Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 21:53

Θέλει προσοχή η χορήγηση φυλλικού οξέος στην επιληψία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Φυλλικό οξύ και επιληψία

 

Το φυλλικό οξύ αρχικά είχε ενοχοποιηθεί ότι είναι επιληπτογόνο αλλά οι φυσιολογικές συγκεντρώσεις του δεν προκαλούν επιληψία.

Τα χαμηλά επίπεδα ορού και  των ερυθρών αιμοσφαιρίων του φυλλικού οξέος στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Για τους άνδρες και τις γυναίκες, τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σχετίζονται με αυξημένα ομοκυστεΐνης και αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. 

Το φυλλικό οξύ είναι φορέας ομάδων υδροξυμεθυλίου και φορμυλίου  και εμπλέκεται στη σύνθεση των πουρινών και της θυμίνης, που απαιτούνται για το σχηματισμό του DNA.

Η μετατροπή της ομοκυστείνης σε μεθειονίνη απαιτεί το ένζυμο συνθετάση της μεθειονίνης και χρησιμοποιεί το μεθυλοτετραϋδροφολικό ως δότη μεθυλίου και την βιταμίνη Β12 ως συμπαράγοντα.

Το φυλλικό οξύ προάγει την κυτταρική ανάπτυξη και την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος σχετίζεται με μειωμένη ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεγαλοβλαστική αναιμία.

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε φρέσκα πράσινα λαχανικά, συκώτι, μαγιά, και μερικά φρούτα. Το μαγείρεμα μειώνει την περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ στο 90%. Τα περισσότερα άτομα καταναλώνουν 50 έως 500 μg φυλλικού οξέος.

Η υπερομοκυστεϊναιμία σχετίζεται με αγγειακή νόσο, όπως εγκεφαλική αγγειακή νόσος, και μπορεί επίσης να συνδέεται με νευροεκφυλιστική ασθένεια. Τα συμπληρώματα διατροφής  με φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 (υδροχλωρική πυριδοξίνη), και βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη) εύκολα ομαλοποιούν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.

Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (ανεγκεφαλία και δισχιδής ράχη) είναι πιο συχνές σε παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλά επιπεδα φυλλικoύ οξέος,  Β12 και υψηλά επίπεδα  ομοκυστεΐνης. Οι γυναίκες με έμβρυα με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα έχουν χαμηλότερα επίπέδα  Β12, καθώς και φυλλικού οξέος 17. Οι μητέρες των παιδιών με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα έχουν σημαντικά αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Το ελάττωμα σχετίζεται με ανωμαλίες στη δραστηριότητα του ενζύμου συνθετάση της μεθειονίνης. Η συνθετάση Μεθειονίνη είναι κρίσιμη για τη μεθυλίωση με έναν αριθμό βιολογικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής της βασικής πρωτεΐνης μυελίνης και την  βιοσύνθεση του DNA. Τόσο το φυλλικό οξύ και Β12 απαιτούνται ως συμπαράγοντες για την συνθετάση της μεθειονίνης. 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των συμπληρωμάτων διατροφής με φυλλικό οξύ;

Είναι ασφαλή, ακόμη και σε δόσεις 15 mg / ημέρα.

Το φυλλικό οξύ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εξουδετερώσει τη δράση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων και ιδιαίτερα της φαινυντοϊνης.

Διαβάστε, επίσης,

Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε αναιμία;

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

 Οι βιταμίνες για την εγκυμοσύνη

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Οι βασικές βιταμίνες για τη σύνθεση του DNA

Βιταμίνες για γυναίκες

Check up σε αναιμία

Συριγγομυελία

Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

Διατροφή για αύξηση γονιμότητας στις γυναίκες

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Φυλλικό οξύ

Εργαστηριακές εξετάσεις για την αναιμία

Το μυστικό για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους πίνουν αλκοόλ

Μεθοτρεξάτη

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Δισχιδής ράχη

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1850 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 23:08
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.