Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 10:54

Η καλύτερη θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τεχνικές σύγχρονες ελάχιστης επεμβατικότητας σε σοβαρή οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί μια από τις συχνότερες παθήσεις σε άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών.

Όταν η οστεοαρθρίτιδα είναι σοβαρή και δεν υπάρχει καλή ποιότητα ζωής οι νέες τεχνικές στην εμφύτευση προθέσεων στην αρθροπλαστική έρχονται να δώσουν λύση σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος, ισχίου και ώμου.

Οι προθέσεις είναι καλύτερες από ποτέ και η εμφύτευση γίνεται με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας και τεχνικές που καθοδηγούνται από ηλεκτρονικό υπολογιστή και ρομπότ.

Η πρόθεση που τοποθετείται στην αρθροπλαστική είναι από ειδικά υλικά, όπως κράμα μετάλλων και πολυαιθυλενίου ή άλλα ειδικά υλικά, μετά την απομάκρυνση του φθαρμένου χόνδρου και την κατάλληλη διαμόρφωση των οστών.

Σήμερα οι ασθενείς απαιτούν χρησιμοποίηση τεχνικών με ελάχιστη παρεμβατικότητα για γρήγορη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές.

Για αυτές τις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας απαιτείται ειδικός εξοπλισμός και ο εκπαιδευμένος χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει την πρόθεση στην άρθρωση μέσα από μια τομή 8-10 εκατοστών, χωρίς να προκαλέσει βλάβη στος γύρω ιστούς, δηλαδή στους τένοντες, τους μύες και την επιγονατίδα. Έτσι, ο ασθενής παραμένει στην κλινική πολύ λίγες ημέρες, χρησιμοποιεί μέσα στήριξης μόνο για 1 εβδομάδα ή και καθόλου και ο χρόνος αποθεραπείας και αποκατάστασης είναι ελάχιστος. Μέσα σε 10-15 ημέρες επανέρχεται στις δραστηριότητές του και το σημαντικότερο χωρίς επιπλοκές (θρόμβωση, αιμορραγία, δυσκαμψία) και χωρίς πόνο.

Αντενδείξεις για τις νέες τεχνικές αρθροπλαστικής είναι η απειρία του χειρουργού και οι προηγούμενες οστεοτομίες ή τα παλιότερα κατάγματα στην περιοχή της άρθρωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά στο γόνατο ή το ισχίο μπορεί να γίνει μερική αρθροπλαστική για την αντικατάσταση μόνο των φθαρμένων περιοχών, οπότε η κινητοποίηση είναι ακόμη γρηγορότερη.

Για την επέμβαση είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εξατομικευμένα εργαλεία ανάλογα με την συγκεκριμένη βλάβη του γόνατος ή του  ασθενούς, όπως προκύπτει από την μαγνητική τομογραφία του γόνατος ή του ισχίου.

Σε αθλητές ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού το οποίο τοποθετείται με μεγάλη ακρίβεια στο γόνατο.

Για την ταχύτερη κινητοποίηση του ασθενούς και την εφαρμογή των πολύ σύγχρονων μεθόδων αρθροπλαστικής χρησιμοποιούνται και ειδικά πρωτόκολλα αναλγησίας, αναισθησίας και φυσικοθεραπείας.

Διαβάστε, επίσης,

Χειρουργική χεριού

Εξάρθρημα ώμου

Ρήξη χιαστών

Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική ισχίου

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Σημεία βλάβης μηνίσκου

Θεραπεία μηνίσκου χωρίς χειρουργείο

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Aρθροσκόπηση του γόνατος

Διάστρεμμα αστραγάλου

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

Αρθροσκόπηση Αγκώνα

Ρήξη χιαστών

Κοραλλένιο εμφύτευμα διορθώνει προβλήματα των γονάτων

Oστεοαρθρίτιδα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 3513 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014 16:19
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.