Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 14:12

Η επικοινωνία με το σώμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η γλώσσα του σώματος είναι μια μορφή ψυχικής και σωματικής μη-λεκτικής επικοινωνίας

 

Η γλώσσα του σώματος είναι η μη λεκτική επικοινωνία που αποτελείται από τη στάση σώματος, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, και τις  κινήσεις των ματιών. 

Κάποιοι άνθρωποι στέλνουν και να ερμηνεύουν τέτοια σήματα σχεδόν εξ ολοκλήρου υποσυνείδητα.

Ο James Borg αναφέρει ότι η ανθρώπινη επικοινωνία επιτελείται κατά 93 τοις εκατό με τη γλώσσα του σώματος και τα γλωσσολογικά  συνθήματα, ενώ μόνο το 7% της επικοινωνίας επιτελείται με τις λέξεις. Η πραγματικότητα είναι η μη λεκτική επικοινωνία  αποτελεί το 60 και 70 τοις εκατό της επικοινωνίας.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με τη στάση ή την κατάσταση του νου ενός ανθρώπου.

Η μελέτη της κίνησης του σώματος και της έκφρασης είναι γνωστή ως kinesics. Οι άνθρωποι κινούν το σώμα τους κατά την επικοινωνία, επειδή, όπως η έρευνα έχει δείξει, τους βοηθά να διευκολύνουν τη διανοητική τους προσπάθεια, όταν η επικοινωνία είναι δύσκολη. Οι φυσικές εκφράσεις αποκαλύπτουν πολλά πράγματα για το άτομο που τις χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, οι χειρονομίες μπορούν να τονίσουν ένα σημείο ή την αναμετάδοση ενός μηνύματος, η στάση του σώματος μπορεί να αποκαλύψει την πλήξη ή το μεγάλο ενδιαφέρον, και η αφή μπορεί να δώσει ενθάρρυνση ή να τραβήξει την προσοχή.

Proxemics είναι η μελέτη των μετρήσιμων αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων σε μια κοινωνική κατάσταση συχνά αποκαλύπτει πληροφορίες για το είδος της σχέσης μεταξύ των εμπλεκόμενων ατόμων. Η εγγύτητα μπορεί, επίσης, να αποκαλύψει το είδος της κοινωνικής σχέσης  που υπάρχει. Υπάρχει μια στενή απόσταση που κρατάμε από τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, και τους στενούς μας συγγενείς. Αυτή η ζώνη απόστασης είναι μεταξύ 15 και 45 εκατοστών. 3 εκατοστά με 10 εκατοστά είναι η απόσταση ανάμεσα στους φίλους και τους συνεργάτες.  Μεταξύ 10 και 30 εκατοστών είναι η απόσταση με συναδέλφους και γνωστούς.  Οπωσδήποτε απόσταση πάνω από 30 εκατοστά είναι η απόσταση για τις καινούριες γνωριμίες. 25 έως 65 εκατοστά  είναι η δημόσια απόσταση. Στην ουσία, η δημόσια απόσταση είναι η περιοχή που προορίζεται για το μεγαλύτερο κοινό ή για τους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι μεταξύ τους.

Ακούσιες χειρονομίες

Τελευταία έχει υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη ενός διαδραστικού και προσαρμοστικού ρομποτικού συστήματος.  Οι ακούσιες ανθρώπινες χειρονομίες, όπως το τρίψιμο των ματιών, το άγγιγμα των χειλιών, η φαγούρα στη μύτη, το ξύσιμο στο κεφάλι ή  στο αυτί, το σταύρωμα των  χεριών κ.ά. μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες. Μερικοί ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εντάξουν τις ακούσιες χειρονομίες σε  εκπαιδευτικές εφαρμογές, όπως στο πόκερ ή σε άλλα τυχερά παιχνίδια που  είναι χρήσιμες για τους παίκτες για την ανίχνευση της συμπεριφοράς του  αντιπάλου. Υπάρχει, επίσης, ένα τεράστιο ενδιαφέρον για την εκμάθηση για την αποφυγή τυχόν ακούσιας κίνηση που θα μπορούσε να αφήσει μια αρνητική εντύπωση στους άλλους, όπως π.χ. στο marketing. Πολλοί, μάλιστα, παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια για την ελεγχόμενη συμπεριφορά του σώματος και ζητούν συμβουλές από ειδικούς.

Η εκμάθηση της γλώσσας του σώματος, δίνει σημαντικά εφόδια  για την αλληλεπίδραση σε οποιοδήποτε επίπεδο κοινωνικό και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Εσείς ξέρετε να μιλάτε τη γλώσσα του σώματος;

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1580 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.