Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 11:26

Έλεγχος τοξικότητας στην irinotecan

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η ιρινοτεκάνη είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Κάποιοι θα αναπτύξουν μοιραία τοξικότητα στο φάρμακο.

Φαρμακογενετική είναι ο επιστημονικός τομέας που συσχετίζει την ύπαρξη μεταλλάξεων στα γονίδια ενός ατόμου με την απόκριση στα φάρμακα.

Η γνώση των διαφοροποιήσεων στο γενετικό υλικό παρέχει τη δυνατότητα στο γιατρό για το σχεδιασμό εξατομικευμένης φαρμακευτικής αγωγής για τον ασθενή, με κατάλληλα φάρμακα στη σωστή δόση.

Η φαρμακογενετική ανάλυση θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν την έναρξη της χορήγησης του φαρμάκου, ώστε να διαπιστωθεί πώς το γενετικό προφίλ του ασθενή καθορίζει το μεταβολισμό του χορηγούμενου φαρμάκου και να επιλεγεί η κατάλληλη δόση, ώστε να μεγιστοποιηθεί το θεραπευτικό όφελος.


 

Τοξικότητα στο irinotecan

Ανάλυση μεταλλάξεων στο γονίδιο UGT1A1

Το UGT1A1 είναι ένα ένζυμο που μεταβολίζει διάφορες ενώσεις μεταξύ των οποίων και τον αντικαρκινικό παράγοντα irinotecan, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι πολυμορφισμοί στο γονίδιο UGT1A1 μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη δυνατότητα ενός ατόμου να μεταβολίσει αποτελεσματικά το irinotecan, και αυξάνουν τον κίνδυνο τοξικότητας από το φάρμακο.  

Ο γονότυπος UGT1A1 (TA)7/(TA)7 έχει συσχετιστεί με τοξικότητα στο irinotecan.

Διαβάστηκε 1042 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 11:57
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά