Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 18:03

Δίαιτα για το πεπτικό έλκος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η κλασική δίαιτα σε ασθενείς με πεπτικό έλκος

Η κλασική δίαιτα σε ασθενείς με πεπτικό έλκος βασίζεται στην αρχή ότι η τροφή πρέπει να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και συγχρόνως να μην είναι ερεθιστική.

Εξουδετέρωση γαστρικού οξέος

-Η διαιτητική θεραπεία του πεπτικού έλκους αρχίζει με τη χορήγηση γάλακτος και κρεμών περίπου κάθε μια ώρα και αποβλέπει στην εξουδετέρωση του ελεύθερου γαστρικού οξέως από τις πρωτεΐνες του γάλακτος και στην καταστολή της έκκρισης του γαστρικού υγρού με τις κρέμες που γενικώς κατευνάζουν το έλκος μέσω της επάλειψης που παρέχουν στο στόμαχο.

-Προοδευτικά προστίθεται τροφή μαλακή και σε χρονικά διαστήματα τέτοια ώστε να υπάρχει μια ποσότητα όλες τις ώρες. Τροφές με εξουδετερωτική δράση των οποίων συνιστάται η χορήγηση είναι οι φρυγανιές ή τα ξηρά μπισκότα, ελαφρά τυριά, κομπόστες από φρούτα και λαχανικά.

-Σε επόμενο στάδιο η δίαιτα συμπληρώνεται με αλεσμένο κρέας.

Μη ερεθιστικές τροφές

Αυτές  αποσκοπούν στην αποφυγή χημικού, μηχανικού και θερμικού ερεθισμού.

Χημικός ερεθισμός: Αποφεύγεται κάθε τροφή που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του έλκους. Στις τροφές αυτές περιλαμβάνονται τα φρούτα που έχουν ίνες, τροφές που περιέχουν ολόκληρους κόκκους, έχουν ανώμαλη επιφάνεια ή είναι πολύ αρωματισμένες.

Θερμικός ερεθισμός: Αυτός προκαλείται από τη λήψη πολύ ζεστής ή κρύας τροφής ή ποτού, όπως είναι τα ζεστά ποτά, σούπες, παγωτά. Στις περιπτώσεις αυτές η πολύ ζέστη ή το πολύ κρύο μπορεί να ερεθίσουν υφιστάμενη βλάβη του βλεννογόνου επιδρώντας στα αιμοφόρα αγγεία.

Διαβάστε για τις καούρες στο στομάχι

Διαβάστε για τα ρεψίματα

Οδηγίες για την διατροφή στο έλκος

by Savvi Diet

Βιβλιογραφία

livestrong.com

 

Διαβάστηκε 2583 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.