Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 17:19

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με στατίνες

Όσοι έχουν χοληστερίνη δεν πρέπει να τρώνε γκρέιπφρουτ, εάν παίρνουν στατίνες που είναι φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί να αλληλεπιδράσει με τις στατίνες ή να επηρεάσει τη δράση τους στον οργανισμό. Ο χυμός του γκρέιπφρουτ μειώνει την ταχύτητα με την οποία διασπάται στο ήπαρ μία από τις στατίνες, η σιμβαστατίνη, γεγονός που μπορεί να έχει ως επακόλουθο να παραμείνει το φάρμακο στο αίμα περισσότερη ώρα απ΄ όση πρέπει, καθώς και σε υψηλότερες από τις επιθυμητές δόσεις. Σε τέτοια περίπτωση, ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο να εκδηλώσει προβλήματα, όπως οι μυϊκοί πόνοι. Αυτό, ως φαίνεται, οφείλεται στο ότι ένα από τα πιο ωφέλιμα για την υγεία συστατικά του γκρέιπφρουτ, η ναρινγενίνη, αποτοξινώνεται από το ήπαρ με τον ίδιο μηχανισμό που διασπά το φάρμακο.

Μία άλλη στατίνη, η ατορβαστατίνη, αλληλεπιδρά με το γκρέιπ φρουτ όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, οπότε επηρεάζονται τα επίπεδά της στο αίμα.

Υπάρχουν, βέβαια και στατίνες που δεν επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ

Οι καρδιολόγοι, συνήθως, συνιστούν στους ασθενείς να αποφεύγουν το γκρέιπφρουτ, εφ' όσον παίρνουν στατίνες. Βέβαια το γκρέιπφρουτ αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές D-γλουκαρικού οξέος, ενός συστατικού το οποίο συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, που περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις στατίνες, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι ντομάτες και τα κεράσια.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει το συστατικό μπεργαμοττίνη (bergamottin) η οποία αλληλεπιδρά με ορισμένα ένζυμα του σώματος, όπως είναι το κυτόχρωμα P450 (cytochrome P-450) και η P-γλυκοπρωτεΐνη (P-glycoprotein). Αυτά τα ενζυμικά συστήματα είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των στατινών, καθώς και άλλων φαρμάκων, σε πιο χρήσιμες χημικές ενώσεις και για την μεταφορά τους μέσα στο σώμα. Όταν κάποιος πιεί ένα χυμό γκρέιπφρουτ την ίδια ώρα περίπου που έχει πάρει μια στατίνη, τα ενζυμικά συστήματα που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση του φαρμάκου δεν λειτουργούν σωστά και το φάρμακο συσσωρεύεται σε υψηλές δόσεις στο σώμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες στην υγεία.

Το γκρέιπφρουτ επηρεάζει αρκετά τις παρακάτω τρεις στατίνες:

•        atorvastatin

•        lovastatin

•        simvastatin

Οι στατίνες στις οποίες το γκρέιπφρουτ δεν φαίνεται να έχει παρενέργειες είναι:

•        rosuvastatin

        pravastatin

•        fluvastatin

•        pitavastatin

Διαβάστε, επίσης,

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3524 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014 17:55
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.