Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 17:43

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Διακρανιακή μαγνητική διέγερση για την διακοπή του καπνίσματος

Μια νέα μέθοδος ίσως προστεθεί σύντομα στη φαρέτρα των φαρμάκων και των τεχνικών κατά του εθισμού στη νικοτίνη του τσιγάρου.

Πρόκειται για μια τεχνική που ονομάζεται διακρανιακή μαγνητική διέγερση και έχει ήδη εγκριθεί στις Η.Π.Α. για την αντιμετώπιση της βαριάς μορφής κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Biological Psychiatry, η μέθοδος αυτή δοκιμάστηκε και σε καπνιστές. Η εν λόγω μελέτη ήταν μικρή και διεξήχθη σε 16 καπνιστές, αλλά τα συμπεράσματά της ήταν ενθαρρυντικά. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας οι καπνιστές είχαν έντονη επιθυμία για τσιγάρο όταν έβλεπαν σχετικές φωτογραφίες π.χ. έναν άνδρα να ανάβει τσιγάρο. Ωστόσο, δεκαπέντε λεπτά μετά την εφαρμογή της τεχνικής της εγκεφαλικής διέγερσης η επιθυμία για τσιγάρο μειώθηκε κατά περίπου 30%. 

Βέβαια, παραμένει αναπάντητο το κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να επηρεάσει την δύναμη της θέλησης του καπνιστή αναφορικά με την απόφασή του να κόψει το τσιγάρο.

Οι ερευνητές πάντως εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή δρα ενισχύοντας την παραγωγή της ντοπαμίνης, τα επίπεδα της οποίας μειώνονται όταν υπάρχει στέρηση νικοτίνης. 

Εάν οι έρευνες που ακολουθήσουν οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η ηλεκτρική διέγερση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, τότε η μέθοδος αυτή θα αποτελέσει ένα επιπλέον βοήθημα για όσους έχουν πάρει την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα

Διαβάστε, επίσης,

Με κομμένη την ανάσα

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο του πνεύμονα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Μύθοι για το κάπνισμα

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος

Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 3256 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.