Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 07:42

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Φως στις οστικές μεταστάσεις στον καρκίνο του μαστού

Επιστήμονες στην Αυστραλία έχουν διαπιστώσει ότι τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού καταστέλλουν το ανοσολογικό μονοπάτι IRF7.

Έτσι, η χορήγηση ιντερφερόνης (IFN) μπορεί να μειώσει τις οστικές μεταστάσεις και να αυξήσει το χρόνο επιβίωσης στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, υποστηρίζει την ιδέα ότι η παρακολούθηση του όγκου από το ανοσοποιητικό σύστημα ρυθμίζει την μετάσταση, αλλά όχι την πρωτογενή ανάπτυξη του όγκου.

Η IRF7 οδός είναι ζωτικής σημασίας για την καταστολή των οστικών μεταστάσεων σε  καρκίνο του μαστού. Αναλύσεις δειγμάτων από περισσότερες από 800 ασθενείς με καρκίνο του μαστού έδειξε, ότι εκείνες οι οποίες είχαν υψηλά επίπεδα γονιδιακής έκφρασης σε αυτό το μονοπάτι είχαν μια χαμηλότερη συχνότητα υποτροπής με μεταστάσεις στα οστά. Οι ερευνητές ταυτοποίησαν μια ομάδα γονιδίων, που ρυθμίζεται από το ρυθμιστικό παράγοντα IRF7 και εκφράζεται ιδιαίτερα σε πρωτογενείς όγκους,  αλλά όχι σε μεταστατικούς αυξάνοντας την IRF7 έκφραση στα κύτταρα του όγκου του καρκίνου του μαστού.

Ο Parker και οι συνεργάτες του θεωρούν δεδομένο ότι μια ανοσοαπόκριση-ειδικώς CD8-θετικών και φυσικών φονέων κυττάρων-είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μετάστασης. Η εξάντληση των δύο αυτών τύπων κυττάρων δεν επηρέασε την πρωτογενή ανάπτυξη του όγκου, αλλά επιτάχυνε το χρόνο της μετάστασης.

Περισσότερο από το 80% των ασθενών με καρκίνο του μαστού πεθαίνουν από μεταστάσεις στα οστά. Ωστόσο, το πώς ο καρκίνος του μαστού εξαπλώνεται στα οστά δεν είναι σαφής. Χρησιμοποιώντας μία βάση δεδομένων από 855 πρωτογενείς όγκους, όπου η πρώτη θέση μετάστασης ήταν γνωστή, η χαμηλή έκφραση του IRF7 συσχετίζεται με μεγαλύτερο αριθμό οστικών μεταστάσεων.

Αυτή η ικανότητα να προβλεφθεί η μετάσταση στα οστά, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ήταν ανεξάρτητη από άλλους καρκινικούς παράγοντες, όπως η κατάσταση οιστρογονικών υποδοχέων, το μέγεθος του όγκου ή η συμμετοχή λεμφαδένων.

Η  IRF7 γονιδιακή έκφραση μπορεί να διευκολύνει την ταυτοποίηση των ασθενών εκείνων, οι οποίοι είναι σε υψηλό κίνδυνο για μεταστάσεις στα οστά και να χορηγηθεί προληπτικά ιντερφερόνη, που σήμερα χρησιμοποιείται σε διάφορες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλοι καρκίνοι.

Το zoledronic acid χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την πρόληψη οστικών μεταστάσεων σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού στο πλαίσιο της επικουρικής θεραπείας.

Διαβάστε, επίσης,

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

Χρήσιμες συμβουλές για τα διφωσφωνικά

www.emedi.gr

Βιβλιογραφία

Bidwell BN, Slaney CY, Withana NP, Forster S, Cao Y, Loi S, Andrews D, Mikeska T, Mangan NE, Samarajiwa SA, de Weerd NA, Gould J, Argani P, Möller A,Smyth MJ, Anderson RL, Hertzog PJ, Parker BS, Silencing of Irf7 pathways in breast cancer cells promotes bone metastasis through immune escape, Nat Med. 2012 Jul 22.

 

Διαβάστηκε 2994 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 08:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.