Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 09:32

Υγιές παιδί και εξωσωματική

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το μυστικό της επιτυχίας στην εξωσωματική

Η εμφύτευση μόνο ενός εμβρύου στη μήτρα κατά την εξωσωματική αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να γεννηθεί ένα υγιές παιδί.

Μια μελέτη από τη Φιλανδία στην οποία μελετήθηκαν 1510 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπείες γονιμότητας, έδειξε ότι σε όσες γυναίκες εμφυτεύτηκε μόνο ένα έμβρυο, είχαν καλύτερα ποσοστά ολοκλήρωσης της εγκυμοσύνης και γέννησης υγιούς βρέφους.

Τα ποσοστά γεννήσεων ήταν 42% στην ομάδα ενός εμβρύου και 37% στην ομάδα εμφύτευσης περισσότερων εμβρύων.

Η εξωσωματική δεν είναι απαλλαγμένη από τους κινδύνους για τα μωρά αφού έχουν ως και 30% αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες γενετικές ανωμαλίες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Ενδομήτριες συμφύσεις

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Βελτιωμένη τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Φύλο μωρού με την εξωσωματική

Η διαδικασία της εξωσωματικής

Menotropin για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

Προγεννητική διάγνωση για γενετικά νοσήματα

Απόγονοι χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2140 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 09:41
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Δερμοειδής κύστη Δερμοειδής κύστη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις δερμοειδείς κύστεις

  Δερμοειδής κύστη

  Συνήθης πορεία - οξεία, χρόνια.

  Η δερμοειδής κύστη είναι ένα τεράτωμα κυστικής φύσης που περιέχει μια σειρά από αναπτυξιακά ώριμους, συμπαγείς ιστούς. Συχνά, αποτελείται από δέρμα, θύλακες τρίχας και ιδρωτοποιούς αδένες, ενώ άλλα συχνά συστατικά περιλαμβάνουν τρίχες, σμήγμα, αίμα, λίπος, οστά, νύχια, δόντια, μάτια, χόνδρο και ιστό θυρεοειδούς κ.ά. Καθώς οι δερμοειδείς κύστεις αναπτύσσονται αργά και περιέχουν ώριμο ιστό, αυτός ο τύπος κυστικού τερατώματος είναι σχεδόν πάντα καλοήθης. Σε εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η δερμοειδής κύστη είναι κακοήθης, συνήθως αναπτύσσεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα σε ενήλικες, ενώ τα βρέφη και τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν όγκο ενδοδερμικού κόλπου.

  ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ

  Λόγω της ταξινόμησής της, μια δερμοειδής κύστη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε ως τεράτωμα.

  Δερμοειδείς κύστεις του κόλπου και των ωοθηκών

  Οι ωοθήκες συνήθως αναπτύσσουν δομές που μοιάζουν με κύστεις που ονομάζονται ωοθυλάκια κάθε μήνα. Μόλις ένα ωάριο απελευθερωθεί από το ωοθυλάκιό του κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, τα ωοθυλάκια συνήθως ξεφουσκώνουν. Μερικές φορές υγρό συσσωρεύεται μέσα στο ωοθυλάκιο, σχηματίζοντας μια απλή (που περιέχει μόνο υγρό) κύστη. Η πλειοψηφία αυτών των λειτουργικών κύστεων υποχωρεί αυτόματα. Ενώ όλες οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από πολύ μικρές έως αρκετά μεγάλες, οι δερμοειδείς κύστεις δεν ταξινομούνται ως λειτουργικές κύστεις. Οι δερμοειδείς κύστεις προέρχονται από πλήρως δυναμικά γεννητικά κύτταρα (τα οποία υπάρχουν κατά τη γέννηση) που διαφοροποιούνται ανώμαλα, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά ώριμων δερματικών κυττάρων. Υπάρχουν επιπλοκές, όπως συστροφή, ρήξη και μόλυνση, αν και η εμφάνισή τους είναι σπάνια. Οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών που είναι μεγαλύτερες παρουσιάζουν επιπλοκές που μπορεί να απαιτούν αφαίρεση είτε με λαπαροσκόπηση είτε με παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση.

  Σπάνια, μια δερμοειδής κύστη μπορεί να αναπτυχθεί στον κόλπο.

  Περικογχικές δερμοειδείς κύστεις

  Οι δερμοειδείς κύστεις μπορεί να εμφανιστούν σε μικρά παιδιά, συχνά κοντά στην πλάγια όψη του φρυδιού (δεξί μέρος του δεξιού φρυδιού ή αριστερό μέρος του αριστερού φρυδιού). Ανάλογα με την αντιληπτή ποσότητα κινδύνου, μερικές φορές αφαιρούνται χειρουργικά ή απλώς διατηρούνται υπό παρακολούθηση. Μια φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να συμβεί εάν διαταραχθεί μια δερμοειδής κύστη και η κύστη μπορεί να επανεμφανιστεί εάν δεν αφαιρεθεί πλήρως. Μερικές φορές η πλήρης εκτομή δεν είναι πρακτική. Εάν εμφανιστούν δερμοειδείς κύστεις στην έσω όψη, η πιθανότητα εγκεφαλοκήλης γίνεται μεγαλύτερη και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μεταξύ των διαφορικών διαγνώσεων. Άλλες περιοχές όπου μπορεί να εμφανιστεί μια δερμοειδής κύστη είναι ο εγκέφαλος, το όσχεο και ο φάρυγγας. Οι δερμοειδείς κύστεις αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται όταν τα κύτταρα του δέρματος και άλλοι ιστοί όπως τρίχες, ιδρωτοποιοί αδένες, αδένες λίπους ή λιπώδης ιστός παγιδεύονται στο δέρμα καθώς το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα. Οι δερμοειδείς κύστεις υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενείς) και είναι συχνές. Μπορεί να περάσουν μήνες ή χρόνια μέχρι να παρατηρηθεί μια δερμοειδής κύστη σε ένα παιδί επειδή οι κύστεις μεγαλώνουν αργά. Τα συμπτώματα της δερμοειδούς κύστης είναι ήσσονος σημασίας και οι κύστεις είναι συνήθως ανώδυνες. Δεν είναι επιβλαβή για την υγεία του παιδιού. Εάν μολυνθούν, πρέπει να αντιμετωπιστεί η μόλυνση και να αφαιρεθεί η κύστη. Είναι ευκολότερο να αφαιρεθούν οι κύστεις και να αποτραπούν οι ουλές εάν αφαιρεθούν πριν μολυνθούν.

  IMG 5757

  Δερμοειδείς κύστεις της σπονδυλικής στήλης

  Οι δερμοειδείς κύστεις της σπονδυλικής στήλης είναι καλοήθεις έκτοπες αναπτύξεις που πιστεύεται ότι είναι συνέπεια εμβρυολογικών σφαλμάτων κατά το κλείσιμο του νευρικού σωλήνα. Η αναφερόμενη εμφάνισή τους είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% των όγκων του ενδομυελικού νωτιαίου μυελού. Οι δερμοειδείς κύστεις αφορούν συχνότερα την οσφυοϊερή περιοχή παρά τη θωρακική και εμφανίζονται εξωμυελικά την πρώτη δεκαετία της ζωής. Διάφορες υποθέσεις έχουν διατυπωθεί για να εξηγήσουν την παθογένεση των δερμοειδών κύστεων της σπονδυλικής στήλης, η προέλευση των οποίων μπορεί να είναι επίκτητη ή συγγενής.

  • Επίκτητες ή ιατρογενείς δερμοειδείς κύστεις μπορεί να προκύψουν από την εμφύτευση επιδερμικού ιστού στον υποσκληρίδιο χώρο, π.χ. δερματική έγκλειση της σπονδυλικής στήλης, κατά τη διάρκεια παρακέντησης με βελόνα.
  • Οι συγγενείς δερμοειδείς κύστεις, ωστόσο, πιστεύεται ότι προκύπτουν από κύτταρα των οποίων η θέση είναι σωστή αλλά δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν στο σωστό κυτταρικό τύπο. Η ύπαρξη των δερματικών εξωδερμικών κυττάρων συμβαίνει νωρίς στην εμβρυϊκή ζωή και τα μετατοπισμένα πολυδύναμα κύτταρα εξελίσσονται σε δερμοειδείς κύστεις.

  Ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, π.χ. ενδομυελικές δερμοειδείς κύστεις μπορεί να εμφανιστούν πιο συχνά στην οσφυοϊερή περιοχή (αρκετά συχνά στο επίπεδο του μυελού κώνου) και μπορεί να συνυπάρχουν με άλλες συγγενείς ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένης της οπίσθιας δισχιδούς ράχης, όπως προσδιορίζεται από την απεικονειστική εξέταση.

  ΑΙΤΙΑ ΔΕΡΜΟΕΙΔΟΥΣ ΚΥΣΤΕΩΣ

  • Διασπασμένες τρίχες που αναπτύσσονται εσωτερικά 
  • Κοντόχονδρη σωματική διάπλαση 
  • Τραυματισμός 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ-ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Μια μικρή δερμοειδής κύστη στον κόκκυγα μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροδιαγνωσθεί από μια άλλη κύστη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι και οι δύο μπορεί να είναι γεμάτες τρίχες. Η κύστη μπορεί να προκύψει από που απόφραξη. Οποιοδήποτε τεράτωμα κοντά στην επιφάνεια του σώματος μπορεί να αναπτύξει ένα συρίγγιο, ή ακόμα και ένα σύμπλεγμα από συρίγγια. 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΡΜΟΕΙΔΟΥΣ ΚΥΣΤΕΩΣ

  • Παροχέτευση
  • Χειρουργική εξαίρεση

  Η θεραπεία της δερμοειδούς κύστης είναι η πλήρης χειρουργική αφαίρεση, κατά προτίμηση σε ένα κομμάτι και χωρίς διαρροή του περιεχομένου της κύστης. Η μαρσιποποίηση, μια χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της κύστης του πυλώνα, είναι ακατάλληλη για την δερμοειδή κύστη λόγω του κινδύνου κακοήθειας. Η συσχέτιση των δερμοειδών κύστεων με την εγκυμοσύνη είναι δεδομένη. Συνήθως, υπάρχει το δίλημμα της στάθμισης των κινδύνων της χειρουργικής επέμβασης και της αναισθησίας έναντι των κινδύνων της μη θεραπείας της μάζας των εξαρτημάτων. Είναι πιο εφικτό να αντιμετωπιστούν οι αμφοτερόπλευρες δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών που ανακαλύπτονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εάν μεγαλώσουν περισσότερο από 6 cm σε διάμετρο.

  Τα κατάλληλα προϊόντα για τις κύστεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις κύστεις

   

  dermoid cyst on the ovary ovary infographics vector 9281091

  Διαβάστε, επίσης,

  Ορχικές κακοήθειες

  Κύστη θυρεογλωσσικού πόρου

  Θεραπεία των μη σεμινωματωδών όγκων εκ γεννητικών κυττάρων

  Χρήσιμες πληροφορίες για τους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων

  Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

  Κύστη ωοθηκών

  Χολοστεάτωμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τους καλόγερους

  Κύστη κόκκυγος

  www.emedi.gr

   

   

 • Σχιζοειδείς διαταραχές Σχιζοειδείς διαταραχές

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις σχιζοειδείς διαταραχές

  Το βασικό σύμπτωμα των σχιζοειδών διαταραχών είναι μία ξαφνική μεταβολή στις λειτουργίες της συνείδησης, της ταυτότητας, της κινητικής συμπεριφοράς, της σκέψης, του συναισθήματος, καθώς και του τρόπου αντίληψης της εξωτερικής πραγματικότητας σε τέτοια έκταση, ώστε να διαταράσσεται η αρμονική και ισόρροπη σχέση των παραπάνω λειτουργιών. Μπορούν να προσδιοριστούν ποικίλα παθολογικά συμπτώματα αλλά συνήθως ο ασθενής αισθάνεται δυσφορία, υποφέρει και γίνεται λειτουργικά δυσπροσαρμοστικός.

  Στις σχιζοειδείς διαταραχές περιλαμβάνονται:

  • Σχιζοειδής αμνησία
  • Σχιζοειδές παραλήρημα
  • Σχιζοειδής διαταραχή ταυτότητας 
  • Διαταραχή αποπροσωποίησης 
  • Σχιζοειδής διαταραχή 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Έφηβοι και νεαροί έως μεσήλικες ενήλικοι. Είναι σπάνιο να ξεκινήσει σαν καινούργια πάθηση σε μεγάλη ηλικία. Αν παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να διαρκέσει από την παιδική ηλικία, την ενήλικο ζωή, ως τα γηρατειά 

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες > Άνδρες (2:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  Σχιζοειδής αμνησία:

  • Ένα ή περισσότερα επεισόδια αδυναμίας ανάκλησης σημαντικών προσωπικών πληροφοριών που είναι τόσο εκτεταμένα για να εξηγηθούν στα πλαίσια συνήθους αμνησίας 
  • Η διαταραχή δε συμβαίνει στο πλαίσιο άλλης ψυχιατρικής νόσου και δεν οφείλεται σε παθοφυσικολογικές επιπτώσεις χημικών ουσιών (χρήση ναρκωτικών ή φαρμάκων)
  • Η διαταραχή δεν οφείλεται σε νευρολογική ή άλλη ιατρική αιτία (π.χ. κρανιοεγκεφαλική κάκωση)
  • Τα συμπτώματα προκαλούν σημαντική δυσφορία ή επιδείνωση στην κοινωνική εργασιακή και σε άλλες σοβαρές λειτουργίες του ατόμου που σχετίζονται με δραστηριότητα της καθημερινής ζωής 

  Σχιζοειδές παραλήρημα:

  • Ξαφνικό και απρόσμενο ταξίδι μακριά από τον τόπο διαμονής ή εργασίας του ατόμου σε συνδυασμό με αδυναμία ανάκλησης του παρελθόντος 
  • Σύγχυση αναφορικά με την προσωπική ταυτότητα του ατόμου ή ανάληψη καινούργιας ταυτότητας (μερική ή πλήρης)
  • Τα παραπάνω συμπτώματα δε σχετίζονται με την ύπαρξη διαταραχής πολλαπλής προσωπικότητας και δεν οφείλεται στα άμεσα παθοφυσιολογικά αποτελέσματα της ουσίας (π.χ. χρήσης ναρκωτικών ή φαρμάκων) ή γενικώς μιας ιατρικής παθολογικής αιτίας (π.χ. επιληψία κροταφικού λοβού)
  • Τα συμπτώματα προκαλούν σημαντική δυσφορία ή επιδείνωση στην κοινωνική, εργασιακή και σε άλλες σοβαρές λειτουργίες του ατόμου, που σχετίζονται με δραστηριότητες της καθημερινής ζωής 

  Σχιζοειδής διαταραχή ταυτότητας:

  • Η ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων ταυτοτήτων ή τύπων προσωπικότητας στο ίδιο άτομο (κάθε μία με το δικό της σχετικό διαρκές πρότυπο αντιλήψεως που σχετίζεται με και σκέπτεται για το περιβάλλον και τον εαυτό της)
  • Τουλάχιστον δύο από αυτές τις ταυτότητες ή τους τύπους προσωπικότητας επανειλημμένα αναλαμβάνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς του ατόμου
  • Ανικανότητα ανακλήσεως προσωπικής πληροφορίας που είναι τόσο εκτεταμένη για να εξηγηθεί από την συνήθη αμνησία
  • Αναφορές διαταραχών στην αντίληψη του χρόνου, ολισθημάτων και ασυνεχειών 
  • Αναφέρει ότι ακούει φωνές που προέρχονται μέσα από το κεφάλι του 
  • Χρόνιες κεφαλαλγίες 
  • Ιστορικό σημαντικής συναισθηματικής ή σωματικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία
  • Περιστασιακή αναφορά στον εαυτό του σαν "αυτός/αυτή", "εμείς", "εμάς"
  • Διαταραχές στη λήψη τροφής 
  • Στιγμιαίες αναπολήσεις 
  • Αίσθημα αποπραγματοποίησης 
  • Αίσθημα αποπροσωποποίησης 
  • Αμνησία σχετικά με τα σημαντικά γεγονότα της παιδικής ηλικίας 
  • Προσωπικά αντικείμενα και υπάρχοντα τα οποία δεν είναι δυνατό να λάβει υπ'όψη του ο πάσχων 
  • Απάρνηση μη ανακληθεισών συμπεριφορών 
  • Διαφορετικοί γραφικοί χαρακτήρες 
  • Διαφορετικές υπογραφές και ονόματα μπορεί να βρεθούν σε προσωπικά έγγραφα (ημερολόγια, κλπ.)
  • Απότομες μεταβολές της διάθεσης 
  • Απότομες συμπεριφεριολογικές μεταβολές (π.χ. από συμπεριφορά ενηλίκου σε παιδιού)
  • Επεισόδια "ήδη βιωμένου" (de za vu)
  • Αίσθημα ελέγχου (από άλλο πρόσωπο) εκ των έσω
  • Αυτοκαταστροφική βία όπως κόψιμο φλεβών 

  Διαταραχή αποπροσωποίησης:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια αίσθησης αποδέσμευσης από το σώμα σαν το άτομο να βρίσκεται σε θέση εξωτερικού παρατηρητή των ίδιων του τοων σκέψεων και της ύπαρξης του (π.χ. σαν να βρίσκεται σε όνειρο)
  • Η αίσθηση της πραγματικότητας παραμένει ανέπαφη κατά τη διάρκεια της εμπειρίας αποπροσωποποιήσεως
  • Η αποπροσωποποίηση προκαλεί κλινικά σημαντική δυσφορία ή επιδείνωση της κοινωνικής εργασιακής ή άλλων σημαντικών τομέων δραστηριότητας 
  • Η εμπειρία αποπροσωποποίησης δεν συμβαίνει αποκλειστικά στο πλαίσιο άλλης νόσου, όπως σχιζοφρένεια, νόσος πανικού ή άλλη σχιζοειδής νόσος και δεν οφείλεται στα παθοφυσιολογικά επακόλουθα χρήσεως μιας ουσίας (π.χ. ναρκωτικά, φάρμακα) ή μίας γενικευμένης παθολογικής καταστάσεως (π.χ. επιληψία του κροταφικού λοβού)

  Σχιζοειδής διαταραχή μη περαιτέρω προσδιοριζόμενη:

  • Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ένα σχιζοειδές σύμπτωμα (π.χ. μια διάσπαση των συνήθως ολοκληρωμένων λειτουργιών της αντιλήψεως, μνήμης, ταυτότητας ή αντιλήψεως του περιβάλλοντος) χωρίς όμως η κλινική εικόνα να πληρεί τα κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη της πάθησης σε μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

  Παραδείγματα:

  1. Κλινικές εικόνες παρόμοιες με τη σχιζοειδής διαταραχή ταυτότητας που δεν πληρούν όμως τα πλήρη κριτήρια για τη διάγνωση της. Παραδείγματα περιλαμβάνουν καταστάσεις στις οποίες α) δεν υπάρχουν σαφώς δύο ή περισσότεροι  τύποι προσωπικότητας ή β) δεν υπάρχει αμνησία για σημαντικές προσωπικές πληροφορίες 
  2. Αποπραγματοποίηση χωρίς αποπροσωποποίηση
  3. Σχιζοειδείς καταστάσεις που αναπτύσσονται σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε περιόδους παρατεταμένης και επίμονης πιεστικής πειθούς (π.χ. "πλύση" εγκεφάλου, αλλαγή ιδεών ή καθοδήγηση σε στρατόπεδο αιχμαλώτων)
  4. Σχιζοειδής ύπνωση: Μονήρη ή επανειλημμένα επεισόδια διαταραχών της καταστάσεως εγρηγόρσεως, ταυτότητας ή μνήμης τα οποία δείχνουν να προέρχονται από ειδικές περιοχές και πολιτισμικά πρότυπα. Οι σχιζοειδείς περιοχές ύπνωσης αφορά περιορισμό της γνώσης του άμεσου περιβάλλοντος ή στερεότυπες συμπεριφορές ή κινήσεις, που εκφράζονται ως εάν ευρίσκονται έξω των ορίων ελέγχου του ατόμου 
  5. Κτητική ύπνωση: Αφορά την αντικατάσταση της συνήθους αντιλήψεως της προσωπικής ταυτότητας, που αποδίδεται στην επίδραση ενός πνεύματος, δύναμης και σχετίζεται με "ακούσιες" κινήσεις ή αμνησία
  6. Απώλεια εγρηγόρσεως, stupor ή κύμα που δεν αποδίδεται σε μια παθολογική κατάσταση
  7. Σύνδρομο Ganser: Η απάντηση κατά προσέγγιση σε σαφείς ερωτήσεις (π.χ. 2+2=5) όταν αυτό δεν σχετίζεται με σχιζοειδή αμνησία ή σχιζοειδές παραλήρημα

  ΑΙΤΙΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  • Φυσική, συναισθηματική, λεκτική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία 
  • Ξαφνικό και σοβαρό πλήγμα ή απειλή κατά της ψυχολογικής ή φυσικής απαρτίωσης του ατόμου
  • Ξαφνική και απρόσμενη έκθεση σε θέα θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού (όπως συμβαίνει για παράδειγμα στα βιομηχανικά ή τροχαία ατυχήματα)
  • Προδιάθεση αντιμετώπισης πληγμάτων και λύσης εσωτερικών ή διαπροσωπικών συγκρούσεων με τη χρήση σχιζοειδών πρακτικών
  • Όχι κατάλληλη ψυχολογική/κοινωνική υποστήριξη για την αντιμετώπιση ψυχικής κακοποίησης/τραύματος

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  • Αμέλεια, κακοποίηση ή τραύμα κατά την παιδική ηλικία 
  • Τάση για αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής με ένα μηχανισμό αποδράσεως, συνιστάμενο σε ονειροπόληση κατά την ημέρα και/ή σχιζοειδής συμπεριφορά

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Άλλες ψυχικές διαταραχές ή διαταραχές του ΚΝΣ: σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, μανία, ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, διαταραχές ταυτότητας, φοβικές διαταραχές, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής 
  • Άλλα: Ακραία αισθητηριακή αποστέρηση, επιληψία, πρώιμες φάσεις άνοιας, εγκεφαλίτιδα, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ημικρανία, νόσος εγκεφαλικών αγγείων, όγκοι εγκεφάλου
  • Ενδοκρινοπάθειες: υπογλυκαιμία, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός
  • Διάφορα: νόσος Huntington, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, τοξίκωση από μεσκαλίνη, αλλαντίαση, υπεραερισμός

  schizotypal personality disorder 4689994 b8156a1551654864ab21568b0cadf60d

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Ο τοξικολογικός έλεγχος έχει μεγάλη σημασία για τον αποκλεισμό τοξίκωσης από οινόπνευμα ή από άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα/ουσίες 

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Το ανθρακικό λίθιο μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό 

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Οι ασθενείς με σχιζοειδείς διαταρχές (ειδικά εκείνοι που πάσχουν από σχιζοειδής διαταραχή ταυτότητας) μπορεί να εμφανιστούν με διάφορες νοσολογικές οντότητες όπως ταχεία επούλωση καταγμάτων, ακτινογραφίες που να προσομοιάζουν άλλες καταστάσεις, όπως εγκεφαλικά έμφρακτα, εγκεφαλική ατροφία, λύκο ή παθολογικές λειτουργικές δοκιμασίες αναπνευστικού. Επίσης μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν θόλωση οράσεως, ναυτία και εμετό, αίσθημα παλμών, ταχυκαρδιακό ρυθμό, σημαντική βραδυκαρδία, συχνουρία και έπειξη προς ούρηση, ακραίες αλλαγές των επιπέδων γλυκόζης ορού. Οτιδήποτε από τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΕΓ για τον αποκλεισμό επιληψίας και διαταραχών του ύπνου

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Υπολογιστική τομογραφία και τομογραφία μαγνητικού συντονισμού για τον αποκλεισμό πολυεμφρακτικής άνοιας, όγκων του εγκεφάλου και κάποιων μορφών εγκεφαλοπάθειας 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Οι νευροψυχολογικές δοκιμασίες βοηθούν στον αποκλεισμό μαθησιακών δυσκολιών και γνωστικών ελλειμμάτων λόγω πρώιμης άνοιας ή οριακής διανοητικής καθυστέρησης 
  • Οι ψυχολογικές δοκιμασίες βοηθούν στην εντόπιση ειδικών ψυχιατρικών διαταραχών και στον προσδιορισμό της δομής της προσωπικότητας 
  • Οι σχιζοειδείς κλίμακες βοηθούν στον προσδιορισμό της σχιζοειδής "τάσης" που παρουσιάζει ο ασθενής στην καθημερινή του δραστηριότητα
  • Η υπνοθεραπεία με τη χρήση νατριούχου αμυτάλης (ναρκανάλυση) και η χρήση ύπνωσης, έχουν αποδειχτεί χρήσιμες τεχνικές σε επιλεγμένες περιπτώσεις 
  • Μερικοί ασθενείς εκπαιδεύονται να κρατούν προσωπικό ημερολόγιο και να γράφουν σε αυτό τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το ημερολόγιο ελέγχεται από τον κλινικό για αλλαγές στο γραφικό χαρακτήρα καθώς και στην υπογραφή 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Ατομική ψυχοθεραπεία σε εξωνοσοκομειακή βάση
  • Κατά τη διάρκεια των κρίσεων οι ασθενείς χρειάζονται εντατική θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον, (για λόγους προστασίας στους ασθενείς με τάσεις αυτοκτονίας ή ανθρωποκτονίας, καθώς και στους ασθενείς με αυτοκαταστροφικές τάσεις)
  • Ενδονοσοκομειακή θεραπεία για την εξακρίβωση της διάγνωσης με ειδικές δοκιμασίες καθώς και για την έναρξη του θεραπευτικού προγράμματος που θα συνεχιστεί σε εξωνοσκομειακή βάση 
  • Σημείωση: Η θεραπεία πρέπει να δίνει έμφαση σε λειτουργίες προσαρμογής κατά τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, ύφεση των συμπτωμάτων, ισχυροποίηση του εγώ και πρόληψη υποτροπών 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Ατομική ψυχοθεραπεία και θεραπεία συμπεριφοράς, ναρκοανάλυση και ναρκοσύνθεση, υποανάλυση και υπνοθεραπεία, διδασκαλία αυτοΰπνωσης, θεραπεία χαλάρωσης και καθοδηγούμενου προτύπου
  • Υποστηρικτικές ομάδες, ομαδική ψυχοθεραπεία, θεραπεία εκφραστικής τέχνης, εργασιοθεραπεία και θεραπεία αναδόμησης έχουν βοηθητική αξία 
  • Βιβλιοθεραπεία και γραφοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Οι περιορισμοί βασίζονται στην ατομική κατάσταση του ασθενούς 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Καθοδήγηση του ασθενούς στη χρήση της αυτοΰπνωσης των χαλαρωτικών ασκήσεων και του καθοδηγούμενου προτύπου

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΧΙΖΟΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Δεν υπάρχει ειδικό θεραπευτικό φάρμακο.

  Τα ακόλουθα είναι βοηθητικά:

  • Αντικαταθλιπτικά όταν υπάρχει κατάθλιψη 
  • Βενζοδιαζεπίνες για το άγχος και την αϋπνία 
  • Προπρανολόλη 80-400 mg την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των στιγμιαίων αναπολήσεων και των άλλων σχιζοειδών συμπτωμάτων 
  • Νευροληπτικά (σε μικρές δόσεις) έχουν δώσει περιορισμένα αποτελέσματα σε ασθενείς με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Θειοριδαζίνη 10-200 mg την ημέρα, αλοπεριδόλη 2-10 mg την ημέρα, χλωροπροθιξένιο 3-200 mg την ημέρα και περφαιναζίνη 4-22 mg την ημέρα
  • Σε σοβαρή διέγερση, δροπεριδόλη 1-5 mg ΙΜ είναι αποτελεσματική για την πρόκληση ήπιου ύπνου και μείωσης της διέγερσης 
  • Οι μεταπτώσεις της διάθεσης στις σχιζοειδείς διαταραχές δεν ανταποκρίνονται στη χρήση ανθρακικού λιθίου, καρβαμαζεπίνης ή βαλπροϊκού, εκτός και αν ο ασθενής πάσχει ταυτόχρονα από μια διπολική νόσο

  Αντενδείξεις: Βενζοδιαζεπίνες βραχείας δράσης που δημιουργούν ευφορία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή στους ασθενείς με ιστορικό κατάχρησης ή εξάρτηση από φάρμακα ή ουσίες 

  Προφυλάξεις:

  • Απαιτείται επαγρύπνηση λόγω δυνατότητας αυτοκτονίας με τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά 
  • Αποφυγή μακροχρόνιας χρήσης νευροληπτικών αν απαιτούνται μέτριες ή μεγάλες δόσεις. Πολύ μικρές δόσεις νευροληπτικών έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για διαστήματα μέχρι και δύο ετών χωρίς να προκαλέσουν ώριμη δυσκινησία ή άλλες εξωπυραμιδικές παρενέργειες 

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Αποφυγή χορήγησης αναστολέων της ΜΑΟ μαζί με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Βουσπιρόνη για τον έλεγχο του άγχους 30-80 mg την ημέρα
  • Κλομιπραμίνη 7-200 mg την ημέρα για τα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα

  Αντιψυχωσικά φάρμακα

  Θεωρείται ότι ελέγχουν τα συμπτώματα επηρεάζοντας τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη.

  Ο στόχος της θεραπείας με αντιψυχωσικά φάρμακα είναι η αποτελεσματική διαχείριση των σημείων και των συμπτωμάτων στη χαμηλότερη δυνατή δόση.

  Ο ψυχίατρος μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά φάρμακα, διαφορετικές δόσεις ή συνδυασμούς με την πάροδο του χρόνου για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να βοηθήσουν, όπως αντικαταθλιπτικά ή φάρμακα κατά του άγχους.

  Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να παρατηρήσετε βελτίωση των συμπτωμάτων.

  Επειδή τα φάρμακα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, τα άτομα μπορεί να είναι απρόθυμα να τα λάβουν.

  Η προθυμία για συνεργασία με τη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την επιλογή φαρμάκου.

  Για παράδειγμα, κάποιος που είναι ανθεκτικός στη συνεχή λήψη φαρμάκων μπορεί να χρειαστεί να του γίνουν ενέσεις αντί να πάρει ένα χάπι.

  Αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς

  Αυτά τα νεότερα φάρμακα δεύτερης γενιάς προτιμώνται γενικά επειδή ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών από τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς.

  Τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς περιλαμβάνουν: Αριπιπραζόλη, Ασεναπίνη, Brexpiprazole, Καριπραζίνη, Κλοζαπίνη, Ιλοπεριδόνη, Λουρασιδόνη, Ολανζαπίνη, Παλιπεριδόνη, Κουετιαπίνη, Ρισπεριδόνη, Ζιπρασιδόνη

  Αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς

  Αυτά τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς έχουν συχνές και δυνητικά σημαντικές νευρολογικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ανάπτυξης κινητικής διαταραχής (όψιμη δυσκινησία) που μπορεί ή όχι να είναι αναστρέψιμη.

  Τα αντιψυχωσικά πρώτης γενιάς περιλαμβάνουν: Χλωροπρομαζίνη, Φλουφαιναζίνη, Αλοπεριδόλη, Περφαιναζίνη

  Αυτά τα αντιψυχωσικά είναι συχνά φθηνότερα από τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς, ειδικά οι γενικές εκδόσεις, κάτι που μπορεί να είναι σημαντικό όταν απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία.

  Ενέσιμα αντιψυχωσικά μακράς δράσης

  Ορισμένα αντιψυχωσικά μπορεί να χορηγηθούν ως ενδομυϊκή ή υποδόρια ένεση. Συνήθως, χορηγούνται κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή. Ρωτήστε το γιατρό σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ενέσιμα φάρμακα. Αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή εάν κάποιος έχει προτίμηση για λιγότερα χάπια και μπορεί να βοηθήσει με την τήρηση.

  Τα συχνά φάρμακα που είναι διαθέσιμα ως ένεση περιλαμβάνουν: Αριπιπραζόλη, Δεκανοϊκή φλουφαιναζίνη, Δεκανοϊκή αλοπεριδόλη, Παλιπεριδόνη, Ρισπεριδόνη 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 συνεδρίες ψυχοθεραπείας την εβδομάδα, που να διαρκούν τουλάχιστον μία ώρα ή κάθε μία προκειμένου να αποφευχθεί η νοσηλεία στο νοσοκομείο 
  • Στο νοσοκομείο θα πρέπει να εισάγονται οι ασθενείς που χρειάζονται πιο εντατική θεραπεία, όπως π.χ., καθημερινή ψυχοθεραπεία 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Πρόληψη της κακοποίησης παιδιών, μέσω της εκπαίδευσης των γονέων αλλά και της αποτελεσματικής παρέμβασης των κοινωνικών υπηρεσιών 
  • Αποτελεσματική παρέμβαση στην αντιμετώπιση της κρίσης μετά από τραύμα και φυσική ή ανθρώπινη καταστροφή, είναι κρίσιμη στην πρόληψη χρόνιας νοσηρότητας και ανικανότητας 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  Αυτοκαταστροφική βία, τάσεις αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και χημική εξάρτηση

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Χωρίς θεραπεία, οι σχιζοειδείς διαταραχές ακολουθούν μία πορεία που ποικίλει από περιστασιακή βελτίωση ή ανάρρωση στις περιπτώσεις ψυχογενούς παραληρήματος και διαταραχών αποπροσωποποίησης, έως οξείες ή χρόνιες καταστάσεις με σοβαρή νοσηρότητα
  • Οι ασθενείς που πάσχουν από σχιζοειδή διαταραχή ταυτότητας, χωρίς θεραπεία, μπορεί να ζουν μεταξύ υγείας αλλά και επεισοδίων κατάθλιψης, σύγχυσης και συναισθηματικών μεταπτώσεων. Με την πάροδο της ηλικίας, η συχνότητα και η ένταση των σχιζοειδών εμπειριών παρουσιάζει τάση μείωσης και τελικά μπορεί να αποκρυσταλλωθεί γύρω από μία ή δύο καταστάσεις προσωπικότητας 
  • Αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ή μερική ανάρρωση πολλούς ασθενείς 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Όταν η ονειροπόληση συνδυάζεται με πτώση της σχολικής επίδοσης σε παιδί που δεν είναι διανοητικά καθυστερημένο, θα πρέπει να ελέγχεται η πιθανότητα κακοποίησης ή παραμέλησης 

  Γηριατρικό: 

  • Οι τάσεις για διάσχιση μειώνονται και έτσι μειώνεται και η επίπτωση και ο επιπολασμός των σχιζοειδών διαταραχών 
  • Περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες από τα ψυχοτρόπα φάρμακα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νευραλγία τριδύμου

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νευραλγία τριδύμου

  schizoid personality disorder related topics

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Σχιζοφρένεια

  Χρήσιμες πληροφορίες για την υποχονδρίαση

  Φοβίες

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον αυτισμό

  Χρήσιμες πληροφορίες για την άνοια

  Αυτοκτονία

  Οι βιταμίνες για τη σχιζοφρένεια

  Τα κανναβινοειδή είναι οι προστάτες της ομοιόστασης και της υγείας

  Ιατρική κάνναβη και σχιζοφρένεια

  Κάνναβη και μανιοκατάθλιψη

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

  Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

  Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

  Όσοι έχουν ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν σύμπλεγμα βιταμινών Β

  Υγεία του νευρικού συστήματος

  Οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

  Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

  Τα οφέλη της γιόγκα στις ψυχιατρικές παθήσεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ

  Διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος

  Το σύνδρομο Asperger

  Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

  Ντοπαμίνη

  www.emedi.gr

   

 • Ιογενής μηνιγγίτιδα Ιογενής μηνιγγίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ιογενή μηνιγγίτιδα

  Ιογενής μηνιγγίτιδα είναι ιογενής λοίμωξη των μηνίγγων και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Συνήθης πορεία: οξεία, μπορεί να είναι υποτροπιάζουσα. Τη μεγαλύτερη επίπτωση εμφανίζει τους θερινούς μήνες 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως νεαρούς ενήλικες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία, συχνά έντονη
  • Αυχενική δυσκαμψία 
  • Ναυτία και έμετοι
  • Φωτοφοβία
  • Γενικευμένα άλγη
  • Μερικές φορές, εξάνθημα

  ΑΙΤΙΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  • Coxsackie A, B
  • ECHO ιοί (εντεροϊοί στο 70-75% των περιπτώσεων)
  • Πολιοϊός
  • Λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα
  • Παρωτίτιδα
  • Έρπης (απλός και ζωστήρας)
  • Ιός Epstein-Barr
  • Ιοί των αρθροπόδων 
  • Κυτταρομεγαλοϊός
  • Αδενοϊός

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  • Δεν υπάρχουν ειδικοί παράγοντες
  • Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στον κυτταρομεγαλοϊό και τον αδενοϊό

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Βακτηριακή μηνιγγίτιδα
  • Εγκεφαλίτιδα
  • Οξεία εγκεφαλοπάθεια 
  • Μεταλοιμώδης εγκεφαλομυελίτιδα
  • Παραμηνιγγικές λοιμώξεις (π.χ. υποσκληρίδιο εμπύημα)
  • Καρκινωματώδης μηνιγγίτιδα
  • Μηνιγγική λευχαιμία 
  • Ημικρανία
  • Γριπώδης συνδρομή (π.χ. ινφλουέντζα)
  • Χημική μηνιγγίτιδα
  • Εγκεφαλικό απόστημα 
  • Άλλες λοιμώξεις (φυματίωση, σύφιλη, αμοιβάδωση, λεπτοσπείρωση)

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λεμφοκυττάρωση ΕΝΥ - συνήθως επικρατούν τα μονοπύρηνα αλλά στα πρώτα στάδια μπορεί να υπάρχουν περισσότερα πολυμορφοπύρηνα 
  • ΕΝΥ - κύτταρα έως 3.000-4.000, αλλά συνήθως 50-200
  • ΕΝΥ - αυξημένη πίεση 
  • ΕΝΥ - αντιϊκά αντισώματα ορού
  • ΕΝΥ - πρωτεΐνη αυξημένη αλλά συνήθως < 150 mg/dl
  • ΕΝΥ - σάκχαρο συνήθως φυσιολογικό 
  • ΕΝΥ - η χρώση κατά Gram και οι καλλιέργειες για βακτηρίδια είναι αρνητικές 
  • ΕΝΥ - η συγκόλληση latex και η αντίθετη ανοσοηλεκτροφόρηση για βακτηριδιακά αντιγόνα είναι αρνητικά 
  • Φυσιολογικά ή ελαφρώς αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια
  • Οι καλλιέργειες για ιούς και/ή οι τίτλοι αντισωμάτων σπάνια είναι χρήσιμοι

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η προηγούμενη θεραπεία με αντιβιοτικά μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ατελή θεραπεία μίας βακτηριδιακής μηνιγγίτιδας που μιμείται την ιογενή μηνιγγίτιδα

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα:

  • Διαβήτης (επηρεάζει τη γλυκόζη του ΕΝΥ)
  • Προϋπάρχουσες νευρολογικές παθήσεις (π.χ. όγκος εγκεφάλου, απομυελινωτικές νόσοι) μπορεί να επηρεάσουν τα ευρήματα στο ΕΝΥ

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Λεμφοκυτταρική διήθηση των μηνίγγων και των κοιλιών

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΕΓ σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν υπάρχει υποψία εγκεφαλίτιδας

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου
  • Συνήθως γίνονται πριν την οσφυονωτιαία παρακέντηση

  aid525259 v4 728px Treat Meningitis Spinal Meningitis Step 10

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Οσφυονωτιαία παρακέντηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Συνήθως γίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ανάλογα με την βαρύτητα των συμπτωμάτων 
  • Απομόνωση του ασθενούς και μέτρα προφύλαξης. Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αντιμετώπιση του πυρετού 
  • Χορήγηση υγρών ενδοφλέβια αν η από του στόματος πρόσληψη δεν είναι επαρκής ή αν υπάρχουν έμετοι

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Αρχικά κλινοστατισμός, στη συνέχεια όσο ανέχεται ο ασθενής 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Καθορίζεται από τα συμπτώματα, σε ναυτία ή εμέτους ο ασθενής μπορεί να μην πάρει τίποτε από το στόμα. Στη συνέχεια υγρά και κανονική δίαιτα, ανάλογα με το τι ανέχεται 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Εξηγήστε ότι η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου στο άμεσο περιβάλλον υπάρχει μεν αλλά είναι όμως μικρή 
  • Αναμενόμενη διάρκεια νόσου (2-7 ημέρες)

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Μπορεί να χρειαστούν ναρκωτικά αναλγητικά σε πόνο, παρεντερικά (π.χ. μεπεριδίνη 25-50 mg ΕΜ κάθε 3-4 ώρες ή ναλβουφίνη 10 mg ΕΜ κάθε 3-4 ώρες, δόση ενηλίκων ή μορφίνη 2-5 mg ΕΜ ή ΕΦ κάθε 3-4 ώρες)
  • Μπορεί να χρειαστούν αντιεμετικά (π.χ. προμεθαζίνη 25 mg ΕΜ κάθε 3-4 ώρες ή προχλωροπεραζίνη 10 mg ΕΜ κάθε 3-4 ώρες (δόση ενηλίκων)
  • Χορήγηση αναλγητικών από το στόμα όταν η ναυτία και οι έμετοι υποχωρήσουν, π.χ. ακεταμινοφαίνη με κωδεΐνη ή Percocet 1 ή 2 κάθε 3-4 ώρες σε ενήλικες
  • Ειδικοί αντιϊικοί παράγοντες δεν συμπεριλαμβάνονται στη συνηθισμένη αντιμετώπιση της ιογενούς μηνιγγίτιδας
  • Σε πυρετό αντιπυρετικά, κατά προτίμηση ακεταμινοφαίνη 650 mg από το στόμα ή υπόθετο κάθε 4 ώρες για ενήλικες. Περίπου 60 mg για κάθε χρόνια της ηλικίας για παιδιά ή 10-15 mg/kg/δόση
  • Τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυται στη θεραπεία της ιογενούς μηνιγγίτιδας αλλά συχνά χορηγούνται μέχρι να γίνει η οριστική διάγνωση. Αν όλες οι παράμετροι συνεπικουρούν υπέρ της ιογενούς αιτιολογίας, ακολουθεί συνήθως συμπτωματική θεραπεία και στενή παρακολούθηση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Αν υπάρχει αμφιβολία θα πρέπει να αρχίσει ενδοφλέβια αγωγή με αντιβιοτικό ευρέος φάσματος με καλή συγκέντρωση στο ΕΝΥ. Για την επιλογή θα ληφθούν υπ όψιν οι τοπικές συνήθειες και ευαισθησίες καθώς και τα παθογόνα αίτια που σχετίζονται με την ηλικία

  Προφυλάξεις:

  • Η ασπιρίνη να αποφεύγεται στα παιδιά και τους εφήβους λόγω της πιθανής συσχέτισής της με το σύνδρομο Reye
  • Οι φαινοθειαζίνες μπορεί να προκαλέσουν δυστονία, ειδικά σε εφήβους

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η συμπτωματική ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορα αντιεμετικά και αναλγητικά (π.χ. μη στεροειδή, αντιφλεγμονώδη φάρμακα)

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Μετά την υποχώρηση της οξείας φάσης, επανεξέταση για μία, τουλάχιστον, φορά σε 7-10 ημέρες
  • Η επανάληψη της οσφυονωτιαίας παρακέντησης δεν είναι αναγκαία, εκτός αν η κλινική πορεία είναι άτυπη 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Κώφωση
  • Αδυναμία 
  • Ευερεθιστότητα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Σπασμοί (σπάνια)

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Πλήρης ανάρρωση σε 2-7 ημέρες. Οι κεφαλαλγίες και κάποια άλλα, ενοχλητικά, για τον ασθενή, συμπτώματα μπορεί, μερικές φορές, να επιμένουν για 1-2 εβδομάδες

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Εγκεφαλίτιδα

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Γηριατρικό: Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι σπάνια στους ηλικιωμένους και γι'αυτό πρέπει να υπάρχει η υποψία κάποιας άλλης πάθησης, π.χ. καρκινωματώδης μηνιγγίτιδα

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Τους θερινούς μήνες επικρατούν κυρίως οι εντεροϊοί και οι ιοί των αρθροπόδων. Η παρωτίτιδα εμφανίζεται κυρίως το χειμώνα και την άνοιξη, συχνά κατά επιδημίες 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  what is viral meningitis 722x406

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Μικροβιακή μηνιγγίτιδα

  Ιογενής εγκεφαλίτιδα

  Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μηνιγγίτιδα

  Υδροκεφαλία σε ενήλικες

  Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

  Σοβαρά συμπτώματα και σημεία που πρέπει να σας ανησυχήσουν

  Μήπως έχετε δυσκαμψία στον αυχένα;

  Κρυπτοκοκκίαση

  Σε ποιους ασθενείς πρέπει να γίνεται έλεγχος για φυματίωση

  Φυματιώδης μηνιγγίτιδα

  Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

  Οσφυϊκή παρακέντηση

  Πρέπει να εμβολιαζόμαστε το χειμώνα;

  Έλεγχος των λοιμώξεων στα νοσοκομεία

  Μηνιγγίτιδα

  Εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου

  Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

  www.emedi.gr

   

 • Μηνιγγομυελοκήλη Μηνιγγομυελοκήλη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη μηνιγγομυελοκήλη

  Μηνιγγομυελοκήλη είναι η ατελής σύγκλειση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία ο προεξέχων σάκος περιέχει τις μήνιγγες και τον νωτιαίο μυελό.

  • Η μηνιγγομυελοκήλη, η ανεγκεφαλία και η εγκεφαλοκήλη ανήκουν σε μία ομάδα διαταραχών που είναι γνωστές σαν δισχιδής ράχη, ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα ή δυσραφία σπονδυλικής στήλης (ατελής σύγκλειση του αρχέγονου νευρικού σωλήνα)
  • Η μηνιγγομυελοκήλη, η ανεγκεφαλία και η εγκεφαλοκήλη είναι σοβαρές συγγενείς διαταραχές του νευρικού συστήματος, οι οποίες εμφανίζονται τις πρώτες 4 εβδομάδες της κύησης και αντανακλούν μια βλάβη στον σχηματισμό του νευρικού σωλήνα
  • Διαταραχές που εμφανίζονται αφού η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί:
  1. Στις 25 ημέρες της ενδομήτριας ζωής η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί 
  2. Στο στάδιο εμφανίζονται οι διαταραχές της σύγκλεισης του νευρικού σωλήνα 
  3. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από την βλάβη το υπερκείμενο δέρμα είναι άθικτο 
  4. Στις βλάβες περιλαμβάνονται η απλή μηνιγγοκήλη, η λιπομηνιγγομυελοκήλη, ο διαχωρισμός των πλάγιων ημίσεων του νωτιαίου μυελού, υδρομυελοκήλη, νευρεντερική κύστη, ενδονωτιαίες και πυελικές μηνιγγοκήλες 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Μυοσκελετικό, Δέρμα/Εξωκρινείς

  Γενετική:

  • Η μηνιγγομυελοκήλη, καθώς και οι άλλες μορφές δισχιδούς ράχης (ανεγκεφαλία και εγκεφαλοκήλη) αποτελούν κοινά παραδείγματα πλουπαραγοντικής κληρονομικότητας δηλαδή είναι το αποτέλεσμα ορισμένων γονιδίων και περιβαλλοντολογικών παραγόντων που δρώντας συνεργικά καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα
  • Οι γονείς ενός παιδιού με τέτοιο πρόβλημα έχουν περίπου 1:30 πιθανότητα να γεννήσουν και 2ο παιδί με το ίδιο πρόβλημα (αυτή η πιθανότητα του 3% υπολογίσθηκε μαθηματικά και επιβεβαιώθηκε από μελέτες στον πληθυσμό). Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ασθενής με διαταραχές του νευρικού σωλήνα, εάν μπορέσει να κάνει παιδί έχει πιθανότητα 3-4% να αποκτήσει παιδί με πρόβλημα. Στην σχετικά σπάνια περίπτωση που ένα ζευγάρι έχει 2 παιδιά με τέτοια διαταραχή, η πιθανότητα για 3ο παιδί με πρόβλημα, αυξάνει (7-8%). Οι συγγενείς 2ου βαθμού ενός ασθενή (ανηψιά, ανηψιός) έχουν πιθανότητα περίπου 1:100. Για τα πρώτα ξαδέρφια η πιθανότητα είναι 1:200. Η πιθανότητα για άλλο μέλος της οικογένειας εάν υπάρχει είναι μικρή 
  • Αποτελέσματα πρόσφατων μελετών αναφέρουν ότι η ανεπάρκεια βιταμινών σαν περιβαλλοντολογικός παράγοντας παίζει ρόλο στις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα

  Επικρατέστερη ηλικία: Συγγενής ανωμαλία, η οποία συνήθως είναι εμφανής κατά την γέννηση

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Το 75% των βλαβών εντοπίζονται στην οσφυοϊερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης 
  • Η ανωμαλία του οστού επεκτείνεται μέχρι το τέλος της σπονδυλικής στήλης. Οι περισσότερες κατά την γέννηση είναι επίπεδες αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνονται κυστικές 
  • Τα παιδιά συνήθως γεννιούνται με απλή μυελομηνιγγοκήλη 
  • Υδροκέφαλος - εμφανίζεται σε ποσοστό > 80% των βρεφών με δισχιδή ράχη και σταδιακά με την πάροδο του χρόνου τείνει να σταματήσει 
  • Τελικά μόνο το 1/2 των ασθενών με δισχιδή ράχη θα πρέπει να υποστούν χειρουργική επέμβαση παράκαμψης 
  • Διαμαρτία της διάπλασης τύπου Arnold-Chiari (ACM)
  1. Όλοι οι ασθενείς με δισχιδή ράχη έχουν διαμαρτία της διάπλασης τύπου Arnold-Chiari, υπερτροφία του εγκεφαλικού ιστού μέσα στον αυλό του νωτιαίου σωλήνα, επιμήκυνση της 4ης κοιλίας και παγίδευση του μυελού στον αυλό του νωτιαίου σωλήνα
  2. Η Arnold-Chiari δυσπλασία προκαλεί συμπτώματα μόνο στο 20% των προσβεβλημένων παιδιών 
  3. Εάν είναι συμπτωματική - μπορεί να υπάρχει διαταραχή του νευρικού ελέγχου στην κατάποση/αναπνοή, μπορεί επίσης να προκαλεί αδυναμία σε πόδια και χέρια
  4. Σε μεγαλύτερα παιδιά η Arnold-Chiari δυσπλασία μπορεί να προκαλέσει συριγγομυελία - κυστική διόγκωση του κεντρικού τμήματος του νωτιαίου μυελοσωλήνα 
  5. Η συριγγομυελία προκαλεί αδυναμία σε άνω και κάτω άκρα, διαταραχή εγκεφαλικών συζυγιών 
  6. Η αποσυμφόρηση μπορεί να αναστρέψει ή να σταματήσει αυτά τα προβλήματα 

  ΑΙΤΙΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Τα αίτια της ραχιαίας δυσραφίας είναι ασαφή 
  • Πιστεύεται γενικά ότι οι δυσραφικές δυσπλασίες εμφανίζονται όταν περιβαλλοντολογικοί παράγοντες πυροδοτούν υποκείμενη γενετική προδιάθεση η οποία εκδηλώνεται με κάποια μορφή ραχιαίας δυσραφίας 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  • Χρήση κατά το 1ο τρίμηνο βαλπροϊκού οξέος και προϊόντων αυτού (βαλπροϊκό νάτριο)
  • Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου - μητέρα που έχει στενό συγγενή με δισχιδή ράχη 
  • > 90% των βρεφών με δισχιδή ράχη προέρχονται από εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Προγενετικός έλεγχος: Επίπεδα α-εμβρυϊκής σφαιρίνης στον ορό της μητέρας - εάν τα επίπεδα στις 16-18 εβδομάδες είναι αυξημένα, μπορεί να υποδηλώνουν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα. Ενδείκνυται να γίνει αμνιοκέντηση 
  • Νεογνό: Δεν χρειάζεται να γίνει ειδικός εργαστηριακός έλεγχος  

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Προγενετικός έλεγχος:

  • Αμνιοκέντηση: Αυξημένα επίπεδα α-εμβρυϊκής σφαιρίνης στο αμνιακό υγρό (στις 14 εβδομάδες) υποδηλώνουν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα
  • Υπερηχογράφημα: Ο υδροκέφαλος διαγιγνώσκεται εύκολα με την υπερηχογραφία. > 80% των παιδιών με ανοικτές δυσπλασίες του νευρικού σωλήνα έχουν υδροκέφαλο.
  • Σημείο μπανάνας - συμπίεση/πρόσθιος ευθειασμός της παρεγκεφαλίδας. Η παρουσία σημείου μπανάνας στο υπερηχογράφημα μπορεί να είναι ένδειξη ανοικτής δισχιδούς ράχης

  Νεογνό:

  • Νευρολογική εξέταση για να καθορίσουμε τη βαρύτητα της λειτουργικής διαταραχής 
  • Η εξέταση του κορμού και των άκρων με τη χρήση ακίδας αναδεικνύει το βαθμό της αισθητικής και κινητικής διαταραχής. Υπάρχει φυσιολογική λειτουργικότητα όταν η εφαρμογή του ερεθίσματος ξυπνάει το βρέφος, προκαλεί κινήσεις άκρων και κλάμα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Νεογνό: Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου μπορεί να αναδείξουν δυσπλασία τύπου Arnold-Chiari

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Νεογνό:

  • Συνήθως, η μηνιγγομυελοκήλη είναι εμφανής κατά την κλινική εξέταση 
  • Η διαταραχή της νεύρωσης της ουροδόχου κύστης υποδηλώνεται από τη σταγονοειδή απώλεια ούρων 

  F2.large 1

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΗΝΙΓΓΟΜΥΕΛΟΚΗΛΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Νοσηλεία στο νοσοκομείο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση χρειάζεται συνεργασία ομάδας ειδικών (νευροχειρουργού, ορθοπεδικού, ουρολόγου, νοσοκόμα, κοινωνικής λειτουργού, εργασιοθεραπευτή και φυσιοθεραπευτή)
  • Οι περισσότεροι ασθενείς με μηνιγγονυελοκήλη έχουν νευρογενή κύστη. Ο περιοδικός καθετηριασμός προλαμβάνει τις βαρείες νευρολογικές διαταραχές 

  Χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Ανάταξη μηνιγγομυελοκήλης - θα πρέπει να γίνει μέσα σε 24-48 ώρες από την γέννηση. Οι ορθοπεδικοί θα πρέπει να ασχοληθούν με τις παραμορφώσεις των κάτω άκρων και της σπονδυλικής στήλης 
  • Αποσυμφόρηση της δυσπλασίας Amold-Chiari, αφαίρεση οστών κάτω από το επίπεδο που ο εγκεφαλικός ιστός δημιουργεί κήλη. Διάνοιξη της σκληρής μήνιγγας και επιμήκυνση του σάκου με τη τοποθέτηση μοσχεύματος 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Εξαρτάται από το επίπεδο της βλάβης 
  • Η κινητικότητα υποβοηθάται με φυσιοθεραπεία, δεκανίκια και αναπηρική πολυθρόνα

  ΔΙΑΙΤΑ

  Μπορεί να χρειάζεται τροποποίηση της πρόσληψης τροφής και υγρών ανάλογα με την προσβολή της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο ουρολόγος ενημερώνει τους γονείς για τα πρωτόκολλα και τις τεχνικές του καθετηριασμού 
  • Ο ουρολόγος δίνει οδηγίες στους γονείς για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος 
  • Ο νευρολόγος ενημερώνει τους γονείς για σημεία απόφραξης της παράκαμψης 
  • Ενημέρωση από γενετιστή 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο φυσιοθεραπευτής ελέγχει για οποιαδήποτε επιδείνωση της κινητικότητας
  • Ο νευρολόγος παρακολουθεί την λειτουργικότητα της παράκαμψης 
  • Ο ουρολόγος εκτιμά τη λειτουργία του ουροποιητικού 
  • Ο οικογενειακός γιατρός παρέχει γενικές ιατρικές φροντίδες/συντονίζει

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Η πρώιμη διάγνωση/αποσυμφόρηση της διαταραχής τύπου Amold-Chiari μπορεί να ανατρέψει τα συμπτώματα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Επιδείνωση αργότερα, δευτεροπαθώς σε χειρουργική ανάταξη μηνιγγομυελοκήλης 
  • Απόφραξη της παράκαμψης - πόνος στην ράχη και αυξανόμενες νευρολογικές διαταραχές 

  Απόφραξη της παράκαμψης - μπορεί να προκαλέσει 

  • Υδρονέφρωση - τα περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται στα 5 πρώτα χρόνια της ζωής 
  • Χωρίς χειρουργική επέμβαση τα βρέφη συνήθως πεθαίνουν μέσα σε ένα χρόνο 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • > 80% των παιδιών με ανοικτές διαταραχές του νευρικού σωλήνα οι οποίες έχουν αντιμετωπισθεί, έχουν φυσιολογικό IQ
  • Από τη δεκαετία του ΄70 οι χειρουργικές τεχνικές έχουν βελτιωθεί φοβερά 
  • Η επιμόλυνση της παράκαμψης και η κακή λειτουργικότητα, σήμερα εμφανίζονται σπανίως 
  • Η πρώιμη εκτίμηση σε περίπτωση δισχιδούς ράχης μπορεί να οδηγήσει σε λάθος πρόγνωση. Δηλαδή ένα παιδί με υδροκέφαλο και παραπληγία μπορεί να έχει φυσιολογικό IQ
  • Μια μικρή βλάβη στο ιερό μπορεί να προκαλέσει βαρεία κινητική/νοητική διαταραχή λόγω υδροκέφαλου ή διαταραχής τύπου Amold-Chiari

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Βρέφη με απλή μηνιγγοκήλη μπορεί να έχουν μια συνυπάρχουσα ενδοκοιλιακή διαταραχή η οποία πρέπει επίσης να αντιμετωπισθεί 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Συγγενής διαταραχή

  ΚΥΗΣΗ

  Η διαταραχή μπορεί να διαγνωσθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λήψη φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προλαμβάνει τη νόσο

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Όταν η ανωμαλία έχει προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο βρέφος, η απόφαση για το αν θα προχωρήσουμε σε χειρουργική επέμβαση ή θα αφήσουμε τη νόσο να ακολουθήσει τη φυσική της πορεία αποτελεί σοβαρό ηθικό δίλλημα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

  Meningomyelocele2

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πλαστική, Επανορθωτική, Χειρουργική, Μικροχειρουργική και Ογκολογία

  Δισχιδής ράχη

  www.emedi.gr

   

   

 • Νευροβλάστωμα Νευροβλάστωμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το νευροβλάστωμα

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD 

  Το νευροβλάστωμα είναι νεόπλασμα νευρογενούς αρχής που μπορεί να εξορμάται από οπουδήποτε στην αλυσίδα των συμπαθητικών γαγγλίων ή από τον μυελό των επινεφριδίων.

  Ο πιο συχνός όγκος σε παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νευρικό, Ενδοκρινικό

  Γενετική:

  • Έχουν αναφερθεί οικογενείς περιπτώσεις 
  • Γενετικές ανωμαλίες στο 80%
  • Απαλείψεις του βραχέος σκέλους του χρωμοσώματος 1
  • Ενίσχυση του γονιδίου n-myc στο χρωμόσωμα 2 (φτωχό προγνωστικό σημείο)

  Επικρατέστερη ηλικία:

  • 90% εμφανίζεται στα πρώτα 8 χρόνια ζωής 
  • Περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις είναι κάτω των 2 ετών 
  • Η πιο συχνή ενδοκοιλιακή κακοήθεια στα νεογέννητα 

  Επικρατέστερο φύλο: Ελάχιστα πιο συχνό στα αγόρια

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  • 50% παρουσιάζονται με μεταστάσεις 
  • Κοιλιακή μάζα (50-75%)
  • Απώλεια βάρους 
  • Αναιμία 
  • Ανεπάρκεια αύξησης 
  • Κοιλιακός πόνος και διάταση 
  • Οστικός πόνος 
  • Πυρετός 
  • Διάρροια
  • Υπέρταση (25%)
  • Σύνδρομο Horner (βλεφαρόπτωση, μύση, ενόφθαλμος, ετεροχρωμία της ίριδας)
  • Εκχύμωση οφθαλμού (μάτια panda)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια 
  • Δυσφαγία
  • Παραπληγία
  • Σύνδρομο ιππουρίδας
  • Εξάψεις, εφιδρώσεις, ευερεθιστότητα 
  • Παρεγκεφαλιδική αταξία (χαστικός νυσταγμός): σύνδρομο του χορεύοντος ματιού

  ΑΙΤΙΑ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  Γενετικές ανωμαλίες στο 80% των περιπτώσεων 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  • Σύνδρομο Beckwith-Weidemann (To σύνδρομο Beckwith-Wiedemann (BWS) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερανάπτυξη, προδιάθεση σε όγκους και συγγενείς δυσπλασίες)
  • Δυσπλασία παγκρεατικών νησιδιακών κυττάρων 
  • Θεραπεία της μητέρας με φαινυτοΐνη 
  • Σύνδρομο "εμβρυϊκού αλκοολισμού"
  • Νόσος του Hirschsprung

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Ραβδομυοσάρκωμα
  • Όγκος του Wilms
  • Άλλοι όγκοι του αυχένα, θώρακος, κοιλίας και πυέλου

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Γενική αίματος, αιμοπετάλια
  • Μελέτη ηπατικής λειτουργίας 
  • Μελέτη νεφρικής λειτουργίας 
  • Κατεχολαμίνες ούρων 
  • Ουρικό οξύ 
  • Κρεατινίνη
  • Mg++, Ca++ ορού
  • LDH
  • Ηλεκτρολύτες 
  • Χολερυθρίνη, SGOT, SGPT
  • Επίπεδα Gd2 αντισώματος
  • Ειδική Νευρωνική Ενολάση
  • Φερριτίνη ορού 
  • Αναρρόφηση μυελού 
  • Έλεγχος για αγγειοδραστικό πεπτίδιο (VIP)

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μικρά, σκοτεινά, κυκλικά κύτταρα
  • Ανώριμοι όγκοι τείνουν να είναι μεγάλοι, ερυθροί, λοβώδεις, μαλακοί, εύθραυστοι
  • Ώριμοι όγκοι είναι ινώδεις, περιέχουν ασβεστοποίηση, αιμορραγία, νέκρωση, κύστεις, ρόδακες, νεκρικές ίνες 
  • Μπορεί να είναι νευροβλάστωμα, γαγγλιονευροβλάστωμα ή καλόηθες νευροβλάστωμα (εξαρτάται από την κυτταρική ωριμότητα)
  • Ευνοϊκός για τον ασθενή ιστολογικός τύπος (Shimada): πλούσιος σε στρώμα, καλά διαφοροποιημένοι και μεικτοί όγκοι 
  • Φτωχής προγνώσεως ιστολογικός τύπος (Shimada): πλούσιοι σε στρώμα, οζώδεις και φτωχοί σε στρώμα, αδιαφοροποίητοι όγκοι

  Σταδιοποίηση (Evans):

  • I - περιορισμένος σε ένα όργανο πλήρως χειρουργήσιμος 
  • II - επεκτείνεται εκτός του οργάνου από το οποίο εξορμάται, αλλά δεν ξεπερνά τη μέση γραμμή
  • III - επεκτείνεται πέραν της μέσης γραμμής 
  • IV - άπω μεταστάσεις 
  • IVS - βρέφη κάτω του 1 έτους με μεταστάσεις στο ήπαρ, δέρμα, μυελό των οστών που φείδονται όμως του φλοιού των οστών 

  Ενίσχυση του ογκογονιδίου n-myc (φτωχή πρόγνωση)

  neuroblastoma symptoms 5198254 final 01 a19dd0ad8b5b42df96b2efb0c0d69e8a

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακος 
  • Εκτίμηση σκελετού 
  • Σπινθηρογράφημα οστών (καλύτερα να μη γίνεται) 
  • Μαγνητική τομογραφία αυχένος, κοιλίας ή πυέλου (εξαρτάται από την εντόπιση του όγκου)
  • Μυελόγραμμα για νευρολογικά συμπτώματα

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Μυελόγραμμα αν απαιτείται
  • Αναρρόφηση μυελού των οστών

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσκομειακή νοσηλεία και θεραπεία μέχρι πλήρως σταθερής εικόνας και ολοκλήρωση χημειοθεραπείας εφόδου

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Χειρουργική εκτομή μπορεί να είναι πλήρης, ατελής ή μόνο για βιοψία (για στάδιο Ι, μόνο εκτομή/αφαίρεση)
  • Αν η εκτομή είναι ατελής, ή έγινε μόνο βιοψία, η χημειοθεραπεία ακολουθείται από 2η χειρουργική επέμβαση που είναι διερευνητική (επιβεβαίωνει την ελάττωση του όγκου)
  • Διάταση Dumbbell δια μέσου σπονδυλικών τρημάτων, χημειοθεραπεία μόνη ή με πεταλεκτομή και αποσυμπίεση 
  • Στάδιο IVS: διατομή του πρωτοπαθούς όγκου και χημειοθεραπεία
  • Ακτινοβολία στο στάδιο ΙΙΙ για ηλικία μεγαλύτερη του 1 έτους
  • Μεταμόσχευση μυελού συνιστάται στα στάδια III και IV

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Όση είναι ανεκτή 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Εκπαίδευση ασθενούς και οικογένειας αναφορικά με τις μακροχρόνιες συνέπειες 
  • Πιθανότητα δεύτερης κακοήθειας 
  • Παρενέργειες θεραπείας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΕΥΡΟΒΛΑΣΤΩΜΑΤΟΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Κυκλοφωσφαμίδη
  • Μελφαλάνη
  • Βινκριστίνη
  • Dacarbazine (DTIC)
  • Τενισοπίδη (VM-26)
  • Ετοποσίδη (VP16)
  • Αδριαμυκίνη
  • Cis - πλατίνη
  • Peptichemio
  • Καρβοπλατίνη
  • Ιφωσφαμίδη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Πολυπαραγοντική χημειοθεραπεία κάθε 3-4 εβδομάδες για 4 συνεδρίες και μετά επανεκτίμηση με εξέταση μυελού ή 2η διερευνητική χειρουργική επέμβαση 
  • Παρακολούθηση κάθε 3μηνο για τον 1ο χρόνο, κάθε 4μηνο για τον 2ο χρόνο, κάθε 6μηνο για τον 3ο χρόνο και μετά τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο
  • Παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία κάθε 3-6 μήνες αρχικά και μετά ανά έτος 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Ναυτία, εμετός
  • Αλωπεκία
  • Καταστολή μυελού οστών
  • Ανοσοκαταστολή 
  • Αιμορραγική κυστίτιδα 
  • Αζωθαιμία
  • Διάρροια
  • Απρόσφορη έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH)
  • Τοπική ιστική νέκρωση 
  • Μυοκαρδιοπάθεια 
  • Νεφροτοξικότητα
  • Απώλεια ακοής
  • Υπασβεστιαιμία, υπομαγνησιαιμία

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Συνολική επιβίωση 55%
  • Στάδιο Ι - αναμενόμενη επιβίωση πλησιάζει το 100%
  • Στάδιο ΙΙ - επιβίωση 75%
  • Στάδιο ΙΙΙ - επιβίωση 43%
  • Στάδιο IV - επιβίωση 15%
  • Στάδιο IVS - επιβίωση 70-80%
  • Φυσιολογική DNA πλοϊδικότητα, πολλαπλασιασμός του n-myc, κακή ιστολογική εικόνα, δίδουν χειρότερη πρόγνωση από τη συνήθη για ίσης έκτασης όγκου 
  • Νεογνά κάτω του 1 έτους έχουν καλύτερη έκβαση 
  • Ασθενείς με αυχενικούς, πυελικούς, μεσοθωρακικούς όγκους έχουν καλύτερη πρόγνωση από εκείνους με οπισθοπεριτοναϊκούς, παρασπονδυλικούς ή επινεφριδιακούς όγκους
  • Η επιβίωση για εκείνους που παρουσιάζονται με οψόκλωνο και νυσταγμό είναι περίπου 90% (παρουσιάζεται συνήθως σε όγκους μεσοθωρακίου σε βρέφη κάτω του 1 έτους)

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Παρουσιάζεται μόνο σε παιδιά

  Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

  Η ζωή είναι πολύτιμη.

  Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

  neuroblastoma print

  Διαβάστε, επίσης,

  Ειδική Νευρωνική Ενολάση

  Ο καρκίνος θεραπεύεται

  Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;

  Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

  Όγκοι μεσοθωρακίου

  Αφιέρωμα για την Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

  www.emedi.gr