Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 20:27

Τα οφέλη της μαύρης πεύκης στην υγεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Για την ανόρθωση και της σύσφιξης της επιδερμίδας

Η μαύρη πεύκη ή μαυρόπευκο (Pinus nigra) είναι ένα ψηλό δέντρο που φτάνει σε ύψος και τα 45 μέτρα.

Τα κουκουνάρια του είναι μικρά και οι βελόνες του μετρίου μεγέθους. Απαντάται στη Νότια Ευρώπη και στα βουνά των βόρειων Αφρικανικών χωρών, με μεγάλη ενδοειδική ποικιλότητα. Το ξύλο του έχει ερυθρωπό χρώμα εσωτερικά, είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιείται στις οικοδομές, στη ναυπηγική και σαν στύλος στήριξης καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται στην Ελλάδα σε ορεινά και ημιορεινά εδάφη, με υψόμετρο από 400 μέχρι 1800 μέτρα, σε ασβεστολιθικά και οφιολιθικά πετρώματα με αυξημένη υγρασία. Βρίσκεται σε δάση στην οροσειρά της Πίνδου, στα βουνά της Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, ενώ λίγες υπάρχουν και στα βουνά της Κρήτης και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λέσβο, Θάσο και Σάμο. Μια ιδιαίτερη εξαίρεση είναι το παράκτιο δάσος μαύρης πεύκης στα Πετρωτά Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελείται από δέντρα νάνους.

Οι σπόροι είναι σκούροι γκρι, με μήκος 6 έως 8 χιλιοστά, με ένα κίτρινο φτερό μήκους 20-25 χιλιοστών που βοηθά την εναέρια εξάπλωσή τους όταν οι κώνοι ανοίγουν, από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται στα 15 με 40 χρόνια, με τα δέντρα να εμφανίζουν ένα μέγιστο στην παραγωγή σπόρων κάθε 2 με 5 χρόνια. Οι σπόροι δεν μπαίνουν σε λήθαργο και η βλάστησή τους αρχίζει την ίδια άνοιξη που απελευθερώθηκαν από τον κώνο.

Η μαύρη πεύκη αναπτύσσεται με μέτρια ταχύτητα, περίπου 30 με 70 εκατοστά κάθε χρόνο. Συνήθως έχει μια στρογγυλή, κωνική κόμη, που γίνεται ακανόνιστη καθώς αναπτύσσεται. Το δέντρο μπορεί να ζήσει αρκετά χρόνια, με κάποια δέντρα να έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 500 ετών. Χρειάζεται άφθονο φως για να αναπτυχθεί σωστά και δεν ανέχεται την σκιά (φωτόφυτο), ενώ είναι ανθεκτική στο κρύο και τον παγετό. Σε αντίθεση με την χαλέπιο πεύκη, με την οποία μερικές φορές συνυπάρχει, η μαύρη πεύκη δεν έχει μηχανισμούς αναγέννησης μετά από πυρκαγιά, κάτι που δυσκολεύει τη φυσική αναγέννηση των δασών μαύρης πεύκης που έχουν καεί.

Η επιγαλλοκατεχίνη που περιέχει το κωνοφόρο δέντρο, είναι αποτελεσματική στο να περιορίζει τον επιζήμιο ρόλο που παίζουν τα ένζυμα (μεταλλοπρωτεϊνάσες ή MMPs) στο δέρμα κατά 92%. Οι μεταλλοπρωτεϊνάσες αποδομούν σταδιακά τις πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανανέωση του δέρματος. Αυτό οδηγεί σε αλλοίωση του συνδετικού του ιστού, με αποτέλεσμα να είναι πιο εμφανείς οι ρυτίδες και η χαλάρωση.

Οι καλλυντικές ιδιότητες της μαύρης πεύκης.

Η μαύρη πεύκη, είναι φορτωμένη με αντιοξειδωτικά. Ένα από αυτά είναι η επιγαλλοκατεχίνη. Αυτή δρα πολύ δυναμικά και δραστικά ενάντια στα καταστροφικά ένζυμα μεταλλοπρωτεϊνάσες (ή MMPs) που προοδευτικά, καταστρέφουν τους ιστούς τους δέρματος με επακόλουθο το γήρας. Με την απλή, τακτική εφαρμογή στο πρόσωπο του ελαίου μαύρης πεύκης, έχουμε σαν άμεσο αποτέλεσμα,  τη σύσφιξη και ενδυνάμωση, των χαλαρών ιστών του δέρματος στο πρόσωπο και το σβήσιμο των ρυτίδων. Προοδευτικά, το έλαιο αυτό, προσφέρει αξιοσημείωτο σφρίγος και ελαστικότητα. Δυναμώνει το περίγραμμα του προσώπου. Τα ολοκληρωμένα αποτελέσματα της φροντίδας του ελαίου απογειώνονται εντυπωσιακά, μετά από την εφαρμογή μόλις 2 μηνών. Η μαύρη πεύκη, προσφέρει ολοκληρωμένη αντιγηραντική φροντίδα για τις γυναίκες που θέλουν να ξαναδούν το πρόσωπο τους ανορθωμένο και με σφρίγος. 

Διαβάστε, επίσης,

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Λάδι για μασάζ με πεύκο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πεύκο

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Το καλύτερο λάδι για την κυτταρίτιδα

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4548 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 09:14
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.