Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 18:09

Αντιγριπικό εμβόλιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται κάθε φθινόπωρο.

 

 

Είναι το πλέον γνωστό προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης και από πολλούς συνιστάται να γίνεται και δεύτερη δόση στα μέσα του χειμώνα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τα συνοδά νοσήματα του ασθενούς

Πώς μας προστατεύουν τα αντιγριπικά εμβόλια;

Τα αντιγριπικά εμβόλια περιέχουν αδρανοποιημένα (νεκρά) στελέχη του ιού της γρίπης. Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων και έτσι το σώμα σας είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει τον συγκεκριμένο ιό εάν εκτεθεί σε αυτόν στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αφενός, η ανοσολογική προστασία που εξασφαλίζεται με το εμβόλιο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και ενδέχεται να μην επαρκεί για την προστασία του οργανισμού την επόμενη χρονιά. Αφετέρου, και πρωτίστως, οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να παρασκευάζουν νέα εμβόλια κάθε χρόνο γιατί το στέλεχος του ιού της γρίπης δε μένει ίδιο.  9-10 μήνες πριν από τη νέα εποχική έξαρση της γρίπης, παρασκευάζουν ένα καινούργιο εμβόλιο σχεδιασμένο να παρέχει προστασία κατά των στελεχών του ιού που αναμένεται να κυκλοφορούν στο νότιο ή το βόρειο ημισφαίριο κατά το επόμενο έτος. Γι’ αυτό πρέπει να επαναλαμβάνουμε τον εμβολιασμό κάθε χρόνο αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε αντισώματα για τα πλέον πρόσφατα στελέχη του ιού.

Δεν είναι απίθανο, να εμφανιστεί ένα νέο απρόβλεπτο στέλεχος του ιο,ύ αφού ήδη παραχθεί και διανεμηθεί το τρέχον αντιγριπικό εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να προσβληθείτε από τον ιό της γρίπης.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

Η γρίπη είναι μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία για όλους. Ωστόσο, σε ορισμένους ανθρώπους η γρίπη μπορεί να συνοδευτεί από επικίνδυνες επιπλοκές, π.χ. βρογχίτιδα και πνευμονία, για την αντιμετώπιση των οποίων ενδέχεται να απαιτηθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι συστάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να εμβολιάζεται κατά της γρίπης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για τις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
  • όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη - π.χ. όσοι πάσχουν από καρδιοπάθειες, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μακροχρόνια ηπατοπάθεια ή νεφροπάθεια, διαβήτη ή έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • όσοι ζουν με άτομα που ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες υψηλού κινδύνου ή φροντίζουν τα εν λόγω άτομα.
  • οι επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας.
  • άτομα ηλικίας 6 μηνών και πάνω (τελευταίες οδηγίες από το FDA).

Αν δεν είστε σίγουρος κατά πόσο χρειάζεστε αντιγριπικό εμβόλιο, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου

Όπως τα περισσότερα εμβόλια, έτσι και τα αντιγριπικά μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες παρενέργειες. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει παρουσιάσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε αντιγριπικό εμβόλιο στο παρελθόν.

Τα αντιγριπικά εμβόλια συνήθως εστιάζουν σε τρεις ιούς: Δύο από την Ομάδα Τύπου Α και ένα από την Ομάδα Τύπου Β. Οι ιοί τύπου Α είναι αυτοί με τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πανδημία, επειδή μπορεί να υποστούν σημαντικές γενετικές αλλαγές ξαφνικά και να εμφανιστούν με μορφές για τις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου ή έχουν ελάχιστες αντιστάσεις.

Βιβλιογραφία

FDA

 

Διαβάστηκε 5874 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015 12:08
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αναστροζόλη Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά; »