Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 18:40

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Για την εφαρμογή της χημειοθεραπείας στον καρκίνο πρέπει να ακολουθούνται κάποιες αυστηρές αρχές.

 

Οι αρχές της χημειοθεραπείας του καρκίνου είναι:

-Πρέπει να επιλέγονται φάρμακα που είναι αποτελεσματικά ως μονοθεραπεία και κατά προτίμηση φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν πλήρεις υφέσεις.

-Πρέπει να συνδυάζονται φάρμακα με διαφορετικό μηχανισμό δράσης, ώστε να ασκούν αθροιστική ή συνεργική δράση εναντίον των νεοπλασματικών κυττάρων

-Τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται στις άριστες δόσεις και με την άριστη συχνότητα.

-Πρέπει να συνδυάζονται φάρμακα με διαφορετικές δοσοπεριοριστικές τοξικότητες, ώστε κάθε φάρμακο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πλήρη ή σχεδόν πλήρη θεραπευτική του δόση.

-Πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα με διαφορετικούς μηχανισμούς φαρμακευτικής αντίστασης, ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης διασταυρούμενης αντοχής.

-Όλα τα φάρμακα δεν μπορούν να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

-Η φαρμακευτική αντίσταση μπορεί να οφείλεται στην υπερέκφραση MDR-1 γονιδίου που κωδικιποιεί την διαμεμβρανική γλυκοπρωτεϊνη P170.

-Η κινητική αντίσταση είναι παροδική και αφορά φάρμακα που δρουν στη φάση S του κυτταρικού κύκλου.

-Φαρμακευτική αντίσταση αναπτύσσουν τα νεοπλασματικά κύτταρα και η αποτυχία της κυτταροκτόνου δράσης οφείλεται  σε ανεπαρκή συγκέντρωση του φαρμάκου στην περιοχή του όγκου ή στην μεταβολική αδρανοποίηση του φαρμάκου μετά την χορήγησή του.

-Αναστολή της αντλίας P-γλυκοπρωτεϊνης που είναι υπεύθυνη για αντίσταση στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, μπορεί να γίνει με αμφοτερικίνη Β, κολχικίνη, κυκλοσπορίνη, ερυθρομυκίνη και βεραπαμίλη.

Διαβάστηκε 3319 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2013 21:07
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ο καρκίνος του στομάχου θεραπεύεται »