Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 16:56

Με κομμένη την ανάσα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

3 ασθένειες που μας κόβουν την ανάσα...

Η ατμοσφαιρική ρύπανση της ατμόσφαιρας, η εργασία σε ανθυγιεινούς χώρους, τα χημικά σπίτια που ζούμε και το κάπνισμα μας κόβουν την ανάσα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μία σειρά παθήσεων που μας αφήνουν χωρίς ανάσα.

Το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα είναι η κυριότερες παθήσεις που οδηγούν σε ΧΑΠ.

Και οι τρεις αυτές ασθένειες με τον καιρό καταστρέφουν την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

  • Εμφύσημα

Το εμφύσημα είναι μια μακράς διαρκείας (χρόνια) ασθένεια των πνευμόνων και σχετίζεται με δύσπνοια, χρόνιο βήχα, υπερβολική πτυέλων και προοδευτική απώλεια χρήσης της πνευμονικής λειτουργίας.

Το εμφύσημα προκαλεί βλάβες στις κυψελίδες, όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων.

Τα συμπτώματα του εμφυσήματος είναι:

-Δυσκολία στην αναπνοή, κυρίως στην έντονη φυσική δραστηριότητα

-Συριγμός, δηλαδή σφύριγμα της αναπνοής

-Σφίξιμο στο στήθος

  • Χρόνια βρογχίτιδα

Η χρόνια βρογχίτιδα αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή των βρόγχων στους πνεύμονες, που παρατηρείται μεγάλο χρονικό διάστημα και υποτροπιάζει πολλά χρόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιγράφεται ως μία κατάσταση στην οποία οι βρόγχοι παράγουν μεγάλη ποσότητα βλέννας, με αποτέλεσμα παραγωγικό βήχα (με φλέγματα) για μεγάλο χρονικό διάστημα που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια. Ταυτόχρονα δεν ανευρίσκονται άλλες παθήσεις που θα μπορούσαν να ευθύνονται για τα συμπτώματα.

Είναι η νόσος των καπνιστών και εμφανίζεται με βήχα που επιμένει για τουλάχιστον 3 μήνες το χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας είναι:

-Φλέγματα κίτρινου χρώματος, ιδίως όταν ξυπνάει κάποιος

-Χρόνιος βήχα

-Σύντομη επιπόλαια αναπνοή

-Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις

  • Χρόνιο άσθμα

Το άσθμα είναι χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλεί παροδική στένωση των βρόγχων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται δύσπνοια.

Το χρόνιο άσθμα έχει τα ίδια συμπτώματα με την χρόνια βρογχίτιδα, αλλά σε αυτό παρατηρείται και βρογχόσπασμος, δηλαδή σύσπαση των λείων μυών που περιβάλλουν τις αεροφόρους οδούς.


Η εξέλιξη της ΧΑΠ

Οι ασθενείς σταδιακά δεν μπορούν να κινηθούν από την δύσπνοια, παθαίνουν συχνά λοιμώξεις, αυξάνεται η πίεση της πνευμονικής αρτηρίας, που μεταφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες, αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με ΧΑΠ λόγω αδυναμίας απόλαυσης των αγαπημένων συνηθειών παθαίνουν κατάθλιψη.


Παράγοντες κινδύνου για ΧΑΠ

-Κάπνισμα: Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν 10 χρόνια μετά την έναρξη καπνίσματος.

-Κληρονομικοί και γενετικοί παράγοντες: Άλλοι καπνίζουν και παρουσιάζουν ΧΑΠ, ενώ άλλοι με τον ίδιο βαθμό καπνίσματος όχι. Η έλλειψη α1 -αντιθρυψίνης προκαλεί εμφύσημα σε νεαρή ηλικία.

-Έκθεση σε χημικά: Η μακροχρόνια έκθεση σε χημικές αναθυμιάσεις και σκόνη προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες. Το ίδιο προκαλεί και η μόλυνση του περβάλλοντος.

-Οξειδωτικό στρες: Διαταραχή στην ισορροπία των μηχανισμών των πνευμόνων, οδηγεί σε ΧΑΠ.

-Λοιμώξεις: Οι συχνές ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις οδηγούν σε ΧΑΠ.

-Γαστροισοφαγική Παλινδρόμηση: Η ΓΟΠ λόγω παλινδρόμησης των χημικών των στομάχων στον οισοφάγο σε μερικές περιπτώσεις προκαλεί ΧΑΠ.

Νευρογενής ανορεξία: Η υποθρεψία και καχεξία συσχετίζονται με την εμφάνιση εμφυσήματος.

Ηλικία: Η ΧΑΠ επειδή εξελίσσεται αργά δίνει τα συμπτώματά της μετά τα 40 χρόνια.


Διάγνωση ΧΑΠ

Πριν τις εξετάσεις ο ασθενής δεν πρέπει να καπνίσει τουλάχιστον για τέσσερις ώρες, δεν πρέπει να έχει καταναλώσει αλκοόλ από την προηγούμενη μέρα, δεν πρέπει να έχει κάνει άσκηση μισή ώρα πριν, δεν πρέπει να έχει φάει 2 ώρες πριν και δεν πρέπει να φοράει στενά ρούχα που εμποδίζουν την αναπνοή.

Οι βασικές εξετάσεις για την διάγνωση της ΧΑΠ:

-Σπιρομέτρηση: Είναι η εξέταση που θέτει τη διάγνωση της ΧΑΠ. Για την εξέταση ο ασθενής βάζει ένα σωλήνα στο στόμα, παίρνει μια βαθιά ανάσα και φυσάει προς τα έξω όσο πιο δυνατά και όσο πιο γρήγορα μπορεί, ώστε να βγάλει όλο τον αέρα από τους πνεύμονες. Η όλη εξέταση διαρκεί 20 λεπτά.

-Ακτινογραφία θώρακος

-Αέρια αρτηριακού αίματος: Με αυτή την εξέταση προσδιορίζεται η ποσότητα του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα.

-Εξέταση πτυέλων

-Αξονική τομογραφία

-Μέτρηση Στατικών Όγκων: Γίνεται με έκπλυση αζώτου ή πληθυσμογραφία σώματος για εξακρίβωση της έκπτυξης των πνευμόνων. Η πληθυσμογραφία διαρκεί ένα τέταρτο και ο ασθενής τοποθετείται σε ένα θάλαμο, όπου του ζητείται από το γιατρό να κάνει διάφορους αναπνευστικούς χειρισμούς.

-Διάχυση πνευμόνων: Γίνεται για την διαφοροδιάγνωση εμφυσήματος, χρόνιας βρογχίτιδας και χρόνιου άσθματος. Ο εξεταζόμενος εισπνέει ένα μείγμα αερίων, κρατάει την αναπνοή του για δέκα δευτερόλεπτα και εκπνέει.


Θεραπεία ΧΑΠ

-Διακοπή καπνίσματος

-Φάρμακα: Εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά που βοηθούν στην χαλάρωση των λείων μυών γύρω από τις αεροφόρες οδούς, εισπνεόμενα στερεοειδή που μειώνουν την φλεγμονή και αντιβιοτικά.

-Οξυγονοθεραπεία: Είναι η μόνη θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

-Χειρουργείο: Σε εμφύσημα που δεν ανταποκρίνεται στην φαρμακευτική αγωγή γίνεται τμηματεκτομή και σε προχωρημένες καταστάσεις μεταμόσχευση πνεύμονος.

-Αναπνευστική αποκατάσταση σε ειδικές εγκαταστάσεις

-Αναπνευστική υποστήριξη: Γίνεται με μικρούς αναπνευστήρες που υποβοηθούν την αναπνοή.

Διαβάστε, επίσης,

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Οξυγονοθεραπεία

Άσθμα

Αναπνευστική ανεπάρκεια

Θεραπεία άσθματος

Γνωμάτευση για οξυγονοθεραπεία

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4683 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2014 17:40
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πνευμονία από μυκόπλασμα Οξεία βρογχίτιδα »