Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 07:25

Κυκλοσερίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η κυκλοσερίνη είναι ένα αντιβιοτικό

Η Cycloserine (4-αμινο-3-ισοξαζολιδινόνη) είναι ένα παράγωγο αμινοξέος με ασυνήθιστη δομή. Είναι ένα άχρωμο στερεό που παράγεται από ορισμένα βακτήρια. Είναι ένα αντιβιοτικό αποτελεσματικό αποτελεσματικό κατά του Mycobacterium tuberculosis.

Για τη θεραπεία της φυματίωσης, η κυκλοσερίνη ταξινομείται ως δεύτερης γραμμής φάρμακο, άρα η κυκλοσερίνη χρησιμοποιείται για χρήση μόνο εναντίον πολλών στελεχών ανθεκτικών στα φάρμακα. Ένας άλλος λόγος για την περιορισμένη χρήση αυτού του φαρμάκου είναι οι νευρολογικές παρενέργειες που προκαλεί, δεδομένου ότι είναι σε θέση να διεισδύσει μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπνηλία, κατάθλιψη, ζάλη, ίλιγγο, σύγχυση, παραισθήσεις, δυσαρθρία, υπερευερεθιστότητα, ψύχωση, σπασμούς, και τρόμο. Η υπερδοσολογία της κυκλοσερίνης μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, σπασμούς και κώμα, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των επιληπτικών κρίσεων.

Η συγχορήγηση με πυριδοξίνη μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων από αυτές τις παρενέργειες του ΚΝΣ (π.χ. σπασμοί) που προκαλείται από την κυκλοσερίνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί σε αγχώδεις διαταραχές και στον εθισμό.

Η Cycloserine λειτουργεί ως αντιβιοτικό με την αναστολή της βιοσύνθεσης κυτταρικού τοιχώματος στα βακτηρίδια. 

Επίσης, όσοι λαμβάνουν κυκλοσερίνη πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ, γιατί η κυκλοσερίνη μειώνει την βιοδιαθεσιμότητά του.

Διαβάστε, επίσης,

Φυματιώδης περικαρδίτιδα

Αντιφυματικά φάρμακα

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1407 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 11:05
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βιολογική θεραπεία για το άσθμα KEYTRUDA »