Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014 08:28

Τα αντιβιοτικά κατά της γήρανσης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καθυστέρηση του γήρατος με αντιβιοτικά

Μετά το μπότοξ, τις πλαστικές και τις αισθητικές επεμβάσεις οι επιστήμονες μας προσφέρουν τα αντιβιοτικά για να καθυστερήσουμε το γήρας.

Με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature η γήρανση καθώς η φθορά που αυτή συνεπάγεται, μπορεί να καθυστερήσει με τη χορήγηση αντιβιοτικών σε συγκεκριμένα στάδια της ανάπτυξης. Έτσι εξηγήται γιατί κάποια άτομα σε ένα ομογενή πληθυσμό μπορούν να ζήσουν ακόμη και τον τριπλάσιο χρόνο από άλλα.

Οι ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Λοζάννης επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα διενεργώντας πειράματα σε ποντίκια καθώς και σε νηματοειδή (μικροσκοπικά καμπυλωτά σκουλήκια του είδους Caenorhabidtis elegans). Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε το γονιδίωμα των ποντικιών σε σχέση με τη διάρκεια της ζωής τους και εντόπισε τρία γονίδια τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε θεωρηθεί ότι έπαιζαν ρόλο στη γήρανση. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι τα γονίδια αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο μια και η μείωση κατά 50% της έκφρασης τους, ως εκ τούτου και των πρωτεϊνών που αυτά παράγουν, οδήγησε σε μια αύξηση της ζωής των ποντικιών κατά 250 μέρες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές επιχείρησαν να μειώσουν την παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών κατά την ανάπτυξη των νηματοειδών. Η πρακτική αυτή οδήγησε σε σημαντική αύξηση της διάρκειας της ζωής τους από 19 μέρες που είναι το αναμενόμενο, σε 30 – μια αύξηση της τάξεως του 60%.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην μακροβιότητα και την παρουσία των ριβοσωματικών πρωτεΐνών των μιτοχονδρίων (MRPs). Ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές μείωσαν τις MRPs δεν βασίστηκε σε τεχνικές γενετικής τροποποίησης, αλλά σε κάτι πιο απλό: στη χορήγηση φαρμάκων. Με άλλα λόγια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μιτοχόνδρια ήταν ευαίσθητα σε συγκεκριμένα αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράταση της ζωής των νηματοειδών.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι ανοίγει ένας νέος δρόμος για την επιμήκυνση της ζωής με απλά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.

Διαβάστε, επίσης,

Γιατί οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες

Πρωτεΐνη ΒΑΧ

Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

Έμβρυα από τρεις γονείς για πρόληψη των μιτοχονδριακών παθήσεων

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1657 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η νέα ινσουλίνη Τα ηρεμιστικά προκαλούν άνοια »