Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 03:57

Καρκίνος και εγκυμοσύνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο κίνδυνος καρκίνου κατά την εγκυμοσύνη είναι 1:1000

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σπάνιος και εμφανίζεται σε περίπου μία στις 1.000 εγκυμοσύνες.

Μερικές θεραπείες για τον καρκίνο είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.

Θα ξεκινήσουμε και θα ολκληρώσουμε με αυτή την σημαντική παραδοχή. Ότι λίγη έρευνα είναι διαθέσιμη για να καθοδηγήσει τις γυναίκες και τους γιατρούς, για την ορθή αντιμτώπιση του καρκίνου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, μια έγκυος γυναίκα με καρκίνο είναι σε θέση να γεννήσει ένα υγιές μωρό και μερικές θεραπείες για τον καρκίνο θεωρούνται  ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Ο καρκίνος σπάνια επηρεάζει άμεσα το έμβρυο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι καρκίνοι μπορεί να εξαπλωθούν με τον πλακούντα  οι περισσότεροι καρκίνοι δεν μπορούν να εξαπλωθούν στο ίδιο το έμβρυο.

Οι καρκίνοι που τείνουν να συμβούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εκείνοι που είναι πιο κοινοί σε νεότερους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνο του θυρεοειδούς, το λέμφωμα Hodgkin και το μελάνωμα. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί ένας σπάνος τροφοβλαστικός όγκος κύησης που είναι μία σπάνια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και είναι  συχνά το αποτέλεσμα ενός μη φυσιολογικού συνδυασμού ενός σπερματοζωαρίου κι ενός ωαρίου.  Σε άλλες περιπτώσεις, αυτή η διαδικασία αρχίζει από ένα κανονικό πλακούντα.

Επειδή η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, το ποσοστό του καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνεται καθώς περισσότερες γυναίκες αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Διάγνωση

Η εγκυμοσύνη συχνά καθυστερεί τη διάγνωση του καρκίνου, επειδή μερικά από τα συμπτώματα του καρκίνου, όπως το κοιλιακό φούσκωμα, οι συχνοί πονοκέφαλοι ή η αιμορραγία από το ορθό είναι κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν θεωρούνται ύποπτα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις έγκυες γυναίκες και παρατηρείται περίπου σε μία στις 3000 κυήσεις. Η εγκυμοσύνη σχετίζεται με τη διεύρυνση του μαστού και μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν μικροί όγκοι του μαστού και  μαστογραφίες δεν γίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν ο καρκίνος είναι πιθανός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες και οι γιατροί μπορεί να ανησυχούν για ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως οι ακτινογραφίες. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι το επίπεδο της ακτινοβολίας σε διαγνωστικές ακτίνες-Χ είναι υπερβολικά χαμηλό για να βλάψει το έμβρυο. Όταν είναι δυνατόν, οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια μολύβδινη ασπίδα που καλύπτει την κοιλιά για επιπλέον προστασία. Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI), το υπερηχογράφημα  και η βιοψία, θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή δεν χρησιμοποιούν ιονίζουσα ακτινοβολία.

Μερικές φορές, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποκαλύψει καρκίνο που είχε προηγουμένως περάσει απαρατήρητος. Για παράδειγμα, ένα τεστ Παπανικολάου που εκτελείται ως μέρος ρουτίνας της προγεννητικής φροντίδας μπορεί να ανιχνεύσει  καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ομοίως, ένα υπερηχογράφημα που εκτελείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αναδείξει έναν καρκίνο των ωοθηκών που θα μπορούσε να παραμείνει αδιάγνωστος.


Θεραπεία

Κατά τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία για τον καρκίνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός κάνει τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για τη μητέρα και συνυπολογίζει τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο. 

Το είδος της δεδομένης θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας κύησης του εμβρύου, τον τύπο, τη θέση, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου και τις επιθυμίες της μέλλουσας μητέρας και της οικογένειας. Επειδή κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να βλάψουν το έμβρυο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο. Όταν ο καρκίνος έχει διαγνωστεί αργότερα στην εγκυμοσύνη, οι γιατροί μπορεί να περιμένουν για να ξεκινήσουν θεραπεία μετά τη γέννηση του μωρού κάνοντας πρόωρο τοκετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε πρώιμο στάδιο (στάδιο 0 ή ΙΑ) του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι γιατροί μπορεί να περιμένουν για την αντιμετώπιση του καρκίνου μετά την γέννηση του μωρού.

Μερικές θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μόνο μετά από προσεκτική εξέταση και τέτοιο σχεδιασμό ώστε να βελτιστοποιηθεί η ασφάλεια της μητέρας και του αγέννητου μωρού. Αυτές περιλαμβάνουν τη χειρουργική, τη χημειοθεραπεία, και σπάνια, τη θεραπεία ακτινοβολίας

Χειρουργική

Η χειρουργική επέμβαση είναι η αφαίρεση του όγκου και του περιβάλλοντα ιστού κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Ενέχει μικρό κίνδυνο για το έμβρυο και θεωρείται η ασφαλέστερη επιλογή θεραπείας του καρκίνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει για να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. 

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει το έμβρυο, ιδιαίτερα αν δοθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όταν τα όργανα του εμβρύου αναπτύσσονται ακόμα. 

Χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες ή ακόμη και την απώλεια του αγέννητου μωρού. 

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, ορισμένοι τύποι της χημειοθεραπείας μπορεί να δοθούν χωρίς κατ' ανάγκη να βλάψουν το έμβρυο. Ο πλακούντας είναι σαν ένα εμπόδιο μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου και μερικά φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν τον πλακουντιανό φραγμό, είτε περνούν μέσω μόνο ελάχιστα. Αν η προγραμματισμένη χημειοθεραπεία περιλαμβάνει ένα φάρμακο που δεν είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου της εγκυμοσύνης, ο γιατρός μπορεί να το αντικαταστήσει μερικές φορές με ένα άλλο πιο ασφαλές φάρμακο. Παρά το γεγονός ότι η χημειοθεραπεία στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να βλάψει άμεσα το έμβρυο, μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό και  αναιμία και μπορεί να βλάψει το έμβρυο έμμεσα. Επιπλέον, η χημειοθεραπεία που χορηγείται κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης συχνά προκαλεί πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω προβλήματα υγείας για τη μητέρα και το μωρό. Το μωρό μπορεί να δυσκολευτεί στο να κερδίσει  βάρος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και η μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να έχει πρόβλημα

Θεραπεία με ακτινοβολία

Η θεραπεία με ακτινοβολία είναι η χρήση των υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ ή άλλων σωματιδίων για να να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Επειδή η θεραπεία με ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το έμβρυο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι γιατροί γενικά πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτής της θεραπείας. Ακόμη στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, η χρήση της θεραπείας ακτινοβολίας είναι σπάνια και εξαρτάται από την δόση της ακτινοβολίας και την περιοχή του σώματος που υποβάλλεται σε θεραπεία. 

Θηλασμός

Παρά το γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να περάσουν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος, οι γιατροί συμβουλεύουν τις γυναίκες που είναι υπό θεραπεία για καρκίνο να μη θηλάσουν. Η χημειοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, επειδή τα φάρμακα μπορούν να μεταφερθούν στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος, προκαλώντας βλάβη. Ομοίως, τα ραδιενεργά συστατικά που λαμβάνεται εσωτερικά, όπως το ραδιενεργό ιώδιο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς, επίσης παιρνούν στο μητρικό γάλα και μπορεί να βλάψουν το βρέφος.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την πρόγνωση του καρκίνου

Η πρόγνωση για μια έγκυο γυναίκα με καρκίνο είναι συχνά η ίδια, σε σύγκριση με άλλες γυναίκες της ίδιας ηλικίας με τον ίδιο τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Ωστόσο, αν η διάγνωση μιας γυναίκας καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έκταση του καρκίνου κατά την στιγμή της διάγνωσης μπορεί να είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα μια χειρότερη συνολική πρόγνωση. Επιπλέον, η εγκυμοσύνη επηρεάζει ενίοτε τη συμπεριφορά ορισμένων καρκίνων. Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να διεγείρουν την ανάπτυξη του κακοήθους μελανώματος.

Εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία του καρκίνου

Καθώς, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιζούν του καρκίνου, περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να αποκτήσουν ένα μωρό, μετά τη θεραπεία του καρκίνου. Σε γενικές γραμμές, η εγκυμοσύνη μετά τη θεραπεία του καρκίνου θεωρείται ασφαλής τόσο για τη μητέρα και το μωρό και η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου. Ωστόσο, επειδή ορισμένοι καρκίνοι υποτροπιάζουν, οι γυναίκες συνήθως συνιστάται να περιμένουν πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του καρκίνου μέχρι ότου να μειωθεί  ο κίνδυνος υποτροπής. Το χρονικό διάστημα που μία ασθενής πρέπει να περιμένει πριν προσπαθήσει να μείνει έγκυες εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, τον τύπο της θεραπείας που η ασθενής έλαβε και τις προτιμήσεις της ασθενούς.

Μερικές φορές, οι θεραπείες του καρκίνου μπορεί να βλάψουν συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως την καρδιά ή τους πνεύμονες. Πριν μείνει έγκυος, ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αξιολογήσει αυτά τα όργανα για να είναι σίγουρος ότι η εγκυμοσύνη θα είναι ασφαλής.

Δυστυχώς, μερικές θεραπείες για τον καρκίνο, επίσης, μπορεί να προκαλέσουν στειρότητα, γεγονός που καθιστά δύσκολο ή αδύνατο για ορισμένες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά. Όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν παιδιά στο μέλλον θα πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τη θεραπεία, τους κινδύνους που σχετίζονται με τη γονιμότητα και τις στρατηγικές διατήρησης γονιμότητας πριν από την έναρξη της θεραπείας. 


Γενικά στον καρκίνο κατά την εγκυμοσύνη:

-Απαγορεύεται η χρήση σκιαγραφικών ή η ακτινοθεραπεία (RT> 5-10Gy) ή τα κυτταροτοξικά φάρμακα στο πρώτο τρίμηνο, που συμβαίνει η οργανογένεση στο έμβρυο, γιατί ασκούν μεταλλαξιογόνο και τερατογόνο δράση σε αυτό.

-Το χειρουργείο επιτρέπεται αν και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής το 1ο τρίμηνο.

-Αν απαιτηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία στο 1ο τρίμηνο είναι καλύτερα να τερματιστεί η εγκυμοσύνη.

-Η χημειοθεραπεία, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να δοθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με μικρή, όπως αναφέρεται αύξηση του κινδύνου.

-Η εγκυμοσύνη ολοκληρώνεται μεταξύ 32-35ης εβδομάδας, δηλαδή στον 8ο μήνα και πάντα 3 εβδομάδες μετά την τελευταία χημειοθεραπεία.

-Η ακτινοθεραπεία αν απαιτηθεί γίνεται μετά την εγκυμοσύνη.

-Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία πάντα τα αντιεμετικά, τα αναλγητικά και οι κυτοκίνες μπορούν να δοθούν ακόμη και στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

-Δεν μπορούν να χορηγηθούν κορτικοειδή, ταξάνες, ορμονοθεραπεία και διφωσφωνικά.

-Επίσης, απαγορεύεται η χορήγηση χημειοθεραπείας κατά τον θηλασμό.

-Διατήρηση της γονιμότητας στη γυναίκα, όταν κάνει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία γίνεται με μετατόπιση των ωοθηκών, διατήρηση των ωαρίων και στους άνδρες με διατήρηση των σπερματοζωαρίων.

-Οι γονάδες προστατεύονται από την χημειοθεραπεία με γοναδοτροπίνες.

-Η εγκυμοσύνη επιτρέπεται 12-18 μήνες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας.

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 

 

Διαβάστηκε 4388 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.