Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 13:54

Ο ήλιος κάνει καλό στο άσθμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ευεργετικός ο ήλιος για αυτούς που υποφέρουν από το άσθμα

Ο χρόνος που οι ασθενείς με άσθμα εκτίθενται στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την αναπνευστική τους κατάσταση.

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, για τη σύνθεση της οποίας είναι απαραίτητη η έκθεση στον ήλιο, σχετίζονται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος. Η βιταμίνη D επενεργεί ηρεμιστικά στο υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με άσθμα. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το άσθμα τους. Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ιντερλευκίνης -17  (IL-17), μιας κυτταροκίνης η οποία θεωρείται σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, αλλά τα υψηλά επίπεδά της έχουν συσχετιστεί με το άσθμα. Οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στην λήψη στεροειδών, καθώς, ο οργανισμός τους παράγει επτά φορές περισσότερη ιντερλευκίνη -17 συγκριτικά με άλλους ασθενείς, μπορούν να ανταποκριθούν στην χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Journal of Allergy and Clinical Immunology

H θεραπευτική χορήγηση της βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη ανταπόκριση των ασθενών στα στεροειδή ή να οδηγήσει σε μείωση της δοσολογίας τους.

H συστηματική αποφυγή του ήλιου των τελευταίων ετών,  έχει οδηγήσει σε αύξηση των ποσοστών άσθματος.

Διαβάστε, επίσης,

Βρογχικό άσθμα

Άσθμα

Όταν κάνετε γυμναστική τρέχει η μύτη σας;

Άσθμα μετά την άσκηση

Οι εναλλακτικές θεραπείες στο άσθμα

Τι είναι ο συριγμός

Σημάδια κρίσης άσθματος

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2767 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.