Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 17:40

Η χημεία της αντιπαράθεσης των ζευγαριών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Εσείς τσακώνεστε με τον ή την σύντροφό σας;

Κλασσικό σκηνικό...

Όταν ξεκινάει ένας καβγάς για οποιοδήποτε θέμα λιγότερο σοβαρό ή πολύ σοβαρό η γυναίκα είναι εριστική κι εκείνος... αποχωρεί την ώρα της διαμάχης. Η απόσυρση της φυγής φυσικά είναι μια πρωτόγονη αντίδραση φυγής που παρατηρείται κάθε φορά που μια γυναίκα επιτίθεται σε έναν άνδρα. Και αυτή η απόσυρση είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία συζυγικών συγκρούσεων και διαζυγίου.

Μα γιατί ο άντρας το βάζει στα πόδια;

Μα φυσικά, γιατί και η γυναίκα και ο άντρας δεν χειρίζονται σωστά την αντιπαράθεση... Η σύζυγος εκφράζει έντονα τον πόνο και τον θυμό της και ο άντρας αποσύρεται λόγω μιας χημικής ανισορροπίας που λαμβάνει χώρα όταν αυτός αισθάνεται απειλούμενος. Όταν ένας άνδρας αισθάνεται απειλή το αυτόνομο νευρικό σύστημα βρίσκεται σε υπερδραστηριότητα. Τα επινεφρίδιά του αρχίζουν να παράγουν αδρεναλίνη, η καρδιά του χτυπάει γρήγορα, οι μύες του σφίγγονται και ιδρώνει, χωρίς την ενσυνείδητη σκέψη.

Από τη φύση τους οι άνδρες είναι υπεραντιδραστικοί στο άγχος, ενώ η εσωτερική χημεία των γυναικών, συνήθως, παραμένει σχετικά σταθερή. Όταν λαμβάνει χώρα η διέγερση του ΑΝΣ, πυροδοτεί την αντίδραση της μάχης ή της φυγής, που είναι μια πρωτόγονη αντίδραση επιβίωσης, όταν ένα άτομο απειλείται σωματικά ή συναισθηματικά. Αυτό το πρωτόγονο ένστικτο υπάρχει από παλιά όταν ο άντρας αντιμετώπιζε αμέτρητους κινδύνους και έπρεπε να ανταποκρίνεται άμεσα για να επιβιώσει. 

Έτσι και στους συζυγικούς καβγάδες... Όταν μια σύζυγος επιτίθεται φραστικά στο σύζυγό της, το αυτόνομο νευρικό σύστημά του ενεργοποιείται και τότε πρέπει να πολεμήσει τον εχθρό ή να το βάλει στα πόδια. Και δεδομένου ότι ένας σύζυγος προτιμάει να μην επιτεθεί στη θυμωμένη του σύζυγο, το σώμα του στέλνει μηνύματα και το σκάει σωματικά, ψυχολογικά και λεκτικά. Το σκάει σωματικά, παραδείγματος χάρη, φεύγοντας από το σπίτι ή το δωμάτιο, το σκάει λεκτικά με δικαιολογίες και το σκάει ψυχολογικά με λειτουργική κώφωση και δεν ακούει, δεν μιλάει και δεν έρχεται σε βλεμματική επαφή με τη σύζυγό του.

Από την άλλη μεριά η γυναίκα δεν συνειδητοποιεί ότι αυτή είναι η φυσιολογία του άνδρα και εξαγριώνεται ακόμα περισσότερο και όσο εκείνος περισσότερο αποσύρεται τόσο εκείνη περισσότερο θυμώνει...

Και τι γίνεται αν η σύγκρουση συνεχιστεί;

Τότε η διέγερση του ΑΝΣ είναι στα ύψη και οι γνωστικές λειτουργίες του άνδρα μειώνονται και αυτό γίνεται γιατί είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του. Αλλά, δυστυχώς στην περίπτωση των συζυγικών καβγάδων είναι απαραίτητες οι γνωστικές λειτουργίες, όπως η λογική και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων για να επιλυθεί η απειλή. 

Μια άλλη αιτία για την συζυγική αντιπαράθεση είναι ότι ο άνδρας χρειάζεται πολύ χρόνο για να επανέλθει η εσωτερική του χημεία στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από άγχος. Έτσι, σε χρόνιους τσακωμούς, η συνεχής διέγερση και η χρόνια διακοπή των γνωστικών λειτουργιών των ανδρών έχει σαν αποτέλεσμα η χημεία του άνδρα να μην επανέρχεται ποτέ στην αρχική της κατάσταση!

Μήπως η διαταραγμένη χημεία του σώματός σας μπορεί να τροποποιηθεί αν είστε άνδρας και μήπως πρέπει οι γυναίκες να κατανοήσουν ότι οι άνδρες είναι έτσι προγραμματισμένοι από τη φύση τους;

Διαβάστε, επίσης,

Κάθε ζευγάρι χρειάζεται αγάπη

Τα πιο χρήσιμα μυστικά για τους άντρες

Πώς να τσακώνεστε σωστά

Το χάσμα αυτοπεποίθησης

Πρέπει να είναι νοικοκύρης ο άντρας

Η κλιμακτήριος στους άντρες

Τι είναι ο άντρας

Οι άντρες συνεννοούνται καλύτερα μεταξύ τους

Η διαφορετικότητα του ανδρικού και γυναικείου φύλου

Οι γυναίκες που θέλουν σήμερα οι άνδρες

Γιατί είναι δύσκολο για έναν άντρα να εκφράσει τα συναισθήματά του;

Όταν οι άνδρες σκέφτονται με το κάτω κεφάλι

Αν είσαστε γυναίκα και τελειομανής κινδυνεύετε

Ένας σύμβουλος μπορεί να σώσει το γάμο σας

Χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή

Ο γάμος είναι μεγάλη απόφαση…

Τσακωμοί ζευγαριών

Οι άντρες πρέπει να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού

Αυτή είναι η ιδανική σύζυγος

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Η αγάπη είναι επιλογή

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για γάμο;

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο γάμο

Όταν οι γυναίκες γίνονται άντρες

Κάντε μια καινούρια αρχή

Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει τις σχέσεις των ζευγαριών

Οι άνδρες δεν μιλούν, αλλά σιωπούν

Μοντέρνα ζευγάρια

Αλλάξτε στάση απέναντι στη ζωή

 

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1894 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 00:09
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.