή ήσσονος σημασίας εγκεφαλικό επεισόδιο,  ο συνδυασμός της κλοπιδογρέλης και ασπιρίνης είναι ανώτερος (κατά 3,5%...) από την ασπιρίνη μόνη της για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου στις πρώτες 90 ημέρες και δεν αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Διαβάστε, επίσης,

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την θρόμβωση

Δευτερογενής πρόληψη εγκεφαλικού

Κλοπιδογρέλη

Βιβλιογραφία

Yongjun Wang, Yilong Wang,  Xingquan Zhao,  Liping Liu,  David Wang,  Chunxue Wang, Chen Wang, Hao Li,  Xia Meng, Liying Cui,  Jianping Jia,  Qiang Dong, Anding Xu,  Jinsheng Zeng,  Yansheng Li,  Zhimin Wang, Haiqin Xia and S. Claiborne Johnston, Clopidogrel with Aspirin in Acute Minor Stroke or Transient Ischemic Attack, N Engl J Med 2013; 369:11-19 July 4, 2013 

 

Διαβάστηκε 1516 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.